You are here

Biztonságpiac

Subscribe to Biztonságpiac feed Biztonságpiac
A magyar biztonsági szakma hírportálja
Updated: 4 weeks 19 hours ago

Békés vármegyei rendőrök ünnepi elismerése

Wed, 03/20/2024 - 08:20

Kiemelkedő szakmai munkát végző, hosszú ideje szolgáló rendőrök és rendőrségi dolgozók vettek át kitüntetést, dicséretet és jutalmat Békés vármegyében nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter rendőrségi főtanácsosi címet adományozott Hegedűs Attila r. alezredesnek, a Kötegyán Határrendészeti Kirendeltség vezetőjének. Hét rendőrnek adományozott szolgálati jelet a rendőrség állományában eltöltött 30, illetve 10 éves szolgálati viszonyuk elismeréseként.

Dr. Balogh János r. altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője kiemelkedő szakmai munkájáért soron kívül előléptette Csipei Csaba r. őrnagyot, a Bűnügyi Igazgatóság kiemelt főnyomozóját r. alezredessé, Szilágyi Ilona r. századost, a Békéscsabai Rendőrkapitányság kiemelt főelőadóját r. őrnaggyá. Krnácsné Susánszki Borbála Tünde rendvédelmi igazgatási alkalmazott, az Igazgatásrendészeti Osztály ügyviteli segédelőadója országos rendőrfőkapitányi dicséretben és jutalomban részesült.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságon 2024. március 18-án megtartott ünnepélyes állománygyűlésen Vörös Ferenc r. dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány további 20 rendőrt és rendőrségi dolgozót léptetett elő vagy részesített jutalomban, valamint kerek születésnapjuk alkalmából 19 kollégájának adományozott emléktárgyat.

Vörös Ferenc r. dandártábornok gratulált valamennyiüknek ahhoz, hogy hosszú ideje kiemelkedő szorgalommal és szakmaisággal végzik munkájukat, látják el szolgálatukat.

Az elismerések méltó példát mutatnak a fiatalabb kollégák számára, és ösztönzik a további kiváló teljesítményekre.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

The post Békés vármegyei rendőrök ünnepi elismerése appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Délutáni program a kedvenc mesefigurákkal

Tue, 03/19/2024 - 16:42

A gyerkőcök rendszerint elég nagy tempót diktálnak, ezért időnként igazi kihívássá válhat lekötni a figyelmüket. Nem beszélve a borús, esős napokról, amikor a négy fal közé űz minket a természet. Hogyan töltsük el hasznosan ezeket a délutánokat?

A játék mindig jó választás

Bizonyára több helyen hallottad már, hogy az önfeledt játék milyen fontos a gyermekek életében. Ebből adódóan tudatosan időt kell szakítanunk arra, hogy ezt a tevékenységet be tudjuk illeszteni a mindennapokba. A Gyerekfejlesztő weboldalán számtalan játék közül választhatunk, melyek nemcsak szórakoztatóak, hanem fejlesztőleg is hatnak az apróságok különféle érzékeire, készségeire. 

Rengeteg tanulmányban szót ejtettek arról, hogy mennyivel jobb döntés a tabletezés és minden egyéb elektronikai kütyü használata helyett a játékokhoz fordulni, ha programot keresünk a gyerekeknek. Valljuk be, valóban egyszerűbb és gyorsabb egy aranyos videó elé leültetni a kicsiket. 

Ugyanakkor semmi nem pótolja azt a figyelmet és törődést, melyet akkor tudunk biztosítani, ha célzottan beépítjük a rutinunkba a közös játékot. Higgyük el, hogy felnőttként is élvezni fogjuk, hiszen minőségi időt tölthetünk a gyermekeinkkel, továbbá egyes játékok a mi képességeinket is próbára tehetik. 

Milyen készségeket tudunk otthon fejleszteni?

Manapság a gyártók körében az lép egyre inkább a fókuszba, hogy a kezeik közül kiadott termékek megvásárlásával olyan játékhoz jusson a család, amely támogatja a gyermekek fejlődését. Így váltak kiemelt jelentőségűvé azok a készségfejlesztő játékok, melyeket sokszor csak Smart Games-ként emlegetnek a köztudatban.

Ha egy ilyen termék landol a kosarunkban, például a Piroska és a farkas, garantált a jókedv, a nevetés és a tanulás. Mindezt észrevétlenül tudjuk kivitelezni, ugyanis legtöbbször fel sem tűnik a gyerkőcöknek, hogy gondolkodtató feladványokat oldanak meg. 

A játékok során jellemzően a kognitív képességek kerülnek előtérbe. Általában az adott játéktól függ, hogy melyik terület fejlesztésére fektetik a hangsúlyt. Azonban az elmondható, hogy főként a térbeli tájékozódás, a tervezés, a problémamegoldás, a koncentráció és a vizuális észlelés erősítése kapja a legnagyobb szerepet. 

A kedvenc karakterek varázsa

Azokkal a játékokkal még könnyebb egy hullámhosszra kerülni, melyekben a jól ismert, a gyermekek által igencsak kedvelt mesehősök is feltűnnek. Már az első perctől létrejön a kapcsolódás a karakterrel, és a lurkók szívesen vetik bele magukat a kalandokba, melyeket kedvenc mesefiguráik tartogatnak számukra. 

A játékok felépítése rendkívül változatos. A stratégiai jellegű táblajátékoktól kezdve a kirakósokon át a kisebb eszközigényű kártyajátékokig ezerféle típussal találkozhatunk a piacon. 

Bőven akad olyan termék, mely a legkisebbek igényeire lett szabva, de az idősebb korosztály is rábukkanhat a neki tetsző típusra. Minden bizonnyal megtaláljuk azt a kiadást, amelyet élvezettel forgatnak majd a gyerkőcök.

The post Délutáni program a kedvenc mesefigurákkal appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Milyen klímát és honnan érdemes beszerezni?

Tue, 03/19/2024 - 16:40

A klímák ma már a mindennapjaink részét képezik, főleg mióta a mai modern, költséghatékonyan működő hűtő-fűtő berendezések elérhetőek. De mire érdemes figyelni? Milyen fog nekünk megfelelni, és honnan érdemes őket beszerezni? Ennek jártunk utána.

Hűtő-fűtő klímát érdemes választani

Napjaink modern klímaberendezéseivel már nem csak a nyári meleget lehet elviselhetővé varázsolni, de a téli hidegben is kellemes hőmérsékletűvé tudják varázsolni az otthonunkat. A Hisense klíma webshop split klímái például tökéletesen megfelelnek az igényeknek minden évszakban, bármilyen is legyen az időjárás.

Ha egy hatékonyan, hőszivattyús technológiával működő eszközt használunk, akkor a nagy melegben és fagyban is nagyon jó hatásfokkal tudjuk kellemessé tenné a benti hőmérsékletet. Ráadásul ezek a modern termékek már nem csak hatékonyak, de halkan is működnek, ráadásul design szempontjából is megállják a helyüket!

Csakis split klímában gondolkozzunk!

Ha már említettük, hogy a modern berendezések mennyire kis zajterhelés mellett tudnak működni, nézzük meg, hogy mi áll emögött. Az úgynevezett split klíma megoldásnak köszönhetően ketté választották az eszköz részeit. Kültérre kerül telepítésre a hangosabb fele a készüléknek, míg a beltérbe már csak egy haljan működő egység kerül. Ez pedig azt eredményezi, hogy bent minimalizálva lesz a működés közbeni hangerő.

Lehet csak klímával is fűteni?

Természetesen! Persze ha ezt szeretnénk elsődleges fűtésként alkalmazni, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy kellően nagy teljesítményű legyen az eszköz. Valamint azt is végig kell gondolnunk, hogy hány darabot szereltetünk be, mert a legtöbb esetben egy kevés lesz, hogy minden szobát, a nappalit és minden további helységet is befűtsön télen. Tervezni kell tehát. Viszont épp ilyen esetekben jön nagyon jól az a szakértelem, amivel például a Hisense klíma webshop kollégái rendelkeznek, akik kiváló tanácsadókként segítenek a legjobb megoldás megtalálásában.

Ha viszont van például gáz- vagy vegyes fűtésünk, akkor is érdemes kiegészítő megoldásként számolni vele. Például tavasszal és ősszel nagyon jól jön, ha csak a klímát használva elérhetjük a kívánt hőmérsékletet úgy, hogy közben nem kell felfűteni a teljes rendszert. Így még akár költségkímélő is lehet az alkalmazása.

Milyen klímát válasszunk?

Érdemes szakértői segítséget kérni ennek eldöntéséhez. Mint azt már említettük is, van erre lehetőségünk. Az viszont kétség kívül igaz, hogy érdemes egy olyan split hűtő-fűtő klímát választani, aminek a lehető legmagasabb (A+++ vagy A++) az energiaosztálya.

A teljesítmény sok mindentől függ. Például a szigeteléstől, a nyílászárók állapotától, és persze az alapterülettől és a belmagasságtól is. Ennek kiszámolásában is tudnak segíteni a szakemberek.

Ezeken felül a saját igényeinknek megfelelő típust válasszuk mind kinézetben, mind funkcionalitásban. Alvásprogramozás, temperálás, okos üzemmódok, Wifi csatlakozás, csendes üzemmód stb. Olyan funkciókat válasszunk, amire szükségünk van.

The post Milyen klímát és honnan érdemes beszerezni? appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Természetes megjelenés modern formában: a fa nyílászárók előnyei

Tue, 03/19/2024 - 16:39

Sokan a mai napig preferálják a természetességet az ablakok, ajtók esetében, sőt az utóbbi években kezdenek újra divatba jönni a faajtók, faablakok. Ezek több évszázados múltra tekintenek vissza, de ez nem jelenti azt, hogy a hatékonyságuk az ősidőkben maradt volna. Modern megoldásokból lehet válogatni.

Különféle színek, méretek és több száz kombináció vár ránk

A PET-RO Nyílászáró fa termékei között számtalan különleges kialakítással találkozhatunk. Ezek közé tartoznak például a WoodLine modellek, amelyeket leginkább a praktikum és modernitás híveinek ajánljuk. A hagyományos anyagokon alapuló megoldásokat ötvözik a funkcionalitással. Egyszerűbb, mart ajtók üvegezésű mintákkal is elérhetőek. A kiváló minőségű lakk pedig gondoskodik arról, hogy a külső hatásoknak is könnyedén ellenálljon a konstrukció, valamint a karbantartása is egyszerűen megoldható.

Ugyanilyen népszerű választás az EkoVitre ajtó is, ami stílusos, elegáns, biztonságos és még energiahatékony is. A 36 milliméter vastag panelek VSG biztonsági üveglapból készülnek, amelyek közül egy homokfúvott mintázatú. Ha ilyet választunk, akkor az esztétikus megjelenés és tartósság garantált. Az EkoVitre ajtólapok sokkal többek egy dísznél, mivel kiváló hő- és hangszigetelő képességekkel rendelkeznek.

Természetesen klasszikus kialakításokból sincs hiány, ezeket a Classic modellek között lehet megtalálni. A természetesség találkozik az eleganciával és egyszerűséggel. Szokatlan dekorációs formák, egyedi stílus és különlegesen válogatott anyagok érhetőek el, amelyeket modern technológiák alkalmazásával alkotnak egy ajtót, hogy hosszú évekig megfelelően tudjuk őket használni.

A faajtók előnyei közé tartozik a magas szintű hőszigetelés, ami a műanyagnál és alumíniumnál is jobban teljesít.

Tökéletes megjelenés a megmunkált fa nyílászáróknál

A fából készült ablakokat, ajtókat már évszázadok óta használják az emberek, de ez még nem jelenti azt, hogy elavult technológiának számít. Mind a felületkezelés, mind a kialakítás folyamatosan megújult az évek alatt, nem csak szimplán tartja a lépést a műanyag és alumínium változatokkal, de bizonyos területeken még jobb választás is lesz.

Ilyen például a megjelenés, hisz nincs is szebb egy gyönyörűen megmunkált faablaknál és -ajtónál. Különleges mintázatok is elérhetőek, a felületkezelésnek hála pedig a rovarok, bogarak, napsütés és gombák ellen is védelmet kapnak a nyílászárók.

A gyártási technológia is fejlődött

Ami egyben azt is jelenti, hogy sokkal hamarabb elkészülhet álmaink ajtaja, ablaka, mint azt elsőre gondolnánk. A műanyag nyílászárókhoz képest az árkülönbség szinte jelentéktelen, pláne, ha hosszú távban, például évtizedekben gondolkodunk.

Az élettartammal nem lesz problémánk, de ehhez az is szükséges, hogy ápoljuk a faablakokat, nyílászárókat. Ma már ez is egyszerűen megoldható a különböző eszközöknek köszönhetően.

The post Természetes megjelenés modern formában: a fa nyílászárók előnyei appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Gyümölcsfát ültetne? Így fordulhat mielőbb termőre a növény!

Tue, 03/19/2024 - 16:36

Mindenki azt szeretné, ha az általa elültetett facsemetéről minél előbb lehetne gyümölcsöket szüretelni. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, sokszor hosszú éveket kell várni arra, mire ez bekövetkezik.

Mindeközben számolni kell azzal is, hogy lehet, hogy a facsemete meg sem ered az új helyén. Egy kiskertben ez legfeljebb némi bosszúságot okoz, ám a gyümölcstermesztőknek a megélhetése forog kockán. Számukra rendkívül fontos a kipusztulási arány minimalizálása és annak az időtartamnak a lerövidítése, amíg egy fácska termőre fordul.

Mi a megoldás?

A cél tehát először is az, hogy az új fák telepítésénél vagy a régi fák pótlásának alkalmával minél kedvezőbb legyen az eredési arány. Az AnivetDirect kínálatában kapható talajkondicionálók között megtalálható a TERRUM nevű mikrobiológiai készítmény, amely megoldást jelent ezekre a problémákra.

Ez egy rendkívül hatékony, magas szervesanyag tartalommal bíró tápanyag. Víztartalma alacsony, mindemellett remek hatékonyságú baktérium törzsekkel van felvértezve.

Fókuszban a környezetkímélés

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen talajkondicionálót használunk e célra. A TERRUM környezetkímélő készítmény, mert a tápelemeket optimális formában tartalmazza a növények számára a szervesanyag-tartalom mellett. Ez okból kifolyólag javasolt csökkenteni a műtrágya felhasználást közben, vagy pedig olyan területeken célszerű alkalmazni, amely zárt tápanyag-gazdálkodásba van vonva.

Hasznos tudnivalók a mikrobiológiai készítményről

A szóban fogó mikrobiológiai készítmény kapcsán érdemes tisztázni néhány kérdést. A TERRUM soktörzses baktériumkompozíciója megköti a légkörben található nitrogént, valamint enzimtermelés útján járul hozzá a talaj kötött foszfor- és káliumtartalmának mobilizálásához. A talajkondicionáló fő feladata az, hogy mindezeket a facsemeték és más növények számára felvehető formájúvá alakítsa át.

Ezeken felül a készítmény alkalmas a szármaradványok lebomlásának felpörgetésére, továbbá javítja a termőtalajok védelmét és minőségét, azok vízháztartását.

Gazdaságos termék

A TERRUM M 25 kilogrammos kiszerelésben vásárolható meg az AnivetDirect webshopjából, amely minden szempontból gazdaságosnak számít. Szervesanyag-tartalma magas, kevés a víztartalma, és kiemelkedő hatékonyságú baktériumtörzsek találhatók meg a készítményben.

Szántóföldi kultúrák talajkezeléséhez 300-500 kilogrammra van szükség hektáronként. Még vetés, ültetés előtt kell kiszórni a talajra, majd be kell dolgozni. Zöldségkultúrák talajkezelése esetén négyzetméterenként 50-60 gramm az ideális mennyiség.

Amennyiben szőlő-, gyümölcskultúrák talajkezeléséről van szó, akkor 400-600 kilogrammal érdemes számolni hektáronként. Utóbbi esetben tavasszal vagy ősszel is lehet használni a talajkondicionálót.

The post Gyümölcsfát ültetne? Így fordulhat mielőbb termőre a növény! appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Fedezd fel Tihanyt és térségét madártávlatból a Cessna ikonikus kisgépével!

Tue, 03/19/2024 - 16:33

A repülés egy igazán különleges élmény, melynek köszönhetően madártávlatból szemlélhetjük a világot. A légi szabadság érzete sokakat megrémiszt, míg mások alig várják, hogy a gép elemelkedjen a földtől és a magasba szálljon. Ha te is az utóbbi tábort erősíted, akkor a Cessna utasterében a helyed!

Az Élményrepülés.hu sétarepülése Cessna 172-es kisgéppel igazán különleges élmény. Egy kisgép fedélzetén utazva teljesen más tapasztalatokhoz juthatunk, mintha egy nagy utasszállító repülőgépre ülnénk. Hasonló, de mégis más, mondhatni jóval intenzívebb.

A sétarepülés nyújtotta élmény

Egy kisgép lehetőséget ad arra, hogy életre szóló emlékeket gyűjtsünk. Akár különleges alkalmakat is megkoronázhatunk vele. A csodálatos panoráma, a repülőgép zúgása és komfortos utastér biztosítják, hogy felejthetetlen élményben legyen részünk a magasban. Madártávlatból teljesen más látványt nyújtanak a megszokott helyszínek és épületek is. Fentről szemlélve minden kicsit más értelmet nyer.

Azok, akik sétarepülésre adják a fejüket, jellemzően nem bánják meg, hanem alig várják, hogy újra a magasba emelkedjenek. A tapasztalt pilótának köszönhetően a repülés technikai oldaláról is több információt tudhatunk meg, különösen, ha érdeklődünk a téma iránt.

Repülés Cessna 172 kisrepülővel a Balaton felett

A felszállásra a Farkashegyi repülőtérről kerül sor, ahonnan a Velencei-dombság felett repülve gyönyörködhetünk a Velencei-tó csodás panorámájában. Miután Székesfehérvár felett is áthaladunk, rövidesen megpillantjuk a magyar tengert. 

Balatonkenese érintésével elérünk a Tihanyi-félszigethez, ahol megtekinthetjük a félsziget nevezetességeit, mint a Tihanyi Apátság és a Belső-tó, melyek lenyűgöző látványt nyújtanak. Innen a teljes Balaton panorámáját beláthatjuk, sőt a Káli-medence tanúhegyeire is ráláthatunk.

A Cessna 172-es különleges modellje

Az egy dolog, hogy gyönyörű látványban lehet részünk, az pedig már csak hab a tortán, mindezt a Cessna 172-es fedélzetén. Ez az egyik legtöbbet gyártott kisgép a világon, melyet az első változat bemutatása óta folyamatosan fejlesztettek, hogy minél modernebb legyen. A pilóták is előszeretettel repülnek vele, mivel sokoldalú felhasználhatóság jellemzi a gépet, például rövid- és középtávú repülésekre egyaránt alkalmas.

Az utasoknak is nagy élmény, hiszen egy rendkívül megbízható, strapabíró gépről van szó. Az erős motor és a robusztus szerkezet biztosítja, hogy teljes mértékben biztonságban legyen az utazóközönség a fedélzeten. A komfortos ülésekben kényelmesen elhelyezkedve, csak a látványban kell gyönyörködnünk, semmi másra nem lesz gondunk. Ezt a nagy méretű ablakok is lehetővé teszik, így a repülés minden pillanata élvezetes lesz.

The post Fedezd fel Tihanyt és térségét madártávlatból a Cessna ikonikus kisgépével! appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Forradalom a takarításban a robotporszívókkal

Tue, 03/19/2024 - 16:27

Amikor a takarításra elkerülhetetlenül sort kell keríteni, akkor a porszívózás senkinek sem szokott a kedvenc időtöltései közé tartozni. Szerencsére köszönhetően a technikai fejlődésnek és az emberi leleményességnek, ma már olyan eszközök is rendelkezésre állnak, amelyek a porszívózás terhét leveszik a háziasszonyok válláról. 

Mint minden újdonság esetében, a robotporszívóknál is érvényes, hogy elterjedésük kezdetén, sajnos még meglehetősen borsós áron kelletik magukat, azonban a kuponos akciókkal most jóval kedvezőbben meg tudjuk vásárolni őket.

Ahol számos kupon közül válogathatunk

Létezik egy weboldal, a Kuponkódok.hu, amely több mint 500 webáruház ajánlatait összesíti naprakészen, melyek közt a Robotworld kupon tud segíteni abban, hogy megtalálja mindenki a számára megfelelő háztartási segédet. A Robotworld egy cseh cég, de Csehországon kívül más európai országokban, így Magyarországon is jelen van már, és Közép-Európa legnagyobb otthoni robotszakértőjévé nőtte ki magát.

Nem csupán szobai takarításban kínálnak automata eszközöket, hanem fűnyíráshoz, felmosáshoz, ablakmosáshoz, sőt, még úszómedencék robotokkal történő tisztításához is. Ezen a területen szerzett tapasztalatuk garancia arra, hogy minden vásárló gondosan tervezett, magas szinten gyártott eszközzel gyarapíthatja otthona felszerelését.

A robotporszívók előnyei

Az első gondolatunk talán az lehet, hogy ezek az okos segédek főleg kényelem tekintetében nyújtanak pluszt, de ez csak egy, a számos előnyök sorában. Feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy a takarítás minősége szintet tud lépni ezen eszközök használatával, hiszen jóval alaposabban végzik munkájukat annál, mint amire a takarítás tekintetében legtöbbünk képes. Fáradhatatlanul dolgoznak az adott helyiség minden sarkát bejárva, ehhez mindössze nekünk annyit kell biztosítani, hogy elpakolunk mindent az útjukból.

A rend és a tisztaság mindig jó hatással van az emberre, így ha már halomban áll körülöttünk a porcica, sokkal rosszabb a közérzetünk, és az otthonosság érzése is könnyebben elillan. Viszont a robotporszívó segítségével megoldható, hogy a gyorsan szennyeződő helyiségek akár naponta takaríthatók legyenek.

További funkciók figyelembe vétele

A fentebb leírtak csak egy részét képezik ezen kellékek széleskörű szolgáltatásainak, hiszen elérhetők már olyan készülékek a webáruház kínálatában, amelyek moppal, felmosóval is ki vannak egészítve, teljessé téve ezzel a takarítás folyamatát. Amennyiben egy vagy több bundás házi kedvenc is tartózkodik a családban, érdemes egy nagyobb teljesítményű berendezéssel gyarapítani a háztartási gépparkunkat, amely speciálisan képes az állatszőr eltávolítására is.

További kiválasztási szempontok lehetnek, hogy milyen az eszköz navigációs rendszere, mekkora a zajszintje, milyen a szűrőjének a típusa. Nem árt, ha tisztában vagyunk a robotporszívók üzemidejével, valamint erősen befolyásoló tényező lehet vásárlásunkban az ár is, melyet csökkenthet a Kuponkódok.hu kuponos akciója.

The post Forradalom a takarításban a robotporszívókkal appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Google minőségi mutató – vagyis mitől lesz eredményes egy hirdetés?

Tue, 03/19/2024 - 16:23

A hirdetésed sikerességét, illetve azt, hogy mennyit fizetsz érte, a Google minőségi mutatóval (quality score) jelzi. Ez egyfajta diagnosztikai eszköz arról, hogy milyen felhasználói élményt nyújtanak a Google Ads-ben promotált termékeid, szolgáltatásaid. 

A Google úgy állapítja ezt meg, hogy ugyanarra a kulcsszóra vonatkoztatva – az elmúlt 90 nap távlatában – összeveti a hirdetéseidet más felhasználókéval. Ha ez a mutató kevésbé jól teljesít, akkor optimalizálásra van szükség. 

Ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, a finomításokat érdemes szakemberekre bízni. Egy olyan online ügynökség, mint például Marketinges Erika és csapata, a full service szolgáltatásai között hirdetéskezelés terén is tud segíteni.

A minőségi mutató komponensei

Amikor a Google minőségi mutatót kalkulál, akkor 3 tényezőre fókuszál. Ezek a következők:

  • a várható átkattintási arány, a CTR, 
  • mennyire relevánsak a hirdetések,
  • milyen felhasználói élményt (UX) nyújt a landing oldalad.

A CTR azt jelzi, hogy a hirdetésed által érkező oldalra várhatóan hányan fognak eljutni. A relevancia esetében arról van szó, hogy mennyiben egyezik a felhasználó keresési szándékával az, amit Te kínálsz. Az UX pedig minden olyan összetevőt jelent, amivel találkozik az oldaladon a user, és segíti az informálódást. Ide tartozik a dizájntól, a termékleírásoktól a különféle navigációs button-okon át a betöltés gyorsaságáig minden.

Értékek és minősítés

A fent említett összetevőket átlag feletti, átlagos és átlag alatti kategóriákba sorolja a Google. Az utóbbi kettő esetében már célszerű optimalizálási folyamatokat végezni. Egy 1-től 10-ig terjedő skálán lesz értékelve a “minőség”. Minél nagyobb ez a mutató, annál jobban teljesít egy hirdetés.

Néhány tipp, hogy javíts a teljesítményeden

Amikor minőségi mutatót állít ki a Google, akkor azt figyeli, hogy milyen egyszerűen jut el a felhasználó a konverzióig. Vagyis azt, hogy mennyire könnyen és gyorsan lesz vásárlás egy adott termékre vonatkozóan. Mire figyelj?

  • Legyen összhangban a hirdetésed és a landing page szövege! Vagyis jelenjen meg a promotált üzeneted az érkező oldalon is szövegben, illetve képileg egyaránt.
  • Egy-egy hirdetéssorozat kulcsszavait az alapján határozd meg, hogy mennyire tartalmas a téma. Ha kevésbé, akkor elég 3-4 ilyen kulcskifejezés, egyéb esetben 10-20 is lehet vagy még több.
  • A Google Search Console segíthet új kulcsszavakat találni, vedd igénybe!
  • A kizáró kifejezésekre is ügyelj: ha nem releváns helyről jött az elérés, akkor vedd fel a kizáró listára.
  • Törekedj a jól körülírt, érdekes és releváns tartalmakra. Ezeket csekkold is rendszeresen, és változtass, ha szükséges!

A három összetevőt érdemes folyamatosan vizsgálnod annak érdekében, hogy jobb értékelést kapj. Ha figyelembe veszed a Google minőségi mutatóját, és korrigálod a folyamatokat, eredményesebben fogsz hirdetni, jobban célba érnek majd az üzeneteid.

The post Google minőségi mutató – vagyis mitől lesz eredményes egy hirdetés? appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

A motoros alumínium redőny a legnépszerűbb

Tue, 03/19/2024 - 16:21

Nyáron a nagy hőségben jólesik a hűvös szobában pihenni, hűvös irodában dolgozni. A kellemes hőmérséklet megteremtését, a szigetelést is segíti, ha redőny van az ablakon. Ha lehúzzuk, nem éri a nap az ablaküveget, és így nem forrósítja fel a helyiség levegőjét. A redőny hő- és hangszigetelő, segít kizárni a meleget, hideget, ezáltal csökkenti a fűtési-hűtési költséget. Tetszetős dizájnjával jól mutat a lakás, a ház, az iroda ablakain. 

Hő- és hangszigetelő

A redőny hő- és hangszigetelő, segít kizárni a meleget, hideget, ezáltal csökkenti a hűtési-fűtési költségeket. Kellemes tulajdonsága még, hogy hangulatos fényt adnak a redőny résein besütő napsugarak, de teljesen leeresztve a redőnyt, kizárják a fényt a nyugodt pihenéshez. A tetszetős dizájnnal jól mutat a ház, a lakás, az iroda ablakain. Érdemes megnézni a Braun-Árnyékolástechnika Kft redőnykínálatát

Műanyag- és fém

A redőnyök készülhetnek műanyagból és alumíniumból, motoros alumínium redőnyök és redőnykapuk közül lehet választani a Braun-Árnyékolástechnika Kft-nél! A legnépszerűbb a motoros alumínium redőny. Kezelése könnyű, kényelmes és újszerű. A termékek kiválasztásához tanácsot lehet kérni a forgalmazó cég szakembereitől, akik felszerelik a megvásárolt redőnyöket.

Egyedi gyártásban bármilyen épületre legyártathatók ezek az árnyékolók. Okosrendszerekkel is összekapcsolhatók és kényelmesen működtethetők. A hely adottságai szerint választhatók és beszereltethetők a következő változatokban: külső tokos, vakolható tokos egyenes áthidalóval, vakolható tokos “L” alakú áthidalóval és belső tokos “L” alakú áthidalóval. 

 Érdemes redőnyt szereltetni az ablakokra, hiszen:

  • tartós
  • megbízható
  • jó hő- és hangszigetelő
  • széles választékban elérhető
  • egyedi gyártásban is kérhető
Könnyen használható

A redőnyök modernek, tetszetősek, könnyen használhatóak. Nagyon jó minőségű alapanyagból készülnek, ezért időtállóak. Az alumínium redőnyök strapabíróak, jól viselik a változó időjárást, a havat, esőt, napsütést… Jól szigetelnek télen-nyáron. Könnyen, gyorsan és egyszerűen tisztíthatók, csakúgy, mint a műanyag redőnyök. Jelenleg 18-féle színben elérhetőek, köztük olyan különleges változatokban is, mint ezüst, aranytölgy és elefántcsontszín. De van a klasszikus fehérben, dióban és bordóban is. Önnek vajon melyik illik az otthonához? Válasszon!

Bármelyik fajta redőnyről is van szó, ez a 4 ismérv mindegyikre igaz: 

  • biztonságos
  • funkcionális
  • tisztán tartható
  • garanciális

Érdemes redőnyt szereltetni az ablakokra árnyékolónak, egyben hő- és hangszigetelőnek. Az épület színvilágához kiválasztva a redőny megfelelő színét, harmonizál és ezáltal tetszetősebb külsőt ad az épületnek. Nézze meg a galériát! Ismerkedjen meg a választékkal, mérje fel az igényeit, a rendelkezésére álló helyet és döntsön, melyiket szeretné a saját épületére! Alumíniumot, műanyagot, kézi erővel működtethetőt vagy motorost?

The post A motoros alumínium redőny a legnépszerűbb appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Orr- és szájlégzés hatása a fizikai teljesítményre

Tue, 03/19/2024 - 16:19

Azt mindannyian tudjuk, hogy a légzés alapvető életfeltétel. De azt már kevesebben, hogy van jó és rossz légzéstechnika is. Sajnos az utóbbi a gyakoribb, vagyis az, amikor túl gyakran veszünk levegőt. Ezt nevezzük túllégzésnek. A fokozott levegővételnek számos negatív hatása lehet, elsősorban szén-dioxid veszteséget okoz, ami rontja a fizikai teljesítőképességünket. 

Sőt fel is borulhat miatta a biokémiai egyensúlyunk! Az ideális állapot fenntartása érdekében fokozni kell az orrlégzést, amihez hatékony segítséget nyújtanak a SleepAir szájtapaszok. Ezekkel az eszközökkel viszonylag gyorsan vissza lehet térni a jótékony orrlégzéshez és a zárt szájtartáshoz. Akár sportoló vagy, akár az egészséges életmód híve, mindenképp fontos a megfelelő levegővétel.

Légzés és fizikai teljesítmény

A helyes légzési technika teljes mértékben összefügg a fizikai teljesítményünkkel. Nem egyszerűen ki- és belégzésről van szó, hanem arról, hogy maximalizáljuk az oxigénfelvételt, illetve -leadást. Ez egyrészt fontos a sportolók számára, másrészt azonban a hétköznapi emberek esetében is lényeges. Ugyanis a mozgásszegény életmód, stressz és a helytelen táplálkozás túllégzést okoz, ami az egészségünknek sem tesz jót.

Mit okoz a túllégzés?

A túllégzés azt jelenti, hogy túl sok oxigént lélegzünk be, amiből kevesebbet tudunk felhasználni, mert több szén-dioxidot lélegzünk ki. Ezzel egyidejűleg a vörösvérsejtek kevesebb oxigént tudnak szállítani, és légszomj alakul ki, illetve csökken a fizikai teljesítményünk is. Ha rendszeresen túllégzünk, a légutak és az erek is beszűkülhetnek, ez pedig gátolja az izmok oxigénellátását és a megfelelő aktivitást. 

Mi a megoldás?

Ha az orrunkon át lélegzünk, akkor a légáramlás jobban szabályozható lesz, és a megfelelő szén-dioxid szintet is könnyebben fent tudjuk tartani. Ebben segítségünkre lehet a szájtapaszolás. Milyen pozitív hatásai vannak?

  • Az oxigénfelvevő képességünket jelentős mértékben befolyásolja.
  • Ezáltal az izmaink kevésbé fáradnak el, jobb lesz a teljesítőképességünk.
  • Sportolás közben csökken a komolyabb sérülések lehetősége.
  • Magasabb fittségi szintet érhetünk el, ami versenysportnál különösen fontos.
  • Az alvásunk is nyugodtabbá és pihentetőbbé válik.

A legjobb eredmény akkor érhető el, ha az orrlégzést mi magunk is folyamatosan stimuláljuk akkor, amikor ébren vagyunk. Ennek további kiegészítő eszköze lehet a szájtapaszolás, ami az éjszakai alváshoz használatos. Segít abban, hogy zárva legyen a szád, így a horkolást is csökkenti, illetve meg is szünteti. Mivel könnyen és egyszerűen lehet használni, így nem okoz semmilyen nehézséget az alkalmazása. Ha Te is kipihentebb és fittebb szeretnél lenni, próbáld ki a fenti praktikákat, segítenek!

The post Orr- és szájlégzés hatása a fizikai teljesítményre appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Afrika nyugati és központi részét érintő internetkimaradás: kábelhiba vagy támadás?

Mon, 03/18/2024 - 10:20

Több afrikai országot is érintett egy nagyszabású internetkimaradás, melynek oka egyelőre nem tisztázott. A tengerfenéken fektetett kábelek meghibásodása okozta a problémát, de nem kizárt, hogy szándékos kábelvágás vagy más támadás áll a háttérben.

A kimaradás legalább tucatnyi országot érintett, köztük Libériát, Ghánát, Burkina Fasót, Benint, Gambiát, Elefántcsontpartot, Nigert, Namíbiát és Lesothót. A szolgáltatásban csütörtökön jelentkeztek zavarok.

A tengermélyi kábelek egy részét üzemeltető Seacom közölte, hogy a nyugat-afrikai hálózatán leállt a szolgáltatás, az ügyfeleket ezért automatikusan a Google Equiano nevű vezetékére irányította át.

A NetBlocks, a hasonló zavarok dokumentálásával foglalkozó szervezet szerint a kábelek megsérüléséből fakadó kimaradásokra ugyan már korábban is volt példa a kontinensen, az aktuális leállás viszont „valami nagyobbra” enged következtetni.

Isik Mater, a szervezet kutatási vezetője elmondta, hogy a kábelek meghibásodásának hatását súlyosbítja, hogy a szolgáltatók megpróbálják kikerülni a sérült részt, potenciálisan csökkentve a más országok számára fennmaradó kapacitást. Mater szerint a zavar kiváltója lehet egy „fizikai vágás„, de a későbbi problémák hátterében így már technikai okok is állhatnak.

Az online infrastruktúrákra szakosodott Cloudfare az egyes érintett országok vizsgálatával arra jutott, hogy egy minta fedezhető fel a zavarok időzítésében, amely Afrika északi részétől dél felé haladt.

Mindez még nem bizonyítja, hogy egy célzott támadás állhat a háttérben, de további vizsgálatok folynak.

The post Afrika nyugati és központi részét érintő internetkimaradás: kábelhiba vagy támadás? appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Sorscsapás a ramadán alatt: 67 áldozat Gázában

Tue, 03/12/2024 - 12:20

Az izraeli támadások következtében az elmúlt 24 órában 67 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben, kezdetét véve a muszlim világ számára fontos ramadán böjti időszaknak. A Gázát uraló Hamász terrorszervezet felszólította a palesztinokat, hogy ellenálljanak az izraeli erőknek ebben az időszakban is.

A gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a támadások miatt már több mint 31,112 ember vesztette életét a háború kezdete óta Gázában. A minisztérium nem tesz különbséget civilek és katonák között, és állítása szerint a halottak kétharmada nő és gyermek.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy az öt hónapja tartó konfliktus miatt Gáza 2,3 millió lakosának mintegy 80 százaléka kénytelen volt elhagyni otthonát, és százezrek szembesülnek az éhezés veszélyével.

A jeruzsálemi al-Aksza mecsetben hétfőn délben jelentős mértékben kevesebb hívő gyűlt össze, mint a korábbi években. A mecset bejáratait izraeli erők védték, és biztonsági okokra hivatkozva néhány hívőt nem engedtek be. Az al-Aksza mecset iszlám harmadik legszentebb helye, míg a mecsetnek otthont adó Templom-hegy a zsidók számára is kulcsfontosságú kegyhely a Sziklamecset miatt. Ez a hely régóta fókuszban áll az izraeli-palesztin konfliktusban.

The post Sorscsapás a ramadán alatt: 67 áldozat Gázában appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Orosz hackerek ismét betörtek a Microsofthoz

Mon, 03/11/2024 - 08:20

A Microsoft hivatalos blogján jelentette be, hogy a Midnight Blizzard néven ismert orosz hackercsoport ismét behatolt a rendszereibe. A januári behatolás során a hackerek hozzáfértek a vállalat belső rendszereihez és forráskód-tárhelyeihez, valamint „különböző típusú titkokhoz”, amelyek a cég és az ügyfelek között hangzottak el.

A Microsoft hangsúlyozta, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a hackerek ügyfeleket kiszolgáló rendszerekbe is betörtek volna, de az érintett partnereket már felkeresték, hogy segítsék őket a kiszivárgott információk kockázatainak csökkentésében.

A Midnight Blizzard egy ún. password spray támadást alkalmazott, ami azt jelenti, hogy óriási mennyiségben próbáltak ki lehetséges jelszavakat a belépéshez. A cég elmondta, hogy azóta a támadások intenzitása 10-szeresére nőtt, és az államilag szponzorált kiberbűnözők továbbra is aktívak.

A Microsoft válaszul megnövelte a biztonsági beruházásait, javította a koordinációt és a mozgósítást, és fokozta a védekezési képességeit a „fejlett, tartós fenyegetéssel” szemben.

The post Orosz hackerek ismét betörtek a Microsofthoz appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Ukrajna F-16-osokat kap: Erősebb Légierő, de Nagyobb Kihívások

Mon, 03/04/2024 - 08:20

Kijev, 2024. március 1. – Ukrajna hamarosan F-16-os vadászgépeket kap a NATO tagállamaitól, amelyek jelentősen megerősítik légierőit. A modern gépek beszerzése hatalmas előrelépést jelent, de komoly kihívások elé is állítja az ukrán haderőt a háború sújtotta országban.

Fejlettebb képességek, hatékonyabb légierő

Az F-16-os vadászgépek a legmodernebb harci repülőgépek közé tartoznak. Precíziós csapásmérést, légiharcot és elektronikus hadviselést is képesek végrehajtani. Ez jelentősen javítja Ukrajna esélyeit az orosz légierővel szemben, amelynek lényegesen elavultabb gépparkja van.

Karbantartás, kifutópályák, biztonság

Azonban az F-16-osok beüzemelése komoly kihívásokkal is jár. A gépek karbantartásigényesebbek, mint a szovjet típusú repülőgépek, amelyeket Ukrajna jelenleg használ. A legtöbb ukrán repülőtér nem alkalmas a modern vadászgépek fogadására, és a kifutópályák javítása hosszabb időt vehet igénybe. Ezen kívül az orosz légierő és légvédelem komoly fenyegetést jelent az F-16-osokra nézve.

Képzés, infrastruktúra, védelem

Ukrajna a pilóták és a műszaki személyzet képzésével, a kifutópályák javításával és a légibázisok védelmének megerősítésével igyekszik leküzdeni ezeket a kihívásokat. A NATO tagállamok is segítséget nyújtanak a beüzemeléshez.

2024 nyara: Az első F-16-osok megérkezése

Az első F-16-os vadászgépek várhatóan 2024 nyarán érkeznek meg Ukrajnába. A teljes beüzemelés hosszabb időt vehet igénybe, de a gépek beszerzése hatalmas lépés Ukrajna légierőinek modernizálásában és az orosz agresszió elleni harcban.

The post Ukrajna F-16-osokat kap: Erősebb Légierő, de Nagyobb Kihívások appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

„Izrael védekezési kihívások előtt: A Hezbollah fenyegetése és az átrendeződés szükségessége

Sun, 03/03/2024 - 13:10

Izraelt vér és pusztulás fenyegeti, ha nem veszi komolyan a Hezbollah által jelentett háború veszélyét. Az iszlamista vezetők mások, mint az izraeli-arab béke idején, és olyan erők tűntek fel, akik nem hajlandók kompromisszumokra és Izrael elpusztításának eszméjét tartják fontosabbnak, mint népük életét.

Izraelben több tanulmány figyelmeztet arra, hogy a gázai háború után az országnak át kell szerveznie védelmi és titkosszolgálati rendszerét. Leszerelt izraeli katonatisztek és hírszerzők közös tanulmánya szerint a vér és pusztulás fenyegetése áll fenn, különösen, ha a Hezbollah bekapcsolódik a regionális konfliktusba.

Izrael kilátásba helyezte egy nagyobb nyári megelőző támadás lehetőségét Dél-Libanon ellen, de az Egyesült Államok ezt lebeszéli, tartva az északi front veszélyétől. Az ENSZ BT korábban már hozott hasonló határozatot 2006-ban, de a Hezbollah figyelmen kívül hagyta.

Az írás hangsúlyozza, hogy Izraelnek fel kell ismernie, hogy az egykor békekötésekre hajlandó arab politikusok eltűnnek, és radikális megoldásokra van szükség. Az iszlamista felfogás szerint a politika a háború folytatása a hit szolgálatában, és a katonai nyomás folyamatos növelése szükséges.

A Hezbollah részvételétől fenyegetett totalitásos háborúra való felkészülés hiányát hangsúlyozza egy jelentés, amely szerint az izraeli lakosság nincs tudatában annak, hogy egyedül kell szembenéznie a potenciális támadásokkal. A Hezbollah túlterheléses rakétatámadása komoly veszélyt jelentene Izrael számára.

A jelentés aggasztó következtetése arra utal, hogy a közvélemény és a vezetés várakozása, miszerint az izraeli légierő és hírszerző rendszerek megakadályozzák a rakétatámadásokat, nem valószínű. Az elemzés nem tárgyalja az izraeli nukleáris opciót a vészhelyzetekre való felkészülési terv részeként.

The post „Izrael védekezési kihívások előtt: A Hezbollah fenyegetése és az átrendeződés szükségessége appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Mesterséges intelligencia áll őrt az IBM SSD-i felett: Védelem a zsarolóvírusok ellen

Sun, 03/03/2024 - 08:20

Az elmúlt években a zsarolóvírusok pusztító károkat okoztak, nem csak IT cégeket, de kórházakat is megcélozva. A támadók dollármilliókat zsaroltak ki, üzleti titkokat loptak el, sőt, emberéletekbe is kerültek a nem kellően védett informatikai rendszerek hibái. 2023-ban a hackerek rekordösszeget szereztek e zsarolási taktikával.

Az IBM mérnökei nem tűrték tovább a pofátlan hackereket: kifejlesztettek egy mesterséges intelligencián alapuló megoldást, ami hatékonyan elgáncsolja a zsarolóvírusos támadásokat.

A mesterséges intelligencia az IBM FlashCore moduljaiban kapott helyet, ahol folyamatosan, valós időben vizsgálja az összes írt és olvasott adatot. Ha jogosulatlan titkosítást észlel, azonnal leállítja a folyamatot, mielőtt komoly károk keletkeznének.

Mivel a nagy mennyiségű adat titkosítása akár órákig is tarthat, a korai beavatkozás óriási segítséget jelent a védekezésben. Az IBM blogján részletesen olvashatsz a technológia működéséről.

Jelenleg ez a forradalmi megoldás elsősorban a nagyvállalatok adatait védi, de az ötlet hamarosan beszivároghat az átlagfelhasználók életébe is. Az AMD és az Intel is fantáziát lát a dedikált AI-támogató hardverrel szerelt processzorokban, így a jövőben a mesterséges intelligencia általánosabbá válhat a zsarolóvírusok elleni küzdelemben.

The post Mesterséges intelligencia áll őrt az IBM SSD-i felett: Védelem a zsarolóvírusok ellen appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Lazarus: Észak-koreai kibercsoport nulladik napi hibát használ ki a Windowsban

Sat, 03/02/2024 - 12:20

A Lazarus néven ismert észak-koreai APT (Advanced Persistent Threat) csoport egy nemrégiben felfedezett sebezhetőséget használt ki a Windows AppLocker illesztőprogramjában (appid.sys) a kernel szintű hozzáférés megszerzéséhez és a biztonsági szoftverek letiltásához. Ez a sérülékenység, CVE-2024-21338 azonosítóval, nulladik napi hibaként van besorolva, ami azt jelenti, hogy a Microsoft nem volt tisztában a hibával a kihasználása előtt.

Az Avast kiberbiztonsági cég jelentése szerint a Lazarus a FudModule nevű rootkit frissített verziójában használta ki a hibát. A rootkit egy olyan szoftver, amely rejtve marad a rendszeren, és jogosulatlan hozzáférést biztosít a támadóknak. A FudModule új verziója továbbfejlesztett rejtőzködési és funkcionális képességekkel rendelkezik.

A támadás a Windows AppLocker komponensét célozza meg, amelynek feladata az alkalmazások engedélyezésének és tiltásának felügyelete a rendszeren. A Lazarus manipulálta az AppLocker illesztőprogramjában lévő Input and Output Control (IOCTL) funkciót egy tetszőleges pointer meghívására, ami arra kényszerítette a kernelet, hogy nem biztonságos kódot hajtson végre, megkerülve a biztonsági ellenőrzéseket.

A FudModule rootkit, amely ugyanabban a modulban van betöltve, mint a kihasználó kód, közvetlen kernelobjektum manipulációs (DKOM) műveleteket hajt végre a célzott biztonsági szoftverek letiltása, a rosszindulatú tevékenységek elrejtése és a fertőzött rendszeren való tartós jelenlét biztosítása érdekében. A támadás célpontjai között szerepel az AhnLab V3 Endpoint Security, a Windows Defender, a CrowdStrike Falcon és a HitmanPro.

A Lazarus támadása kiemeli a nulladik napi hibák jelentette komoly fenyegetést. A hatékony védekezéshez a felhasználóknak és a szervezeteknek a lehető leghamarabb telepíteniük kell a 2024. februári Patch Tuesday frissítéseket, amelyek javítják a CVE-2024-21338 sebezhetőséget. Ezenkívül javasolt a YARA szabályok használata a FudModule rootkit legújabb verziójához kapcsolódó tevékenység észleléséhez.

The post Lazarus: Észak-koreai kibercsoport nulladik napi hibát használ ki a Windowsban appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Készenléti rendőrök mentették meg egy epilepsziás rohamot kapott férfi életét

Sat, 03/02/2024 - 08:20

Budapesten, 2024. február 29-én este, Vörös László r. törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóságának munkatársa objektumvédelmi szolgálatot teljesített, amikor egy férfi segítséget kért tőle. A férfi elmondta, hogy rosszul érzi magát, epilepsziás rohama van, majd összeesett.

Vörös László r. törzsőrmester azonnal segítséget hívott, és kollégái, Szekeres András r. zászlós és Boda Attila Károly r. törzszászlós is a helyszínre értek. A rendőrök azonnal megkezdték az elsődleges ellátást, stabil oldalfekvésbe helyezték a beteget, és a roham alatt védték a további sérüléstől.

A mentők kiérkezése után a beteget átadták a mentőápolóknak, akik további ellátásra kórházba szállították.

A gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a férfi megmenekült. A rendőrök hősies cselekedetét a mentősök is elismerték.

The post Készenléti rendőrök mentették meg egy epilepsziás rohamot kapott férfi életét appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Rács mögött a rettegett drogkartell utolsó tagja is

Fri, 03/01/2024 - 12:20

Cs. András, akit 2022 óta Európa legkeresettebb bűnözői között tartottak számon, 2024. február 28-án önként feladta magát a magyar hatóságoknak. Ezzel a letartóztatással lezárult egy hosszadalmas hajtóvadászat, amelynek során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) debreceni osztálya szorosan együttműködött a spanyol Guardia Civil-lel.

Cs. András a V. Sándor István vezette kábítószer-kereskedő banda tagja volt, amely 2020 és 2021 között Kecskemét külterületén egy professzionális, számítógépes rendszerrel távvezérelhető marihuánaültetvényt üzemeltetett. A 2021. májusi rendőri akció során 165 kg kábítószert (marihuána és kokain) foglaltak le, és a bűnszervezet tagjaitól több mint 380 millió forint értékű vagyont vontak el.

A banda hét tagjából ötöt – köztük Cs. Andrást is – európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján kerestek. Három társukat 2023 júliusában Spanyolországban fogták el, Cs. András pedig 2024 februárjában adta fel magát a debreceni nyomozóknak.

Jelenleg egyedül Bagaméri Tamás van még szökésben, akit a rendőrség továbbra is köröz. A 38 éves férfit Magyarország és az Europol körözési listáján is szerepeltetik.

A KR NNI debreceni osztálya kiemelt feladatának tekinti Bagaméri Tamás felkutatását. A rendőrség kéri a lakosság segítségét: aki bármilyen információval rendelkezik a szökésben lévő bűnözőről, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón.

The post Rács mögött a rettegett drogkartell utolsó tagja is appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Ukrajna: A CIA titkos kémhálózata a határvidéken

Fri, 03/01/2024 - 08:20

A The New York Times leleplezte, hogy a CIA az elmúlt 9 évben hatalmas kémhálózatot épített ki az ukrán-orosz határvidéken. A hálózat Ukrajnát az USA elsőszámú hírszerzési partnerévé tette Oroszországgal szemben.

A cikk kiemeli, hogy a hálózatot fokozatosan, türelmesen építették ki, 3 amerikai elnök felügyelete alatt. A bizalom kiépítése nem volt könnyű, de 2015-ben, miután az ukrán katonai hírszerzés bizalmas iratokat adott át a CIA-nek a Malaysia Airlines 17-es járatának lelövéséről, a két fél együttműködése beindult.

A CIA az ukránoknak kiképzést, kommunikációs felszerelést és anyagi támogatást biztosított, cserébe értékes hírszerzési információkhoz jutott Oroszországról. A cikk kiemeli, hogy az ukránok türelmetlenebbek voltak az amerikaiaknál, és olykor merényleteket is szerveztek, ami feszültséget okozott a partnerségben.

Az orosz invázió óta a CIA még jobban beágyazódott Ukrajnába, és az ukrán hadsereg titkos idegközpontját is finanszírozza. A cikk beszámol egy erdőben lévő titkos bázisról is, ahonnan az ukránok orosz kémműholdakat követnek és orosz parancsnokok beszélgetéseit hallgatják le.

A CIA jelenleg 12 kémbázist üzemeltet az orosz-ukrán határvidéken, és Ukrajna az USA egyik legfontosabb hírszerzési partnerévé vált. A kijevi nagykövetség „a legjobb információforrás lett Oroszországgal kapcsolatban”.

A cikk Putyin elnök azon állítását is idézi, miszerint a CIA és a brit MI6 ellenőrzi Kijevet, és „ugródeszkává változtatja a Moszkva elleni hadműveletekhez”. Putyin szerint a CIA befolyása vezetett a 2014-es hatalomváltáshoz Ukrajnában, és a kijevi vezetés Moszkva-ellenes politikájához.

A cikk összességében betekintést nyújt a CIA titkos ukrajnai tevékenységébe, és kiemeli Ukrajna stratégiai fontosságát az USA számára a hidegháború 2.0-ban.

Kiemelt pontok:

  • A CIA 9 éve építi kémhálózatát Ukrajnában.
  • Ukrajna az USA elsőszámú hírszerzési partnere Oroszországgal szemben.
  • A CIA kiképzést, felszerelést és anyagi támogatást nyújt Ukrajnának.
  • Az ukránok türelmetlenebbek az amerikaiaknál, és olykor merényleteket is szerveznek.
  • Az orosz invázió óta a CIA még jobban beágyazódott Ukrajnába.
  • Ukrajna „a legjobb információforrás lett Oroszországgal kapcsolatban”.
  • Putyin szerint a CIA ellenőrzi Kijevet, és Moszkva elleni hadműveletekhez használja.

The post Ukrajna: A CIA titkos kémhálózata a határvidéken appeared first on Biztonságpiac.

Categories: Biztonságpolitika

Pages

THIS IS THE NEW BETA VERSION OF EUROPA VARIETAS NEWS CENTER - under construction
the old site is here

Copy & Drop - Can`t find your favourite site? Send us the RSS or URL to the following address: info(@)europavarietas(dot)org.