You are here

Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)

Subscribe to Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja) feed Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)
Kárpátaljai magyar hírportál
Updated: 2 months 2 weeks ago

Találat érte az energetikai infrastruktúrát Krivij Rihben

Fri, 02/02/2024 - 08:55
Az orosz erők dróntámadást indítottak Ukrajna déli és középső régiói ellen péntekre virradóra – tudatta a tsn.ua hírportál.

A közlemény szerint az Ukrenerho áramszolgáltató egyi alállomása Krivij Rihben megrongálódott. Több mint 40 ezer lakos maradt áram nélkül Dnyipropetrovszk megyében. A szakemberek a helyszínen vannak.  Megkezdték a helyreállítási munkálatokat.  

A támadás következtében két bánya is áramellátás nélkül maradt. Több mint 100 munkás rekedt a föld alatt. Néhányukat már a felszínre hozták.

Az Ukrán Fegyveres Erők arról számoltak be, hogy az ellenség 24 drónnal támadta Ukrajnát. Ebből 11-et a légvédelem megsemmisített.

A nyitókép illusztráció/DSZNSZ

 Kárpátalja.ma

The post Találat érte az energetikai infrastruktúrát Krivij Rihben appeared first on Kárpátalja.ma.

Megemlékezés Várady-Sternberg Jánosról

Fri, 02/02/2024 - 08:21

A Fegyir Potusnyák Kárpátaljai Megyei Könyvtár Idegennyelvű Osztályán Ruszin Valéria muzeológus tartott rendhagyó történelemórát Várady-Sternberg János születésének 100. évfordulója alkalmából. Előadásában kötetlen beszélgetés formájában osztotta meg emlékeit egykori tanáráról a Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Megyei Helytörténeti Múzeum osztályvezetője.

Várady-Sternberg János Nagyváradon született 1924. január 10-én. Hányattatott gyermekkorát követően egyetemre ment, és történelmet tanult. 1949-ben került az ungvári egyetemre, ahol gyakornokként, docensként, majd professzorként dolgozott 1989-ig. 1990-ben főmunkatársa lett az ungvári Szovjet Hungarológiai Központnak. Négy önálló kötete is megjelent. 1989-ben a Magyar Népköztársaság csillagrendjével, 1991-ben Lotz János-emlékéremmel tüntették ki.

Ruszin Valéria és az előadáson megjelentek mind rendkívül elhivatott egyénként emlékeztek vissza rá. Tanárnak szigorú volt, azonban diákjaival mindig kölcsönösen merítettek egymásból. Kutatásai iránti kitartása miatt sokan tisztelték és tekintették példaképüknek.

Szlucky Eleonóra

Kárpátalja.ma

The post Megemlékezés Várady-Sternberg Jánosról appeared first on Kárpátalja.ma.

Charles Michel: az EU stabil pénzügyi támogatást biztosít Ukrajnának

Fri, 02/02/2024 - 07:55

Az Európai Unió stabil, kiszámítható és fenntartható pénzügyi támogatást biztosít Ukrajna számára a 2024-2027 közötti időszakra az 50 milliárd eurós pénzügyi csomag egyhangú elfogadásával – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az egynapos brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően csütörtökön.

Charles Michel közölte, hogy az uniós segélycsomag Ukrajna helyreállításához, újjáépítéséhez és modernizációjához való hozzájárulás a társadalmi kohézió és a fokozatos uniós integráció előmozdítása érdekében.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács szerint sürgősen fel kell gyorsítani a lőszerek és rakéták szállítását Ukrajnának, különös tekintettel arra a kötelezettségvállalásra, amely szerint az EU egymillió tüzérségi lőszerrel látja el az országot.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Kijev megkapja a szükséges katonai felszerelést” – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu

The post Charles Michel: az EU stabil pénzügyi támogatást biztosít Ukrajnának appeared first on Kárpátalja.ma.

Forma-1 – Hamilton a Ferrarihoz szerződik

Thu, 01/02/2024 - 20:58

Lewis Hamilton az idény végén távozik a Mercedestől, és a jövő évtől a Ferrari Forma 1-es csapatánál versenyez.

„Csodálatos tizenegy év ez a csapattal, büszke vagyok mindarra, amit közösen elértünk. A Mercedes 13 éves korom óta az életem része, a hely, ahol felnőttem, így arról határozni, hogy elhagyom, a legnehezebb döntések közé tartozik, amelyeket valaha meg kellett hoznom. Ugyanakkor ez a megfelelő idő, hogy megtegyem ezt a lépést és izgatottan várom az új kihívásokat”

– idézte a  Mercedes honlapja csütörtökön a hétszeres világbajnok brit pilótát, aki megígérte: mindent megtesz, hogy utolsó közös évükben igazán emlékezetes teljesítményt nyújtson.

A Ferrari ugyancsak csütörtökön számolt be weboldalán egymondatos közleményében, hogy Hamiltont 2025-től többéves szerződés köti az istállóhoz.

A Mercedes tavaly augusztusban hosszabbította meg a 39 éves Hamilton és a másik pilóta, a szintén brit George Russell szerződését 2025-ig.

Forrás: MTI

Nyitókép: Lewis Hamilton. Forrás: AFP/MARK THOMPSON

The post Forma-1 – Hamilton a Ferrarihoz szerződik appeared first on Kárpátalja.ma.

NAÜ: az Enerhoatom munkatársai nem léphetnek többé a zaporizzsjai atomerőmű területére

Thu, 01/02/2024 - 20:26

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat munkatársai csütörtöktől nem léphetnek be többé az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai nukleáris létesítmény területére – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A zaporizzsjai atomerőmű vezetése arról tájékoztatott, hogy a jövőben csak olyan munkatársak dolgozhatnak ott, akik felvették az orosz állampolgárságot és szerződést kötöttek a létesítmény orosz üzemeltetőjével.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója a jövő héten készül látogatásra Európa legnagyobb atomerőművébe.

Az ügynökség közleménye szerint ennek során további információkat fog kérni a személyzetet érintő „új bejelentésről”.

Jelenleg mintegy 4500-an dolgoznak az erőmű területén, 940 jelentkezést még vizsgálnak – ismertette a NAÜ, hozzátéve, hogy Oroszországból is küldtek oda dolgozókat. Az atomerőműben a háború előtt 11 500-an dolgoztak.

Grossi hangsúlyozta,

döntő jelentőségű, hogy a létesítményben szakképzett emberek dolgozzanak a nukleáris biztonság szavatolása végett.

Hozzáfűzte, hogy a személyzetet jelentős mértékben csökkentették az ukrajnai háború kitörése óta.

A NAÜ, amely felügyeleti tevékenységét helyben jelen lévő ellenőrei útján látja el, az év elején közölte, hogy szakembereinek megtiltották a belépést a létesítmény bizonyos részlegeibe, január közepén pedig arról számolt be, hogy ismét körbeaknázták az atomerőművet.

Forrás: hirado.hu

The post NAÜ: az Enerhoatom munkatársai nem léphetnek többé a zaporizzsjai atomerőmű területére appeared first on Kárpátalja.ma.

Védi az agyunkat a zenélés

Thu, 01/02/2024 - 20:07

Nemcsak örömszerzés lehet a zenélés célja, hanem még a mentális hanyatlás ellen is védhet.

Rengeteg gyakorlás és sok év kell ahhoz, hogy valaki megtanuljon játszani zongorán, hegedűn vagy gitáron. Ez azonban több szempontból is gyümölcsöző lehet: a zene élvezete mellett a hangszeren való gyakorlás az agy egészségét is segít megőrizni. Egy frissen publikált tanulmány eredményei szerint azok számára különösen fontos lehet a zenélés, akikre fokozott veszélyt jelent a demencia – írja az Independent.

A kutatás több mint 25 ezer 40 év feletti felnőtt adatait vizsgálta meg, hogy felmérje a hangszeren való játék – illetve a kórusban éneklés – agyi egészségre gyakorolt hatását. A brit Exeteri Egyetem kutatói felmérték a résztvevők zenei múltját és képzettségét, illetve teszteket végeztek el rajtuk, hogy az agyi egészségük állapotáról is tisztább képet kaphassanak.

Az eredményekből jól látszik, hogy a zenélés hosszú távon is jó hatással lehet az agyra. Legnagyobb mértékben a zongorázás javítja a memóriát és az összetett feladatok megoldásának képességét, avagy a végrehajtó funkciót. De más hangszerek is pozitívan hatottak ezekre az agyi folyamatokra. Megállapították azt is, hogy minél idősebben gyakorol valaki a hangszeren, annál pozitívabban hat az a mentális egészségére.

Kisebb mértékben az éneklés is jótékony hatással lehet az agy öregedésére, a kutatók ugyanakkor azt gyanítják, hogy ez a kórushoz vagy csoporthoz való csatlakozás társadalmi tényezőinek is köszönhető. „Összességében azt láttuk, hogy a zenélés segítségével kihasználjuk az agy mozgékonyságát és rugalmasságát, amelyet kognitív tartalékként ismerünk” – mondta Dr. Anne Corbett, az Exeteri Egyetem demenciakutatója.

Forrás: hazipatika.com

Nyitókép: illusztráció. Forrás: Getty Images

The post Védi az agyunkat a zenélés appeared first on Kárpátalja.ma.

Umerov: az ukrán dróngyártás volumene jelentősen megnövekedett

Thu, 01/02/2024 - 19:35

Rusztem Umerov védelmi miniszter ukrán dróngyártó vállalatok képviselőivel találkozva közölte, hogy 2023-ban az ukrán dróngyártás volumene jelentősen megnövekedett, összesen több mint 200 ukrán cég van a piacon, amelyek pilóta nélküli repülőgépekkel vagy azokkal kapcsolatos szolgáltatásokkal és termékekkel foglalkoznak.

Szavai szerint immár 67 ukrán drónmodellt fogadott el a védelmi minisztérium, és 58 gyártására már állami szerződést is kötöttek. Mint mondta, több százezer darab különböző típusú drónról van szó. Kiemelte, hogy idén jelentősen megnövelik a fronton lévő drónok számát, amelyek szállítására már folyamatban van a hosszú távú szerződések megkötése.

Az ukrán légierő a Telegramon arról adott hírt, hogy múlt éjszaka az orosz hadsereg négy Sahid önmegsemmisítő drónnal támadta Ukrajnát, ezekből a légvédelem kettőt lelőtt. A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala is Telegramon közölte, hogy az orosz erők drónal rálőttek egy mentőautóra. A járműben károk keletkeztek, de a benne ülők közül senki sem sérült meg. A keleti országrészben lévő Harkiv megye ügyészi hivatala azt írta, hogy orosz támadó drónok tüzet okoztak Harkiv városban egy vállalkozás épületében, de senki sem sérült meg. Az éjjel a megyében Velikij Burluk település kórházát irányított légibombával találták el az orosz erők, négy helyi lakos sérült meg a támadásban.

Forrás: MTI

The post Umerov: az ukrán dróngyártás volumene jelentősen megnövekedett appeared first on Kárpátalja.ma.

Gyújtogatót vettek őrizetbe Munkácson

Thu, 01/02/2024 - 18:54

A munkácsi rendőrök letartóztattak egy 27 éves munkácsi férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy fel akart gyújtani egy temetkezési vállalkozást – számolt be róla a kárpátaljai rendőrség sajtószolgálata február 1-jén.

A rendfenntartókat néhány napja értesítették egy munkácsi temetkezési szolgáltatást nyújtó vállalkozás bejárati ajtaján keletkezett tűzről. A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy szándékos gyújtogatás történt.

A nyomozás során kiderült, hogy a bűncselekményt valószínűleg egy 27 éves helyi férfi követte el. A gyanúsított gyúlékony anyagot öntött az ajtó előtti szőnyegre, majd meggyújtotta és elmenekült a helyszínről.

A hatóság munkatársai vizsgálják a bűncselekmény elkövetésének indokait. Amennyiben bebizonyosodik a gyanúsított bűnössége, akár 10 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Kárpátalja.ma

The post Gyújtogatót vettek őrizetbe Munkácson appeared first on Kárpátalja.ma.

Von der Leyen: Ukrajna 50 milliárd eurós támogatása erős üzenetet küld Putyinnak

Thu, 01/02/2024 - 18:13

Ukrajna 50 milliárd eurós támogatása erős üzenetet küld Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a rendkívüli uniós csúcsot lezáró sajtótájékozatóján.

„Az Európai Tanács megerősítette Európa megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna mellett, mivel mindannyian tudjuk, hogy Ukrajna értünk harcol. Ezért támogatni fogjuk az ukránokat a szükséges finanszírozással, és biztosítani fogjuk számukra a kiszámíthatóságot, amelyet megérdemelnek”

– hangsúlyozta Von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke üdvözölte, hogy az uniós tagállamok vezetői megállapodtak a többéves uniós költségvetés felülvizsgálatáról is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó:

Megállapodtak az Ukrajnának szánt 50 milliárdos támogatásról

The post Von der Leyen: Ukrajna 50 milliárd eurós támogatása erős üzenetet küld Putyinnak appeared first on Kárpátalja.ma.

Távoktatásra térnek át a munkácsi iskolák

Thu, 01/02/2024 - 17:42

Február 2-től távoktatás formájában zajlik majd az oktatás Munkács valamennyi oktatási intézményében.

Erről a Munkácsi Városi Tanács hozott döntést, melyet azzal indokoltak, hogy magas az akut légúti vírusfertőzések és az influenzás betegek száma.

Kárpátalja.ma

Kapcsolódó:

Távoktatást vezetnek be három beregszászi iskolában

Távoktatás lesz a Beregszászi kistérség két iskolájában

The post Távoktatásra térnek át a munkácsi iskolák appeared first on Kárpátalja.ma.

Ismét beregszászi járási áldozatot követelt a háború

Fri, 17/11/2023 - 09:01
Újabb gyászhír érkezett a frontról. Az oroszukrán háborúban vesztette életét Dmitruk Demjan beregszászi járási katona.

A Nagyszőlősi Városi Tanács közleménye szerint a férfi 2022. október 1-jén hunyt el Herszon megyében. Az alsóveresmarti katona lövészként teljesített szolgálatot. Temetésének időpontját egyelőre nem közölték.

A Kárpátalja.ma szerkesztősége osztozik a hozzátartozók fájdalmában.

Kárpátalja.ma

The post Ismét beregszászi járási áldozatot követelt a háború appeared first on Kárpátalja.ma.

Már több száz civil áldozatot szedtek aknarobbanások Ukrajnában

Fri, 17/11/2023 - 08:35

Ukrajnában eddig már 852 civil sebesült meg földbe ásott aknák és más robbanószerkezetek, illetve robbanóanyagok miatt, közülük 265-en meghaltak – hozta nyilvánosságra Pavlo Voznyuk ezredes, az ukrán védelmi minisztérium aknaelhárítási osztályának helyettes vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

„Az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly február 24-én indított teljes körű invázió kezdete óta 2023. november 16-ig Ukrajnában 576 aknával és robbanóanyag-maradványokkal kapcsolatos incidens történt, amelyeknek polgári személyek estek áldozatul az országban. Az áldozatul esett civilek közül 265-en életüket vesztették, 587-en túlélték, de sebesüléseket szenvedtek” – fejtette ki a tisztségviselő.

Voznyuk felhívta a figyelmet a biztonsági előírások szigorú betartására és a lehetséges veszélyre figyelmeztető jelzésekre való odafigyelésre. Utóbbiak közzé tartoznak az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, a speciális szalagok, amelyekkel az aláaknázott területeket elkerítik és a felderített robbanóeszközöket jelző vörös zászlók a földben. „Mindez arra figyelmeztet, hogy az adott terület robbanásveszélyes anyaggal szennyezett” – magyarázta az ezredes, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Legutóbb kedden hajtott egy személyautó ismeretlen robbanószerkezetre a keleti országrészben lévő harkivi régióban. A szerencsétlenségben egy ember meghalt, egy másik pedig kórházba került.

Forrás: MTI

Nyitókép forrása: AFP/Raul Arboleda

The post Már több száz civil áldozatot szedtek aknarobbanások Ukrajnában appeared first on Kárpátalja.ma.

На Закарпатті будують логістичний хаб для експорту зерна

Fri, 17/11/2023 - 08:14
Мультимодальний логістичний хаб для експорту зерна до країн ЄС з’явиться у селі Горонда Мукачівського району.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Закарпатської ОВА.

До втіленням проєкту „Horonda Platform” у селі Горонда Мукачівського району долучилися італійські інвестори. Проєкт, зокрема, передбачає створення можливостей для перевантаження сільгосппродукції з широкої колії на вузьку, появу складських приміщень, забезпечення центру контейнерами для зерна, соняшникової олії та інше. Завдяки „Horonda Platform” в області вдасться створити понад 200 нових робочих місць.

„Поява такого сухопутного зернового коридору в нашому регіоні – це пріоритетне завдання, яке має загальнодержавне значення. Цей проєкт особливо важливий в умовах війни. Ми вдячні за велику довіру керівництву країни та міжнародним інвесторам”, – наголосив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита .

За його словами, логістичний хаб сприятиме розвитку експортного потенціалу нашого регіону та країни загалом. Він дозволить місцевим агровиробникам розширити зовнішні ринки, а також посилити імідж Закарпаття як надійного партнера в реалізації таких масштабних ініціатив.

Представники італійських компаній, які беруть участь у проєкті, підкреслили, що зацікавлені посилювати комунікацію з українською стороною, зокрема й із Закарпаттям, в соціально-економічному, юридичному та інших аспектах. Запуск і функціонування такого хабу є перспективним для кожної зі сторін.

Закарпатська обласна військова адміністрація

The post На Закарпатті будують логістичний хаб для експорту зерна appeared first on Kárpátalja.ma.

Járművezetők figyelmébe: itt a téli gumik felszerelésének ideje

Fri, 17/11/2023 - 07:50

Olekszij Bilosickij, a Járőrrendészeti Osztály vezetője a Facebook-oldalán emlékeztette a járművezetőket arra, hogy felelősségteljesen készüljenek fel a téli utakra a biztonságos utazás érdekében.

A tél beállta előtt a következő előkészületekre van szükség:

  • a gumiabroncsokat cserélje le téli szettre;
  • ellenőrizze az autó akkumulátorának állapotát;
  • gondoskodjon arról, hogy legyen a járműben olyan eszköz, amellyel könnyedén megtisztíthatja a havas, jeges felületeket.

Bilosickij kiemelte, hogy a téli gumiabroncsok használata életet menthet.

Kárpátalja.ma

The post Járművezetők figyelmébe: itt a téli gumik felszerelésének ideje appeared first on Kárpátalja.ma.

Nagycsaládos édesapának adta ki magát egy férfi az ungvári határátkelőn

Thu, 16/11/2023 - 20:53

A határőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki hamis iratokkal próbálta meg elhagyni Ukrajnát – közölte az Ukrán Állami Határőrszolgálat a Facebook-oldalán november 16-án.

A tájékoztatás szerint a férfi a Lemberg–Liberec (Csehország) között közlekedő busszal utazott volna el Ukrajnából. A határellenőrzés során útlevele mellett három születési anyakönyvi kivonatot mutatott fel, amelyek igazolják nagycsaládos státuszát.

Az okmányok átvizsgálása során azonban hamisításra utaló jeleket fedeztek fel az anyakönyvi kivonatokon. Az iratok nem feleltek meg a megszabott mintának, hibásak voltak.

Kihallgatása során a férfi beismerte, hogy a hamisítványokat 3 000 dollárért vásárolta.

A határőrök megtagadták a határátlépést, és a helyszínre hívták a rendőrséget. A szabálysértést pénzbírsággal vagy akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

Kárpátalja.ma

Nyitókép: Ukrán Állami Határőrszolgálat

The post Nagycsaládos édesapának adta ki magát egy férfi az ungvári határátkelőn appeared first on Kárpátalja.ma.

Magyarország kijutott a 2024-es foci Eb-re

Thu, 16/11/2023 - 20:20

A magyar labdarúgó-válogatott kijutott a jövő évi, németországi Európa-bajnokságra, mivel Bulgária vendégeként 2-2-es döntetlent játszott csütörtökön a zárt kapus szófiai selejtezőmérkőzésen.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese már a 10. percben vezetést szerzett Ádám Martin fejesével, de a hazaiak váratlanul egyenlítettek Szpasz Delev találatával. A bolgárok Valentin Antov kiállítása miatt emberhátrányban vonultak a szünetre. A folytatásban Kerkez Milos is piros lapot kapott, Kiril Deszpodov 11-esével pedig a hajrában már a bolgárok voltak előnyben, de a hosszabbítás utolsó pillanatában Aleksz Petkov öngólja magyar Eb-részvételt eredményezett.

A 11 találkozó óta veretlen nemzeti csapat a döntetlennel hét pontra növelte előnyét a harmadik Montenegróval szemben, de csoportelsősége még nem dőlt, mert a szabadnapos szerbek két ponttal vannak lemaradva.

A magyarok vasárnap 15 órától a montenegrói válogatottat fogadják a Puskás Arénában a selejtezőcsoport utolsó fordulójában.

Forrás: MTI

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

The post Magyarország kijutott a 2024-es foci Eb-re appeared first on Kárpátalja.ma.

Fontos változásra figyelmeztet a Naftohaz

Thu, 16/11/2023 - 19:47

A Naftohaz csoportjába került a Zakarpathaz vállalat. Ennek következtében változásra hívja fel a fogyasztók figyelmét a Naftohaz.

Felhívjuk a kárpátaljai fogyasztók figyelmét, hogy ezentúl nem fognak működni azok a szolgáltatások, amelyeket eddig használtak a gázóra-leolvasások továbbítására. A fogyasztók mostantól a Naftohaz csoport szolgáltatásait vehetik igénybe – írják.

A gázóra állását minden hónap 28-ától következő hónap 5-éig továbbíthatják a személyes fiókjukban (my.gas.ua), regisztráció nélkül a megadott webhelyen (https://gas.ua/uk/indicators), Viberen vagy Telegramon a GASUA chatablakban, Messengeren a NaftogazGasSupply fiókon keresztül vagy SMS-ben a 4647-es számon.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Naftohaz november 13-án bejelentette, hogy a 278 000 háztartást és több mint 4 000 jogi személyt kiszolgáló Zakarpathaz az irányítása alá került.

A Naftohaz biztosította a kárpátaljai lakosokat, hogy a tarifák és a fizetési adatok változatlanok maradnak.

Kárpátalja.ma

The post Fontos változásra figyelmeztet a Naftohaz appeared first on Kárpátalja.ma.

Emlékművet avattak az elesett katonák tiszteletére Csapon

Thu, 16/11/2023 - 19:12

Csap városában emlékművet állítottak fel azoknak a katonáknak az emlékére, akik életüket adták Ukrajnáért. Erről a Csapi Városi Tanács számolt be a hivatalos oldalán.

Az obeliszket a városi temetőben avatták fel november 16-án. A rendezvény kezdetén a jelenlévők egyperces néma csenddel rótták le tiszteletüket az Ukrajna szabadságáért és függetlenségéért elhunytak előtt. Ezt követően az egyházi felekezetek képviselői imádkoztak az elesett védők lelkéért, majd felszentelték az emlékművet.

A résztvevők ezután virágcsokrokat és mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

Kárpátalja.ma

The post Emlékművet avattak az elesett katonák tiszteletére Csapon appeared first on Kárpátalja.ma.

Zelenszkij: Oroszország többé nem tudja a Fekete-tengert „támaszpontként” használni

Thu, 16/11/2023 - 18:36

Oroszország már nem tudja terepként használni támadásai előkészítésére a Fekete-tengert, Ukrajnának pedig sikerült magához ragadnia a kezdeményezést – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése csúcstalálkozóján videóösszeköttetésen keresztül mondott beszédében.

„A világon először a Fekete-tengeren lépett működésbe haditengerészeti drónflotta, amely Ukrajnáé. Műveleteink egyik fő eredménye, hogy Oroszország nem tudja a Fekete-tengert bázisként használni a világ más régióinak destabilizálására. Ezért most minden eddiginél nyilvánvalóbb, hogy a fekete-tengeri térségben együttműködésünket még aktívabbá kell tennünk” – fogalmazott az államfő. Kiemelte, hogy sikerült biztosítani a Fekete-tenger nyugati részének védelmét, amely immár lehetővé teszi a tengeri exportfolyosók működését. „A globális biztonság szempontjából is meghatározó Duna-régió most új jelentőséggel bír” – tette hozzá.

Zelenszkij szavai szerint Ukrajna el tudta ragadni a kezdeményezést Oroszországtól a Fekete-tengeren, és olyan biztonsági feltételeket teremtett, amelyek arra kényszerítik az agresszor országot, hogy elmeneküljön a vízterület keleti részére, és megpróbálja elrejteni a hadihajókat.

Az isztambuli székhelyű Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet 13 országot foglal magában: Azerbajdzsánt, Albániát, Bulgáriát, Örményországot, Görögországot, Georgiát, Moldovát, Észak-Macedóniát, Romániát, Szerbiát, Törökországot, Ukrajnát és Oroszországot – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Forrás: MTI

The post Zelenszkij: Oroszország többé nem tudja a Fekete-tengert „támaszpontként” használni appeared first on Kárpátalja.ma.

Emlékkonferencia a Rákóczi-főiskolán

Thu, 16/11/2023 - 17:59

100 éves a Kárpátaljai Református Egyház címmel szerveztek emlékkonferenciát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán november 16-án.

A rendezvény a Beregszászi Református Gyülekezet kamarakórusának szolgálatával kezdődött. Ezután Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) püspöke tartott nyitóáhítatot.

– Itt az ideje annak, hogy bűnbánatot tartsunk, és elhatározzuk, elszánjuk magunkat az Úr szolgálatára. Neki szolgálni örömmel az elmúlt száz esztendőben nem mindig adatott meg. Vagy azért, mert nem az Úrra néztünk, vagy azért, mert a körülmények nagyon megkeserítették életünket, illetve az elődeink életét – emelte ki a püspök.

Szamborovszkyné Nagy Ibolya, a Rákóczi-főiskola könyvtárának igazgatója köszöntőjében elmondta:

– Úgy vélem, a tudomány szolgálója az Úrnak. A történelemtudomány még inkább az, hisz a múltat próbálja feltárni, azokat a napokat, amelyek közül nagyon sokat szándékosan elfelejtünk. Nekünk történészeknek viszont az a dolgunk, hogy ezekről a napokról leporoljuk a rárakódott múltat, napokat, és feldolgozzuk, emlékezzünk a régiekről.

Buczkó István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja beszédében Kárpátalja sokszínűségét emelte ki. Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese felvezetésként az egyház történetének egyes pontjait, történéseit idézte fel.

A megnyitót a Reformátusok és Trianon című dokumentumfilmmel zárták, mely egyfajta körképet ad az egész Kárpát-medencéről a trianoni békeegyezményt követő időben.

A program további részében két panelbeszélgetés vette kezdetét. Előszőr Szakál Imre (Rákóczi-főiskola), Orosz Zsolt (Zápszonyi Református Egyházközösség), Szamborovszkyné Nagy Ibolya (Rákóczi-főiskola, NIKM) és Radvánszky Ferenc (Mezőkaszonyi-Bótrágyi Református Egyházközösség, NIKM) előadásai következtek, melyek:

  • A „pacifikáló megszállástól” a „hódításig”. A csehszlovák Kárpátalja első öt éve (1919-24);
  • Bartók Béla szerepe a KRE megalakulásában;
  • A Bertók–Bary kettős, avagy Bertók Béla és Bary Gyula munkakapcsolata a KRE létrehozása előtt-alatt-után;
  • A KRE szerveződésénél kialakult személyes viszonyok motivációi és irányai.

Második körben pedig Molnár D. Erzsébet (Rákóczi-főiskola, NIKM), Székely Marianna (Rákóczi-főiskola, NIKM) és Túri László (NIKM) előadásai következtek, melyek:

  • Kiutasítás és visszatérés: Szútor Jenő beregszászi református lelkész kálváriája a csehszlovák államhatalommal;
  • Egy Ugocsai gyülekezet mindennapjai az első világháborút követő területrendezések tükrében;
  • Egy élni akaró közösség kiútkeresése a Trianon utáni években. A Kígyósi Református Egyházközség helyzete az első világháborút követő időszakban.

A rendezvény részeként két minikiállítást is megtekinthettek a résztvevők. Szilvási Erzsébet, a KRE levéltárának és múzeumának igazgatója mutatta be a 100 éves a KRE című kiállítását, majd P. Szalay Emőke a kárpátaljai református templomok felújítási programjának eredményét, a Tiszántúli Református Egyházkerület Múzeumának tablókiállítását prezentálta az érdeklődök felé a panelbeszélgetések zárásaként.

Az esemény a  Történelem és Társadalomtudományi Tanszék és a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) szervezésében a Narancsik Imre Kutatói Műhely (NIKM) szakmai közreműködésével valósult meg.

Orbán Viktória

Kárpátalja.ma

The post Emlékkonferencia a Rákóczi-főiskolán appeared first on Kárpátalja.ma.

Pages