You are here

Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)

Subscribe to Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja) feed Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)
Kárpátaljai magyar hírportál
Updated: 2 days 14 hours ago

Először végeztek szívátültetést Ungváron

Fri, 29/09/2023 - 10:05

Első alkalommal hajtottak végre szívátültetést az orvosok Ungváron, a megyei idegsebészeti és neurológiai klinikai központban.

A klinika szeptember 28-i közleménye szerint az orvosok agyhalál tényét állapították meg egy 44 éves betegnél. A páciens hozzátartozói ezt követően engedélyt adtak a szervátültetésre. A megyei orvosok felvették a kapcsolatot a lembergi első területi orvosi egyesület tagjaival, akik a helyszínre szállították a beültetésre váró beteget.

A szíven kívül a máj és a vese is alkalmas volt a transzplantációra, a szerveket Lembergbe szállították.

– Őszinte részvétünket és legnagyobb köszönetünket fejezzük ki az elhunyt hozzátartozóinak. A szerettük szíve, mája és veséi négy életet mentettek meg – olvasható a klinika oldalán.

Kárpátalja.ma

The post Először végeztek szívátültetést Ungváron appeared first on Kárpátalja.ma.

В Україні запровадять екологічний податок

Fri, 29/09/2023 - 09:38

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

В Україні можуть запровадити так званий „екологічний податок”. Головна його мета – це скорочення обсягів захоронення відходів.

В міністерстві пояснили, що закон „Про управління відходами”, який набрав чинності 9 липня цього року, запустив реформу та оновив термінологію, принципи та підходи до управління відходами, привівши їх у відповідність до рамкової Директиви ЄС.

Наразі ж на черзі внесення змін до Податкового кодексу України – щоб також зробити його відповідним до рамкового закону.

Що зроблено для прийняття екологічного податку

Міндовкілля розповіло, що вже ініціювало внутрішньоурядові обговорення концепції реформування податкового законодавства у сфері управління відходами. Крім того, було проведено робочу зустріч з представниками Мінфіну та Державної податкової служби України.

На ній обговорено пропозиції змін до Податкового кодексу України щодо екологічного податку, який справляється за захоронення відходів.

Після попереднього узгодження концепції відповідний проект закону „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо екологічного податку, що справляється за захоронення відходів та розміщення відходів видобувної промисловості” буде опублікований для громадського обговорення.

Міністерство також планує провести низку обговорень із громадськістю та бізнесом.

“Зміни до Податкового кодексу – це великі комплексні зміни, над якими ми працюємо разом із Мінфіном та Податковою службою. Адже саме до повноважень цих органів виконавчої влади входить формування податкової політики. Міндовкілля, своєю чергою, надало власне бачення та пропозиції й декларує готовність до обговорення на всіх рівнях змін, прописаних у новому законопроекті”, – прокоментувала заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Вікторія Киреєва.

Навіщо потрібен екологічний податок

Важливими цілями реформи управління відходами є

скорочення обсягів захоронення відходів,
перехід до розумного споживання,
роздільного збору відходів,
рециклінгу,
зменшення негативного впливу відходів на довкілля та людей.
Один з ключових інструментів, запропонованих міністерством – ставки податків на захоронення та розміщення відходів мають формуватися так, аби стимулювати зменшення прямого захоронення несортованих відходів чи необроблених біовідходів і навпаки – заохочувати до збільшення обсягів сортування та рециклінгу.

mukachevo.net

The post В Україні запровадять екологічний податок appeared first on Kárpátalja.ma.

Nagydobronyi gólok az NB II-ben: Hidi M. Sándor kétszer is betalált

Fri, 29/09/2023 - 09:07

A Gyirmót FC Győr után a BVSC Zugló legyőzéséből is aktívan kivette részét a Vasas FC kárpátaljai játékosa, a nagydobronyi születésű Hidi M. Sándor, aki tehát egymás utáni két másodosztályú bajnokin is betalált aktuális ellenfele kapujába. A Vasas mindkét találkozót 20-ra nyerte meg, így csupán két pont a hátrányuk a feljutó helyen álló Győri ETO FC csapatával és a három kárpátaljai labdarúgót is foglalkoztató Nyíregyháza Spartacus együttesével szemben.

A listavezető Győri ETO FC a Siófok vendége volt, és bár kétszer is vezetést szerzett, a hazaiak mindkétszer egyenlíteni tudtak. Egészen a hajráig úgy tűnt, egy-egy ponttal gazdagodnak a felek, de a győriek a 90. és a 94. percben is bevették a siófoki kaput, és elvitték a három pontot. A győriekkel azonos pontszámmal álló Nyíregyháza a Mosonmagyaróvár ellen gyűjtötte be magabiztosan a három pontot. A nyírségieknél Mihajlo Rjasko végig a pályán volt, míg Jurij Toma ezúttal a kispadról nézte végig csapata sikerét, az aknaszlatinai Tamás Olivér pedig a 73. percben szállt be a játékba. A Kozármisleny a Pécset verte, nem is akárhogyan. A pécsiek az első nyolc fordulóban egyetlen gólt kaptak, most viszont a Mislenytől egy meccsen hármat, így sima hazai siker lett a vége. A vesztes mérkőzésen a 61. percben cserélték le a pécsiek tiszaújhelyi támadóját, Harsányi Istvánt.

A Vasas is begyűjtötte a három pontot, méghozzá a BVSC vendégeként, 2–0-s győzelmet aratva. A zuglóiak kezdték jobban a mérkőzést, alig öt perc elteltével a vezetést is megszerezhették volna, de Mészáros András közeli lövését Uram János bravúrral védte. A folytatásban többet birtokolták a labdát a vendégek, helyzetet azonban nem tudtak kialakítani, amikor pedig a BVSC átvette az irányítást, Hidi Patrik lövésénél ismét nagyot kellett védenie Uramnak. A zuglói szögletből viszont a Vasas szerzett gólt, Rab Boldizsár forintos labdáját Tóth Milán lőtte a léc alá (0–1). A fordulás után már hiányzott a lendület a BVSC játékából, a Vasas fokozta a nyomást, és Hidi M. Sándor villanásával megduplázta előnyét, a középpályás távolról lőtte ki nagy erővel a jobb alsó sarkot (0–2). Gergely Péter ráadásul megkapta második sárga lapját, vagyis megfogyatkozott a házigazda, amely nem tudott ritmust váltani, így a pontszerzésre sem volt esélye. Ahogyan a Gyirmót ellen, a Vasas ezúttal is rendkívül szervezetten, taktikusan játszott, és megérdemelt győzelmet aratott a BVSC otthonában. A Gyirmót FC Győr megszerezte az első győzelmét, a szintén szebb napokat megélt Ajkát győzte le 2–1-re. A Szeged kicsit kezd lemaradni az éllovasoktól, ezúttal a Tiszakécske otthonában botlottak: a 2–2-es végeredményt hozó találkozón az 55. percig volt pályán a nagybégányi Gajdos Zsolt. A Budapest Honvéd és a Budafok csütörtökön mérkőzik meg egymással.

A 9. forduló eredményei:

Nyíregyháza–Mosonmagyaróvár 2–0

BVSC-Zugló–Vasas 0–2

Gyirmót FC Győr–Ajka 2–1

Kozármisleny–PMFC 3–0

Csákvár–Kazincbarcika 0–0

Tiszakécske–Szeged-Csanád Grosics Akadémia 2–2

Siófok–Győri ETO FC 2–4

Szombathelyi Haladás–Soroksár 2–1

Csütörtök, 19.45: Budapest Honvéd–Budafok

A bajnokság állása:

1. Győri ETO FC921–12192. Nyíregyháza Spartacus914–6193. Vasas FC920–9174. Kozármisleny915–9175. Budafoki MTE810–6166. Szeged-Csanád Grosics Akadémia911–10147. FC Csákvár911–9138. Pécsi MFC94–4139. Szombathelyi Haladás912–141210. Kazincbarcika911–81211. Soroksár SC910–101111. Budapest Honvéd810–101113. Tiszakécske911–14914. BFC Siófok99–15915. Gyirmót FC Győr910–13816. BVSC Zugló97–16617. FC Ajka95–12518. Mosonmagyaróvár97–213

Kopasz Gyula

Kárpátalja.ma

The post Nagydobronyi gólok az NB II-ben: Hidi M. Sándor kétszer is betalált appeared first on Kárpátalja.ma.

Meloni: nem engedem, hogy Olaszország Európa menekülttáborává váljon

Fri, 29/09/2023 - 08:23
Egy hónapon belül másodszor szigorította a migrációs szabályokat Olaszország. Felgyorsították a veszélyesnek számító bevándorlók kiutasítását, és azokét is, akik gazdasági okból jönnek Európába. Róma azt ígéri, kiszűri azokat is, akik valótlanul vallják magukat kiskorúnak, hogy kijátsszák a szabályokat.

Magas kerítés, kamera és ellenőrző kapuk – megnyílt Szicíliában az egyik olyan tábor, ahol azokat az illegális bevándorlókat helyezik el, akik úgynevezett biztonságos országból érkeztek. Ők

nem háború vagy éhínség miatt hagyták el hazájukat, hanem gazdasági megfontolásból.

Az olasz kormány a múlt héten napja szigorított a bevándorlási szabályokon:

az országba illegálisan belépő migránsokat zárt táborokban helyezik el.

Ilyenekből lakott területektől távol, minden tartományban létesítenek majd egyet-egyet.

A migránsok itt legfeljebb egy hónapig tartózkodhatnak. Ez idő alatt gyorsított eljárásban döntenek arról, hogy maradhatnak vagy sem. Róma azzal számol, hogy így gyorsabban kitoloncolhatja azokat, akik nem teljesítik a maradáshoz szükséges feltételeket.

Forrás: hirado.hu

The post Meloni: nem engedem, hogy Olaszország Európa menekülttáborává váljon appeared first on Kárpátalja.ma.

Új adónemet vezethetnek be Ukrajnában

Fri, 29/09/2023 - 07:45

A környezetvédelmi adó bevezetését tervezik Ukrajnában. Erről Ukrajna Környezetvédelmi és Természeti Erőforrásai Minisztériuma számolt be szeptember 27-én.

Az új adónem bevezetésének fő célja a hulladéklerakás mennyiségének csökkentése, az átállás az okos fogyasztásra, a szelektív hulladékgyűjtés, az újrafeldolgozás és a hulladék környezetre és emberre gyakorolt negatív hatásának csökkentése.

A tárca ismertette, hogy az idén július 9-én hatályba lépett „A hulladékgazdálkodásról” szóló törvény reformot indított el, amely aktualizálja a hulladékgazdálkodás technológiáját, elveit és megközelítését, összhangba hozva azokat az uniós keretirányokkal.

Kárpátalja.ma

The post Új adónemet vezethetnek be Ukrajnában appeared first on Kárpátalja.ma.

Rendhagyó történelemóra: Ungvár története a régészeti leletek tükrében

Thu, 28/09/2023 - 20:58

Kobály József régész nyílt ajtós történelmi előadást tartott Ungvár 1130 éves születésnapja alkalmából szeptember 28-án.

Az esemény a Kárpátaljai Megyei Könyvtár Idegen Nyelvű Osztálya és az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének Diákönkormányzata közös megrendezésében valósult meg.

Kobály József időutazásra vitte a hallgatóságot, a bronzkortól kezdve, a germánok és a szlávok korszakán át egészen a magyar honfoglalás idejéig és tovább.

Az előadást kötetlen beszélgetés követte, ahol a megjelent történelemkedvelők kávé és sütemény mellett folytathatták a diskurzust.

A két intézmény és az ungvári régész ezúttal második alkalommal működtek együtt ilyen módon. A mai alkalom különlegessége abban állt, hogy a kerekasztal-beszélgetést a Bibliocafé keretein belül rendezték meg, ötvözve ezzel a kellemest a hasznossal.

A Bibliocafé eseményre minden év szeptemberében kerül sor. Az idei esemény azonban még nem ért véget, ugyanis szeptember 30-án, pénteken is folytatódik a Kapitulna u. 10-es szám alatt, ahol továbbra is várnak minden érdeklődőt a finomságok, a kellemes atmoszféra és természetesen a jobbnál jobb könyvek.

Szlucky Eleonóra

Kárpátalja.ma

The post Rendhagyó történelemóra: Ungvár története a régészeti leletek tükrében appeared first on Kárpátalja.ma.

Ezek a leggyakoribb bőrápolással kapcsolatos tévhitek

Thu, 28/09/2023 - 20:21

A tudatos bőrápolás egyre többeknek fontos. Ugyanakkor számos olyan tévhit kering a témával kapcsolatban, amely kifejezetten káros, hiszen nemcsak arról van szó, hogy ezek nem fedik a valóságot, hanem arról is, hogy aki megfogadja őket, az akár árthat is velük a bőrének.

“Ha egy termék csíp, az azt jelenti, hogy használ”

Ez egyáltalán nem igaz! Akár valamilyen hámlasztónál, akár más terméknél tapasztalunk égő, csípő érzést, kipirosodást, azonnal mossuk le, és többet ne használjuk, mert károsítani fogja a bőrünk védőrétegét – illetve a csípés sokszor azt jelzi, hogy a károsodás már meg is történt. A károsodott barrierű bőr érzékenyebb, sérülékenyebb, könnyebben áthatolnak rajta a kórokozók, ezért kerülni kell mindent, ami irritációt okoz, illetve a bőrfelszín mikrobiomjának egyensúlyát megbolygatja. A nagyon rövid ideig tartó enyhe bizsergés alkalmanként beleférhet (kivéve, ha valakinek kifejezetten érzékeny a bőre), de ha ennél erősebb reakciót mutat a bőrünk valamilyen kozmetikumra, akkor attól inkább szabaduljunk meg.

“A napozás és a szolárium leszárítja a pattanásokat”

Ez a tévhit a mai napig tartja magát, pedig károsabb, mint sokan gondolnák. Nemcsak az a baj vele, hogy nem igaz, hanem az is, hogy ha valaki fényvédelem nélkül napozik, az még fokozhatja is a bőr gyulladását. Nem beszélve arról, hogy az UV-sugárzásnak való kitettség miatt a pattanások hegesedve gyógyulhatnak, a helyükön pedig olyan pigmentfoltok jelenhetnek meg, amelyektől sok idő és pénz lesz megszabadulni, vagy rosszabb esetben akár örökre megmaradhat a nyomuk.

“A zsíros bőrre nem kell hidratáló, és nem szabad rá olajat használni”

A zsíros bőrnek ugyanúgy szüksége van hidratálásra, mint a többi bőrtípusnak. Ha ugyanis túlságosan kiszárad, illetve olyan termékekkel kezeljük, amelyek szárítanak, még több faggyút kezd termelni, emiatt csak még jobban kifényesedik, emellett a pattanások, mitesszerek száma is csak több lesz. A könnyed, tejes vagy géles állagú hidratálók olyan hatóanyagokkal, mint a niacinamid, a SAP ( nátrium-aszkorbil-foszfát  ) vagy a cink-PCA, nagyon jól működnek zsíros bőrön. Sőt, az olajok között is vannak olyanok, amelyek kifejezetten jót tesznek, például a tamanu, a feketekömény és a jojoba olaja, illetve a CBD-olaj.

“Teljes mértékben a genetikán múlik, hogy milyen a bőre valakinek”

Ebben a formában ez sem igaz. Az alap bőrtípusunk (normál, zsíros, száraz vagy kombinált) valóban a genetikánkon múlik, ugyanakkor a bőrünk aktuális állapotára számos egyéb tényező hat erőteljesen. Ilyen az életmód, a táplálkozás, a bőrápolási rutin vagy annak hiánya, a hőmérséklet, az UV-sugárzásnak való kitettség, a páratartalom, a hormonális és egészségi állapot, a stressz, a levegő minősége, vagy éppen a gyógyszerszedés. Ezért is van az, hogy például évszakonként, életszakaszonként másképp viselkedik a bőr. Az olyan bőrállapotok, mint a vízhiány és az érzékenység (az is tévhit, hogy létezik érzékeny, illetve a vízhiányos bőrtípus) éppen ezért bármilyen bőrtípust érinthetnek, és megfelelő rutinnal, hatóanyagokkal a legtöbb esetben hatékonyan kezelhetők is.

“Ha mindennap fényvédőt használok, akkor D-vitamin-hiányom lesz”

Tény, hogy a bőrt érő UV-sugárzásnak fontos szerepe van a szervezet D-vitamin-szintézisében. Ugyanakkor kutatások igazolják, hogy fizikai képtelenség napi szinten akkora mennyiségű fényvédőt felkenni, hogy az száz százalékban kiszűrje az UV-sugarakat. A fényvédő krémeknek nem is ez a dolga, hanem az, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék az UV-sugarak bőrre gyakorolt káros hatásait. Éppen ezért a fényvédőzéstől önmagában nem alakul ki D-vitamin-hiány, ráadásul ennek a vitaminnak a pótlása remekül megoldható táplálékkiegészítőkkel, ha szükséges. A bőr UV-védelmét viszont – a napkerülő magatartás és a minél nagyobb bőrfelületet takaró ruházat viselése mellett – fényvédő termékekkel lehet hatékonyan megoldani.

“Léteznek pórusösszehúzó termékek”

Akármi is van egy kozmetikum címkéjére írva, egészen biztos, hogy a pórusok méretén nem fog változtatni, ugyanis nem lehet azokat összehúzni, mint egy tornazsák száját. Vannak olyan termékek, amelyek a pórusok belső faláról is képesek eltávolítani az elhalt hámréteget, így az ott felgyülemlett elhalt hámsejtek nem keverednek össze a felesleges faggyúval. Ez nemcsak kevesebb pattanás és mitesszer kialakulását jelenti, hanem azt is, hogy így kevésbé lesznek látványosak a pórusok, de ettől még a méretük nem csökken. Tág pórusú bőrre remek hatóanyag a szalicilsavon kívül a niacinamid, a PAD, az azelainsav és a cink is.

“A retinol elvékonyítja a bőrt”

A retinol (A1-vitamin) – és a legtöbb származéka – erős aktív hatóanyag, amelynek a bevezetésével és használatával érdemes körültekintőnek lenni, mert ha túlzásba visszük, akkor irritációt, erősebb kiszáradást, hámlást okozhat. Ugyanakkor arról szó sincs, hogy elvékonyítaná a bőrt. Éppen ellenkezőleg: mivel serkenti a kollagéntermelést, hozzájárul ahhoz, hogy a bőr kicsit feszesebb, tömörebb legyen. Egy, a bőrtípusunkhoz kiválasztott retinolszármazék a megfelelő mennyiségben és gyakorisággal használva remek eleme lehet a bőrápolási rutinnak, mivel jelenleg ez a hatóanyag számít az öregedésgátlás királynőjének.

Forrás: hazipatika.com

Nyitókép forrása: Getty Images

The post Ezek a leggyakoribb bőrápolással kapcsolatos tévhitek appeared first on Kárpátalja.ma.

Megállapodás született az ukrán menekültek védelmi jogállásának meghosszabbításáról

Thu, 28/09/2023 - 19:45

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon aláhúzták: a védelmet biztosító jogállás bizonyosságot jelent annak a több mint négymillió menekültnek, akik az unióban leltek menedékre.

Az átmeneti védelmi mechanizmust 2022. március 4-én aktiválták, néhány nappal azután, hogy Oroszország nagyszabású inváziót indított Ukrajna ellen február 24-én. A jogállás azonnali és kollektív, tehát egyéni kérelmek elbírálását nem igénylő védelmet nyújt azon lakóhelyüket elhagyni kényszerülők számára, akiknek nem áll módjukban visszatérni hazájukba.

A jogszabály célja, hogy enyhítse a nemzeti menekültügyi rendszerekre nehezedő nyomást, és lehetővé tegye, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők EU-szerte harmonizált jogokat élvezhessenek. Az ideiglenes uniós védelem hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. Emellett uniós tartózkodást biztosít az Ukrajnából elmenekültek számára anélkül, hogy menekültügyi eljáráson kellene átesniük.

A csütörtökön létrejött politikai megállapodás nyomán az uniós tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia az átmeneti védelmi jogállás meghosszabbítására irányuló határozatot – tették hozzá.

Az átmeneti védelem olyan szükséghelyzeti mechanizmus az Európai Unióban, amely lakóhelyüket elhagyni kényszerülők tömeges beáramlásával járó kivételes körülmények esetén aktiválható. Az átmeneti védelemről szóló uniós irányelvet 2001-ben fogadták el azt követően, hogy Európa a Nyugat-Balkánon zajló fegyveres konfliktusok következtében a menekültek nagyarányú beáramlásával szembesült, különösen Bosznia-Hercegovina és Koszovó irányából.

Forrás: MTI

The post Megállapodás született az ukrán menekültek védelmi jogállásának meghosszabbításáról appeared first on Kárpátalja.ma.

В Ужгороді з’явилася пам’ятна дошка про Голокост на Закарпатті

Thu, 28/09/2023 - 19:14

Пам’ятну дошку з інформацією про Голокост на Закарпатті встановили біля обласної філармонії – колишньої синагоги.

Як повідомляють в Ужгородській міськраді, в нижній частині пам’ятної дошки розмістили QR-код, якщо навести на нього камеру, то відкриється матеріал про Голокост на Закарпатті, зокрема про жертв нацистського режиму. Озвучили й страшні цифри – 80 відсотків євреїв, які жили на Закарпатті і яких примусово вивезли з травня 1944-го із 9-ти гетто в різних містах і селах області в концтабір «Аушвіц-Біркенау» – загинули.

A kárpátaljai holokausztnak állítottak emléktáblát Ungváron

„Після спілкування з в’язнями табору смерті, які вижили, почувши в деталях про все те жахіття, яке їм вдалося пережити, відчув необхідність увіковічнити пам’ять про загиблих”, – розповів заступник голови Закарпатського обласного Єврейського культурно-просвітнього товариства Аркадій Гендлер.

Пам’ятну дошку з інформацією про Голокост на Закарпатті встановили біля обласної філармонії, на перилах над річкою Уж.

mukachevo.net

The post В Ужгороді з’явилася пам’ятна дошка про Голокост на Закарпатті appeared first on Kárpátalja.ma.

A kárpátaljai holokausztnak állítottak emléktáblát Ungváron

Thu, 28/09/2023 - 18:31

Tájékoztató jellegű emléktáblát helyeztek el a kárpátaljai holokausztról Ungváron – számolt be róla az Ungvári Városi Tanács.

A közlemény szerint az emléktábla alsó részében egy QR-kódot helyeztek el, amire, ha ráirányítja a telefon kameráját, akkor a kárpátaljai holokausztról, azon belül is a náci rezsim áldozatairól szóló anyag jelenik meg.

A tábla emléket állít azoknak az egykor Kárpátalján élő zsidóknak, akiket 1944 májusában hurcoltak el erőszakkal az auschwitzi koncentrációs táborba. Az áldozatok 80 százaléka meghalt.

Az emléktábla a filharmónia közelében, az Ung folyó feletti korláton kapott helyet.

Kárpátalja.ma

The post A kárpátaljai holokausztnak állítottak emléktáblát Ungváron appeared first on Kárpátalja.ma.

Ситуація в пунктах пропуску на західному кордоні за минулу добу

Sun, 13/08/2023 - 20:40
За добу 12 серпня західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули 115 тисяч осіб та 21 тисяча транспортних засобів.

З України минулої доби вибули 57 тисяч осіб. 34 тисячі з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови. До України за минулу добу прослідували 58 тисяч осіб, 52 тисячі з них – громадяни України.

Оформлено 116 вантажівок з гуманітарною допомогою.

Джерело: dpsu.gov.uа

The post Ситуація в пунктах пропуску на західному кордоні за минулу добу appeared first on Kárpátalja.ma.

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Sun, 13/08/2023 - 19:29

Igaz-e a népi matematika, miszerint „várok két órát, aztán nyugodtan be is ülhetek a kocsiba vezetni”?

Meddig van jelen a szervezetben az alkohol?

Az alkoholtartalom a szervezetben hivatalosan az úgynevezett véralkohol-koncentráció (BAC.08); nyál és kilégzés (szonda); vagy a vizelet (kábítószer-vizsgálat) mintavételéből mutatható ki, de a szervezetből való kiürülése több tényezőtől függ. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy ital elfogyasztásának hatása nagyjából egy óráig tart, de néha több órán keresztül is érzékelhető marad.

 • Az alkohol kiürülésének ideje hozzávetőleg 10 gramm/óra.
 • Ez természetesen egy átlagos szám, egyénileg változhat, hogy 5, 6, netán 16 gramm feldolgozására képes a szervezete óránként.
 • Ráadásul az italtípus és mennyisége sem mindegy.

Az alkohol áthalad az emésztőrendszeren, de kis mennyiséget emésztünk meg ténylegesen. Az alkohol elfogyasztása után a vegyület 20 százaléka közvetlenül a véráramba kerül és, és végighalad az agyban. A többi azt követően lép a véráramba, hogy felszívódott a vékonybélből. Ez a folyamat lelassul, ha étel is van a gyomorban és a belekben, így az alkohol megemésztése is hosszabb időt vesz igénybe.

Az alkohol a májban

Miután az alkohol belép a véráramba, a májban metabolizálódik. Az egészséges máj ugyanolyan sebességgel bontja le az alkoholt, függetlenül a nemtől, vagy testsúlytól. Azonban a májban történő metabolizáció nem az egyetlen olyan tényező, amely meghatározza, hogy az alkohol milyen gyorsan hagyja el a szervezetet.

További tényezők
 • életkor
 • az alkohol elfogyasztásának gyorsasága
 • testzsírtartalom
 • ivás előtt elfogyasztott étel
 • az elfogyasztott étel zsírtartalma
 • egyéb használt gyógyszerek, gyógykészítmények
Mit néznek a vizsgálatkor?

Az alkohol általában 12-36 órán át marad kimutatható a vizeletből, attól függően, hogy mennyi volt a fogyasztás. Bizonyos tesztek azonban akár 48 órát meghaladóan is kimutathatják az anyagot, a legfejlettebbek pedig akár az alkoholfogyasztást 80 órával az utolsó ital elfogyasztása után is képesek jelezni. Sőt, az alkoholfogyasztás az utolsó pohár utáni körülbelül 90 napig szőrzetből és hajból is kimutatható. A nyálmintából az alkoholfogyasztást követő 10-24 órán keresztül elemezhető az alkoholszint.

Alkohol: mennyi a kiürülési idő?

A példa a leggyakrabban fogyasztott italokra vonatkozik egy egészséges májjal rendelkező 70-80 kilós felnőtt esetében. Ezek az időtartamok azonban erősen vizsonlagosak az egyedi eltérések miatt.

 • 2 dl 10%-os bor: 1 óra 40 perc
 • 1 pohár (3 dl) 4%-os sör: 50 perc
 • 1 korsó 4%-os sör: 1 óra 35 perc
 • 1 feles 50 %-os tömény (pálinka): 2 óra
A rendszeres alkoholfogyasztás és az alkalmi nagyivás is káros

Az alkoholfogyasztás számos negatív hatása (például magas vérnyomás, nagyobb stroke és demencia kockázat) közül az egyik leggyakrabban emlegetett következmény a májkárosodás. És mielőtt bárki azzal nyugtatná magát, hogy csak néhány sört iszik naponta, érdemes tisztázni, hogy már napi 2-3 adag alkoholos ital is károsíthatja a májat.

Más megközelítésben a nőknél heti 8 adag alkohol vagy annál több, férfiaknál heti 15 adag alkohol vagy annál több már jelentős hatást gyakorol a májra. Ugyanez igaz az alkalmi nagyivásokra, ami 4-5 ital egymás utáni elfogyasztását jelenti, és szintén nagyon káros az alkoholfogyasztást a gyógyszerfogyasztással mixelni. A májnak ugyanis közel egy óráig tart egy adag alkoholos italt feldolgoznia, ez az idő minden ital elfogyasztásával természetesen meghosszabbodik.

Hogyan károsítja az alkohol a májat?

A krónikus alkoholfogyasztás a májsejtek pusztulását okozza, ami alkoholos májgyulladást (hepatitis), a máj hegesedését, ún. májzsugort (cirrhosis) és végső soron májrákot is eredményezhet. Ezek az állapotok általában a zsírmáj talaján fejlődnek ki, bár komoly alkoholbetegeknél úgy is kialakulhat a májzsugor, hogy azt nem előzi meg májgyulladás.

A súlyos alkoholbetegek 20%-kal nagyobb eséllyel néznek szembe a zsírmáj kockázatával, mint a közepes mértékben alkoholt fogyasztók, bár a kezdeti stádiumban lévő májbetegségek sokszor még visszafordíthatók absztinenciával.

Milyen tünetek esetén fontos hepatológushoz fordulni?
 • sárgaság,
 • alhasi fájdalom, puffadás,
 • lábfejek és bokák duzzanata,
 • sötét vizelet, megváltozott színű széklet,
 • hányinger, hányás,
 • viszketés,
 • krónikus fáradtság, gyengeség, zavartság,
 • étvágytalanság

Forrás: EgészségKalauz

The post Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol? appeared first on Kárpátalja.ma.

Meleg időre számíthatunk a hét első felében

Sun, 13/08/2023 - 18:32

Felhős, de csapadékmentes időnk lesz a hét első napjain a Kárpátaljai Megyei Hidrometeorológiai Központ előrejelzése szerint.

A hőmérséklet augusztus 14-én éjjel 10℃–15℃, nappal 26℃–31℃ között alakul, a hegyvidéken maximum 23℃-ig szalad a hőmérő. A szél déli irányú, 5–10 m/s-os erősségű lesz.

Kedden, augusztus 15-én éjjel 13℃ és 15℃, nappal 28℃ és 33℃ (a hegyvidéken helyenként 20℃–25℃ ) közötti értékeket mutat a hőmérő. Marad a déli szél, 5–10 m/s-os erősséggel.

Szerdán, augusztus 16-án éjjel 14℃ és 19℃ nappal 26℃ és 31℃ (a hegyvidéken 18℃–23℃ ) közötti értékeket mutat a hőmérő.

Az utakon köd esetén 200-500 méterre is lecsökkenhet a látótávolság.

Kárpátalja.ma

The post Meleg időre számíthatunk a hét első felében appeared first on Kárpátalja.ma.

Scholz: mérlegelik, hogy Taurusokkal is támogassák Ukrajnát

Sun, 13/08/2023 - 17:35

Olaf Scholz kancellár egy vasárnapi interjúban megerősítette a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kormány mérlegeli, hogy Taurusokkal is támogassák az ukrán erőket a védekezésben. Megerősítette azt az értesülést is, hogy vizsgálják, miként lehet csökkenteni a rakéták hatótávolságát.

Kuleba: német Taurus rakétákkal gyorsabban véget lehet vetni a háborúnak

Az ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: ezúttal is nagyon alaposan mérlegelik, hogy „mi az, ami működik, mi az, aminek van értelme, és mi lehet a mi hozzájárulásunk” az orosz agresszióval szembeni védekezéshez. A döntést pedig nem hamarkodják el, és nem engednek a nyomásnak – húzta alá a német kancellár.

Forrás: MTI

Nyitókép: picture alliance/dpa

The post Scholz: mérlegelik, hogy Taurusokkal is támogassák Ukrajnát appeared first on Kárpátalja.ma.

Az ukrán erők orosz lőszerraktárakat semmisítettek meg Herszon megyében

Sun, 13/08/2023 - 17:25

Az ukrán erők vasárnapra virradóra megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt a déli Herszon megyében lévő Oleski településen – közölte Vladiszlav Nazarov, az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivője a Telegramon.

Hozzátette, hogy a lőszeraktárakon kívül az ukrán erők egy orosz katonai összpontosulást is eltaláltak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére közölte, hogy szombat éjjel 17 ukrán drón támadta meg az orosz csapatok logisztikai bázisát az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő Jevpatorija közelében. Az SZBU katonai kémelhárító szolgálata az orosz csapatok sátortáborára, üzemanyag-szállítókra és más katonai járművekre mért csapást. A kár mértékét még pontosítják, az előzetes adatok szerint több tucat orosz katona halt meg vagy szenvedett sérüléseket és jelentős számú katonai eszközben keletkeztek károk – emelte ki az SZBU.

Forrás: MTI

The post Az ukrán erők orosz lőszerraktárakat semmisítettek meg Herszon megyében appeared first on Kárpátalja.ma.

Brit védelmi tárca: elképzelhető, hogy Moszkva nem finanszírozza tovább a Wagner-csoportot

Sun, 13/08/2023 - 17:00

Reális esély van arra, hogy az orosz kormány nem finanszírozza tovább a Wagner orosz katonai magáncég tevékenységét – közölte vasárnap a brit védelmi minisztérium.

Amennyiben az orosz állam többé nem fizet a Wagnernek, elképzelhető, hogy a fehérorosz hatóságok lesznek a zsoldoscsoport következő támogatói – tette hozzá a tárca, felhívva a figyelmet arra, hogy egy ilyen jellegű finanszírozás terheket róna Minszk költségvetésére is.

A Wagner-csoporton belül a minisztérium értesülései szerint

létszámleépítés is történik, és a pénzügyi nyomás miatt a költségeket a fizetések visszavágásával is igyekeznek csökkenteni.

Napi jelentésében a minisztérium azt is tudatta, hogy az orosz állam lépéseket tett a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin több üzleti érdekeltsége ellen azt követően, hogy a magáncég vezetője júniusban kudarcba fulladt lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen.

A sikertelen lázadás után Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a magánvállalatot teljes egészében az orosz állam finanszírozta. Az elnök közlése szerint a 86 milliárd 262 millió rubelből, amelyet a Wagner fenntartására fordítottak, több mint 70,3 milliárd rubel jutott pénzbeli juttatásra, az ösztönző kifizetésekre pedig 15,8 milliárd rubel. Emellett, mint mondta, 110 milliárd 179 millió rubelt költöttek biztosítási kifizetésekre.

Forrás: MTI

Nyitókép: AFP/Olga Maltseva

The post Brit védelmi tárca: elképzelhető, hogy Moszkva nem finanszírozza tovább a Wagner-csoportot appeared first on Kárpátalja.ma.

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány közleménye

Sun, 13/08/2023 - 16:46

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány közreműködésével 2023. augusztus 14-től szeptember 15-ig felmérést folytat a jelenleg semmilyen hivatalos munkaviszonyban nem álló, ukrajnai nyugdíjjal rendelkező, kárpátaljai magyar vagy részben magyar tannyelvű oktatási, szociális, gyermekjóléti intézményekben egykor oktatási-nevelési feladatokat ellátó pedagógusok, kárpátaljai magyarlakta településeken egykor egészségügyi feladatokat magyar nyelven ellátó nyugdíjas orvosok, nővérek, valamint kárpátaljai magyarlakta településeken egykor művelődésszervezői, könyvtárosi, közgyűjteményi dolgozói, illetve művészeti vagy sportiskolában oktatói feladatokat, színészi, előadóművészi, médiatartalom-előállítási tevékenységét magyar nyelven végző nyugdíjasokról. A felmérésben azok vehetnek részt, akik rendelkeznek magyarigazolvánnyal, s legalább 5 éves munkaviszonyt tudnak igazolni (munkakönyvvel vagy igazolással) az adott intézmény(ek)ben.

A felmérési adatlap az alapítvány irodáiban igényelhető és nyújtható be. Az adatlap személyesen vagy meghatalmazott személy által nyújtható be. A meghatalmazás formanyomtatványa az alapítvány regionális irodáiban igényelhető.

A felmérésben való regisztrációhoz a személyi igazolványt, a magyarigazolványt, az identifikációs szám igazolását, a végzettségről, az egykori munkaviszonyról szóló igazolást (pl. munkakönyvet), valamint az ukrajnai nyugdíjas állapotot igazoló dokumentumot (pl. nyugdíjaskönyv) kell felmutatni. Azoknak, akik az elmúlt évben már részt vettek a felmérésben, elegendő az eredeti dokumentumokat felmutatniuk, nem kell újra benyújtaniuk a már előzőleg benyújtott dokumentummásolatokat.

Gulácsy Géza,
 „KMKSZ” JA igazgatója

Forrás: karpataljalap.net

The post A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány közleménye appeared first on Kárpátalja.ma.

В школах Закарпаття з’явиться ще одна форма навчання

Sun, 13/08/2023 - 16:31

З 1 вересня школярі будуть навчатися у кількох форматах, залежно від безпекової ситуації на місцях.

Як повідомляє прем‘єр-міністр Денис Шмигаль, з нового навчального року уряд запроваджує нову форму навчання у вибраних дистанційних школах в кожній області.

Учні, які перебувають за кордоном, вивчатимуть український компонент шкільної програми. Він займатиме 6-8 годин на тиждень. Решту предметів діти зможуть опанувати в школах країн, де зараз проживають. Цю частину навчання їм зарахують автоматично, каже Шмигаль.

Új oktatási formát vezetnek be Ukrajnában

Новий формат запровадили для того, аби зберегти зв’язок дітей-переселенців з Україною та сприяти поверненню додому. За словами Шмигаля, зараз 68% освітніх закладів мають укриття різного типу. Це дозволяє розмістити там 4,7 млн учнів та вчителів.

У 2023 році уряд планує облаштувати майже 1,5 тисяч укриттів, але загалом їх треба збудувати 5,4 тисяч. Однак, там, де є загроза життю чи здоров’ю дітей, очного навчання не буде.

„З боку ОВА має бути регулярний моніторинг безпекової ситуації в громадах. Місцева влада найкраще розуміє ситуацію у себе в громадах, а тому остаточні рішення про формат навчання будуть ухвалювати саме на місцях”, – пише Шмигаль.

mukachevo.net

The post В школах Закарпаття з’явиться ще одна форма навчання appeared first on Kárpátalja.ma.

Új oktatási formát vezetnek be Ukrajnában

Sun, 13/08/2023 - 15:57

Szeptember 1-jétől az ukrajnai oktatási intézmények többféle formában tanulnak majd a helyszín biztonsági helyzetétől függően.

Denisz Smihal miniszterelnök a Telegramon azt írta, hogy az új tanévtől az ukrán kormány új oktatási formát vezet be az egyes megyék iskoláiban. Ennek lényege, hogy a külföldön tartózkodó tanulók az iskolai tanterv ukrán komponensét tanulják majd. Ez heti 6-8 órát vesz majd igénybe. A diákok a többi tantárgyat azon országok iskoláiban tanulhatják, ahol jelenleg élnek.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az új oktatási formát azért vezetik be, hogy fenntartsák a lakhelyüket elhagyni kényszerült gyerekek Ukrajnával való kapcsolatát, és megkönnyítsék számukra a hazatérést.

Ukrajnában jelenleg az oktatási intézmények 68 %-a rendelkezik óvóhellyel. Ez 4,7 millió tanuló és pedagógus elhelyezését teszi lehetővé.

2023-ban közel 1,5 ezer óvóhely felszerelését tervezi a kormány. Azokon a helyeken azonban, ahol veszély fenyegeti a gyermekek testi épségét vagy egészségét, nem lesz jelenléti oktatás.

Kárpátalja.ma

The post Új oktatási formát vezetnek be Ukrajnában appeared first on Kárpátalja.ma.

Orosz rakétacsapások érték Herszon környékét

Sun, 13/08/2023 - 15:23

Orosz rakétatámadás érte vasárnap a dél-ukrajnai Herszon régióját, a hat halálos áldozat között egy csecsemő is van – jelentette be az ukrán belügyminiszter a Telegramon.

Igor Klimenko azt mondta, az alig 23 napos kisbaba mellett három felnőtt – köztük a csecsemő szülei – haltak meg Siroka Balka településnél, két másik ember Sztaniszlavnál. A csecsemő testvére, egy 12 éves gyerek súlyos sebesülésekkel kórházba került.

Az ukrán főügyészség vasárnap közzétett becslései szerint a 2022 februárja óta tartó háborúban már legalább 500 gyerek halt meg, további 1100 pedig különböző mértékű sebesülést szenvedett.

Az ügyészség részéről hozzátették, hogy a valódi szám ennél vélhetően sokkal magasabb,

ugyanis a harcok sújtotta, valamint az orosz erők által megszállva tartott régiókból nincsenek adatok.

A legtöbb gyerek a kelet-ukrajnai donyecki és harkivi régióban vesztette életét, ám sok a halálos áldozat Kijev és Herszon térségében is – tette hozzá az ügyészség.

Forrás: hirado.hu

Nyitókép forrása: Andrij Jermak/Telegram

The post Orosz rakétacsapások érték Herszon környékét appeared first on Kárpátalja.ma.

Pages