You are here

Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)

Subscribe to Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja) feed Kárpátalja.ma (Ukrajna/Kárpátalja)
Kárpátaljai magyar hírportál
Updated: 10 hours 50 min ago

Megérkezett az első négy szlovák MiG 29-es vadászgép Ukrajnába

Thu, 23/03/2023 - 17:43

Már Ukrajnában van az első négy MiG 29-es vadászgép azok közül, amelyeket Szlovákia átad Ukrajnának – közölte csütörtökön a szlovák védelmi minisztérium.

A minisztérium szerint a vadászgépeket ukrán pilóták hozták át Ukrajnába a szlovák légierő támogatásával. Az átadandó többi gép a következő hetekben repül majd át.

A minisztérium szerdán még azt közölte, hogy az Ukrajnának szánt vadászgépek még Szlovákia területén vannak, és átadásuk néhány héten belül fejeződik be.

Eduard Heger miniszterelnök ügyvezető kormánya múlt heti online ülésén döntött arról, hogy Szlovákia – teljes készletét – 13 MiG 29-es vadászgépet és egy Kub légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának. Ennek előzménye, hogy Heger a február eleji brüsszeli európai uniós csúcson, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott találkozóján ígéretet tett arra, hogy Szlovákia átadja MiG 29-eseit Ukrajnának.

A vadászgépek átadásáról hozott döntés ellen több ellenzéki párt is tiltakozott, köztük a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, az Irány (Smer-SD) is, amelynek elnöke, Robert Fico pénteken bejelentette: büntető feljelentést tesz az ügyben a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt.

Heger kormánya tavaly december óta ügyvezető, mert elvesztett egy ellene indított bizalmatlansági indítványt.

Forrás: MTI

Nyitókép: illusztráció. Forrás: Ukrajinszka Pravda

The post Megérkezett az első négy szlovák MiG 29-es vadászgép Ukrajnába appeared first on Kárpátalja.ma.

Словаччина передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29

Thu, 23/03/2023 - 17:10

Про передачу перших винищувачів МіГ-29 повідомили на сайті Міноборони Словаччини.

Перекидання винищувачів здійснювали українські пілоти за допомогою Військово-повітряних сил Словаччини й українського персоналу.

„Дякую всім причетним за чудову професійну роботу. Словаччина на правильному боці, і цим жестом ми як країна вписалися великими літерами в сучасну світову історію, що говорить про своєчасну допомогу, щиру солідарність і велич нації”, — сказав міністр оборони Ярослав Надь.

Megérkezett az első négy szlovák MiG 29-es vadászgép Ukrajnába

Найближчими тижнями решту літаків буде передано Україні, але з оперативних причин у відомстві не надають жодних подробиць.

Їхня передача буде підтверджена одразу після безпечної передачі українській стороні, як і в цьому випадку.

Загалом Словаччина передає Україні 13 винищувачів радянського виробництва.

mukachevo.net

The post Словаччина передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29 appeared first on Kárpátalja.ma.

Stoltenberg: a Nyugatnak Ukrajna hosszú távú támogatására kell felkészülnie

Thu, 23/03/2023 - 16:38

A NATO főtitkára szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nincsenek azonnali béketervei Ukrajnában, így a Nyugatnak arra kell felkészülnie, hogy hosszú ideig segítenie kell Ukrajnát akár élet kioltására is alkalmas eszközök szállításával.

Jens Stoltenberg a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban kifejtette: Ukrajnában felmorzsoló jellegű háború folyik, és emiatt arról is szó van, hogy megvan-e az ipari kapacitás a támogatás fenntartására.

Stoltenberg szerint a háború intenzitására jellemző, hogy Ukrajna jelenleg a nyugati gyártókapacitást meghaladó mennyiségű, napi 4-7 ezer tüzérségi lövedéket használ.

Oroszország 20 ezer tüzérségi lövedéket vet be naponta az ukrajnai hadszíntéren, és önkényuralmi rezsimektől, köztük Irántól és Észak-Koreától próbál még több fegyvert beszerezni – mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Hozzátette: Ukrajnát képessé kell tenni támadó hadművelet indítására és területek visszafoglalására. Kiemelte ugyanakkor, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, és a tagállamok saját hatáskörükben döntenek a fegyverszállításokról.

Jens Stoltenberg kijelentette: várakozása szerint a júliusi vilniusi NATO-csúcsértekezleten a szövetségesek kötelezettséget vállalnak arra, hogy hazai össztermékük (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítják.

A The Guardian felidézi, hogy a NATO minap közzétett éves jelentése szerint a szövetség 30 tagországa közül jelenleg csak hét – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és a három balti köztársaság – teljesíti a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadási célt.

Stoltenberg az interjúban a védelmi kiadási célkitűzés teljesítésével azonos fontosságúnak nevezte Kína meggyőzését arról, hogy ne szállítson fegyvereket Oroszországnak.

Ha Kína komoly közvetítői tevékenységet kíván kifejteni az ukrajnai konfliktusban, akkor kísérletet kell tennie „az ukrajnai nézőpont megértésére” is, és közvetlen kapcsolatba kell lépnie Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – mondta a NATO-főtitkár.

Jens Stoltenberg kijelentette, hogy üdvözöl bármilyen békekezdeményezést, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Peking még nem ítélte el az Ukrajna elleni orosz agressziót.

Forrás: MTI

Nyitókép: Jens Stoltenberg/korábbi felvétel

The post Stoltenberg: a Nyugatnak Ukrajna hosszú távú támogatására kell felkészülnie appeared first on Kárpátalja.ma.

Elkezdődött a kétnapos uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Thu, 23/03/2023 - 16:02

Csütörtök délelőtt egymás után érkeztek az uniós állam- és kormányfők a brüsszeli uniós csúcsra. Az esemény meghívójában Charles Michel az Európai Tanács elnöke a legfőbb napirendi pontnak ismét az orosz-ukrán háborút nevezte meg, majd azt írta: az Európai Unió célja, hogy a következő tizenkét hónapon belül egymillió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát.

A kétnapos uniós csúcson ismét csatlakozik majd videókonferencia keretében a tagállami vezetőkhöz Volodmir Zelenszkij unkrán elnök is.

A közös uniós lőszerbeszerzést korábban több uniós vezető is üdvözölte. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője: „Az Európai Tanács válasza egyértelmű volt: Ukrajna továbbra is számíthat az Európai Unióra” – mondta az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A német külügyminiszter is erről beszélt. Annalena Baerbock, német külügyminiszter: „Nemcsak a szállításokra kell összpontosítanunk, amiket mi, európaiak együtt tudunk koordinálni, hanem a közös gyártásra is” – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este érkezett az uniós fővárosba, ahonnan csütörtökön egy Facebook-poszttal jelentkezett, amin António Guterres ENSZ-főtitkár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Nikosz Hrisztodulídisz ciprusi elnök társaságában látható.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón úgy fogalmazott: aggodalomra ad okot, hogy nem a békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába haladnak a folyamatok.

„A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség” – mondta Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. Leszögezte: Magyarország a közös lőszerbeszerzésben részt vesz, de ebből nem küld Ukrajnába.

Most egyelőre egy közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalunk, illetve ebben szeretnénk résztvenni. Csoportos megrendelés lesz, gyakorlatilag egy hét éves időszakra. Ez előnyös Magyarország számára. Abban az időszakban, amikor nagyon nehéz lőszerhez jutni, könnyebben tudunk lőszerhez jutni. Az ennek keretében vásárolt lőszereket csak a magyar honvédség fogja felhasználni. Nyilván lesznek olyan uniós tagállamok, amelyek az így vásárolt lőszerből a frontra is küldenek. Magyarország a lőszerbeszerzésben részt vesz, de külföldre továbbra sem akar fegyvereket, élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni” –  jelentette ki.

A hivatalos tájékoztatás szerint a csütörtök-pénteki EU-csúcs napirendjén az ukrajnai háború mellett gazdasági kérdések: az európai versenyképesség, a belső piac helyzete, valamint az energiaügyek szerepelnek. De sajtóhírek szerint a belsőégésű motorok 2035-től történő uniós tiltásának ügye is naprendre kerülhet.

„Egy nagyon fontos magyar szempont is szóba fog kerülni: a demográfia kérdése. Úgy tudjuk, hogy ez a záró dokumentum tervezetében is szerepel. Magyarország szerint a demográfia kiemelten fontos, a fenntarthatóság kulcsa, a munkaerőproblémákra is megoldást jelenthet. Ez lesz majd az egyik legfőbb téma a jövő nyáron kezdődő magyar uniós elnökség során is” – jelentette az M1 Híradóban Baraczka Eszter a Közmédia központ brüsszeli tudósítója.

Hozzátette: Ukrajna kapcsán a lőszerszállításokról fognak tárgyalni, illetve arról, hogyan lehet ehhez forrást találni, hiszen jelen pillanatban a békekeret kimerült. Szó lesz még az elszámoltathatóságról, bele értve a Putyin elnök ellen kiadott nemzetközi elfogató parancsot is. Szankció most nincs napirenden, de egyre több tagállam kezdte szorgalmazni a 11. szankciós csomagot.

Forrás: hirado.hu

The post Elkezdődött a kétnapos uniós csúcstalálkozó Brüsszelben appeared first on Kárpátalja.ma.

Herszon megyébe látogatott Zelenszkij

Thu, 23/03/2023 - 15:25
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Herszon megyébe látogatott, ahol beszélgetett a helyi lakosokkal, és megígérte, hogy fokozatosan újjáépítenek mindent, amit az orosz hadsereg lerombolt a régióban. Erről az Elnöki Hivatal számolt be.

Zelenszkij a Telegramon nyilvánosságra hozta, hogy Poszad Pokrovszke faluban járt. Közleménye szerint sok lakóház és szociális infrastrukturális létesítmény rongálódott meg az orosz támadások következtében. A településen jelenleg folyamatban van az áram- és vízellátás helyreállítása, valamint egy orvosi rendelő újjáépítése. Az emberek már elkezdtek visszatérni a faluba. Az ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy a helyreállítási munkálatok java részét a következő télig befejezik.

Zelenszkij koordinációs értekezletet is tartott a biztonsági kérdésekről, az orosz csapások következményeinek felszámolásáról, és meghallgatta a helyi katonai parancsnokság jelentését a térségbeli hadműveletek helyzetéről. Emellett állami kitüntetéseket adott át a herszoni régió védelmében részt vevő ukrán katonáknak.

Az elnök szerdán a Donyeck megyei Bahmut közelében járt, ahol úgyszintén katonákat tüntetett ki szolgálatukért, majd munkalátogatást tett a szomszédos Harkiv megyében is.

Nyitókép: president.gov.ua

Az mti.hu nyomán

The post Herszon megyébe látogatott Zelenszkij appeared first on Kárpátalja.ma.

Szakuravirágzás Munkácson

Thu, 23/03/2023 - 15:05

Szirmot bontott egy szakurafa Munkácson. Ez a szakura az egyetlen a megyében, mely évente többször is virágzik. A helyiek őrült szakurának nevezik.

A fotót a Munkácsi Városi Tanács tette közzé.

Fotó: Munkácsi Városi Tanács

Ha Ön is készített olyan fotót, melyet szívesen közkinccsé tenne rovatunkban, küldje el nekünk az info@karpatalja.ma e-mail-címre.

Kárpátalja.ma

The post Szakuravirágzás Munkácson appeared first on Kárpátalja.ma.

A kerékpárosok figyelmébe

Thu, 23/03/2023 - 14:41

A meleg idő beköszöntével egyre többen választják a kerékpárral való közlekedést. A kárpátaljai járőrrendőrség szerint azonban sokan nincsenek tisztában az úttesten való helyes közlekedés szabályaival.

A rendfenntartók az alábbi szabályokra hívják fel a figyelmet:

  • Kizárólag 14 éven felüliek közlekedhetnek kerékpárral az úttesten.
  • A kerékpárt hangjelzéssel és fényvisszaverő prizmával, lámpával (elől fehér, oldalt narancssárga, hátul piros) kell ellátni.
  • A csoportosan közlekedő bicikliseknek egymás mögött kell közlekedniük, hogy ne zavarják a forgalmat.
  • A kerékpáros csak olyan terhet szállíthat járművén, amely nem akadályozza őt a közlekedésben, illetve nem okoz fennakadást mások számára.

A rendőrök felhívják a figyelmet továbbá, hogy a közlekedési szabályok megsértéséért 340 hrivnya pénzbírság szabható ki. Amennyiben a kerékpáros ittas állapotban van, a bírság 680 hrivnya.

Nyitókép forrása: wiki.startlap.hu

Kárpátalja.ma/pmg.ua

The post A kerékpárosok figyelmébe appeared first on Kárpátalja.ma.

Háború: 21 éves kárpátaljai katona halt meg a fronton

Thu, 23/03/2023 - 14:12

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt a háború. A Herincsei kistérség közleménye szerint életét vesztette Sztanyiszlav Zubko.

A 2002-es születésű monostori férfi Donyeck megyében esett el.

A temetés időpontjáról egyelőre nem közöltek információt.

A Kárpátalja.ma szerkesztősége osztozik a hozzátartozók fájdalmában.

Kárpátalja.ma

The post Háború: 21 éves kárpátaljai katona halt meg a fronton appeared first on Kárpátalja.ma.

Kézműves nap a Nagyberegi Tájházban

Thu, 23/03/2023 - 13:46

Színes programokkal várta az érdeklődőket a Nagyberegi Tájház. A Pro Cultura Subcarpathica ezúttal készségfejlesztő, érdekes és hasznos alkotómunkával várta a résztvevőket. A március 22-i foglalkozáson nádsípkészítéssel, nemezeléssel és csigatészta-készítéssel foglalkoztak. A böjti időszakra való tekintettel dióval töltött sült alma is készült.

A szerdai foglalkozásra elsőként Kaszonyból érkeztek iskolások. A tárlatvezetés során megismerkedtek az épülettel és a tájház régi tárgyaival. Ezt követően többféle tevékenység töltötte ki az ott töltött rövid időszakot. A tájház kamrájában nádsípokat készítettek Somi István vezetésével. A nádcsőből készült, primitív klarinétnek is nevezett hangszert végül mindeninek sikerült megszólaltatnia. Az ügyesebb faragók hangképző nyílásokat is faragtak rá, így különféle hangok képzésére is alkalmassá vált.

A foglalkoztató teremben nemezeléssel tulipánok készültek. A cél elsősorban a nemezzel való ismerkedés volt. Papp Viktória kézműves a virágkészítés mellett beszélt a nemez megmunkálásáról és egyéb felhasználási lehetőségeiről is.

A foglalkozásokkal párhuzamosan a konyhában is serénykedtek a tanulók. Almás édesség készült Kepics Andrea vezetésével. A kettévágott gyümölcsöknek a közepét az iskolások vájták ki, és megtöltötték lekvárral, dióval, majd fahéjas cukorral ízesítették. Az így megsütött almát a foglalkozás végén fogyasztották el.

A továbbiakban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumából érkeztek tanulók. A számvitel és auditálás szakos diákok szintén a nádsípkészítést próbálták ki, mindannyian sikerrel. A foglalkoztató teremben ezúttal csigatészta készült. A lányok ügyesen gyúrták és nyújtották a tésztát, majd következett az apró csigák sodrása, melyben az egész osztály részt vett. A foglalkozás végén a diákok kaptak egy kicsi tarisznyát, melyben magukkal vihették saját készítésű csigatésztát.

A délelőtti csoporthoz hasonlóan, a lányok a konyhában töltött almát készítettek, melyeket sütve fogyasztottak a foglalkozás végén. A foglalkozás végén néhányan a körmönfonást is kipróbálták.

A foglalkozáshoz a nádat ezúttal is a BeregNád biztotta a tájház számra.

A rendezvény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Csoóri Sándor Alap. A foglalkozás a Hagyományok Háza kárpátaljai kirendeltségének szakmai partnerségével valósult meg.

Gál Adél

Kárpátalja.ma

The post Kézműves nap a Nagyberegi Tájházban appeared first on Kárpátalja.ma.

Szirszkij: hamarosan ellentámadás indul az oroszok ellen

Thu, 23/03/2023 - 13:03
A már négy hónapja védekezésre kényszerülő ukrán erők hamarosan ellentámadást fognak indítani az orosz csapatok ellen – mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka csütörtökön.

A kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalására törekvő Wagner csoport jelentősen meggyengült, és fogy az ereje. Hamarosan ki is használjuk ezt a lehetőséget, ahogy tettük azt korábban is Kijev mellett, Harkivban, Balaklijánál és Kupjanszknál

– közölte Szirszkij a Telegramon, felidézve a tavalyi év ukrán ellentámadásait, amelyek jelentős területek visszafoglalása révén fordulópontokat hoztak a háború menetében.

A nyitókép illusztráció.

hirado.hu

The post Szirszkij: hamarosan ellentámadás indul az oroszok ellen appeared first on Kárpátalja.ma.

Varsó: a lengyel Leopardok már Ukrajnában vannak

Fri, 24/02/2023 - 17:11

A lengyel Leopardok már Ukrajnában vannak – közölte Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter pénteken az Andrzej Duda elnök által összehívott, a nemzetbiztonsági tanács ellenzéki frakcióvezetők részvételével megtartott ülésén.

A Joe Biden amerikai elnök e heti lengyelországi látogatását összefoglaló, az ukrajnai orosz támadás kezdetének első évfordulója alkalmából összehívott ülésen Andrzej Duda közölte: nincs a résztvevők között Mateusz Morawiecki kormányfő, mert Kijevben tartózkodik.

„Kissé mosolyogva mondom, hogy Leopardjainkat vitte oda az általunk kezdeményezett tankkoalíció segítségének első részeként” – fogalmazott az államfő.

Mariusz Blaszczak felszólalásában felidézte, hogy a lengyel-német megállapodás nyomán, a szélesebb nemzetközi koalíció keretében a lengyel fél a Leopard 2 A4 típusú harckocsikat, a német fél pedig a legkorszerűbb Leopard 2 A6 típusúakat szállítja Kijevnek.

„A lengyel Leopardok már Ukrajnában vannak” – mondta Blaszczak. Az általa említett, január végi megállapodás értelmében Lengyelország 14 Leopard 2 A4-est, Németország 14 Leopard 2 A6-ost szállít Ukrajnának. Morawiecki később a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös kijevi sajtóértekezletén elmondta: az első négy harckocsit adták át.

A lengyel nemzetvédelmi miniszter felidézte: tavaly novemberben Duda elnök a nyugati gyártmányú harckocsik ukrajnai szállítását célzó nemzetközi koalíció összeállítására tett javaslatot. „Valóban fel is építettük ezt a szövetséget” – szögezte le a tárcavezető, hozzátéve: összeállt a 31 tankból álló első, Ukrajnának szánt zászlóalj. Blaszczak megköszönte a norvég, kanadai, finn és más országokat képviselő partnereknek, hogy csatlakoztak a koalícióhoz.

Azt is elmondta, hogy ukrán katonák közben a nyugat-lengyelországi Swietoszówban gyakorolnak Leopard 2 típusú harckocsikkal, oktatóként lengyelek mellett kanadai és norvég katonák is részt vesznek a kiképzésben.

Pénteki hivatalos lengyel közlés szerint Morawiecki Kijevben Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel együtt a háborúban elesettek emléke előtt tisztelgett. A lengyel kormányfő Volodimir Zelenszkij elnökkel is találkozott.

Forrás: mti.hu

Nyitókép: MTI/EPA/Maciej Kulczynski

The post Varsó: a lengyel Leopardok már Ukrajnában vannak appeared first on Kárpátalja.ma.

Egy év alatt 160 civil halt meg a háború következtében Kijevben

Fri, 24/02/2023 - 16:38

Az ukrán fővárosban Oroszország agressziója következtében egy év alatt 160 helyi lakos vesztette életét, köztük öt gyermek – közölte pénteken Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Telegramon.

A Moszkva által Ukrajna ellen indított háború kezdetének első évfordulója alkalmából készített összesítésében a városvezető kiemelte még, hogy Kijevben egy év alatt 680 légiriadó volt, és az orosz erők támadásai következtében több mint 700 épület rongálódott meg. Hozzátette, hogy Kijevben több mint 229 000 belső menekültet tartanak nyilván, köztük 40 000 gyermeket.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon köszönetet mondott mindenkinek, aki védi Ukrajnát, és kijelentette, hogy biztos Ukrajna győzelmében. „Rendkívüli képességünk alapjai az emberek, akik betonból és vasból vannak. Hétköznapi emberek, hétköznapi hősök, akik köztünk járnak. Nekik köszönhetjük, hogy életben maradtunk, és győzni fogunk” – fogalmazott a főparancsnok.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzók jelentéseiből készített összefoglalójában azt írta, hogy az elmúlt napban az orosz erők kilenc ukrajnai régiót tartottak tűz alatt, éjszaka rakétatámadást indítottak a Donyeck megyei Kramatorszk és Szvjatohirszk ellen, ahol egy rakéta esett az egyik vállalkozás területére, továbbá 73-szor lőtték Herszon megyét.

Volodimir Zelenszkij elnök videóüzenetében arról tájékoztatott, hogy Herszonban az orosz támadások következtében megsérült egy fővezeték, amely mintegy 600 ház fűtését biztosította, emiatt több mint 40 ezer ember maradt fűtés nélkül.

Forrás: MTI

The post Egy év alatt 160 civil halt meg a háború következtében Kijevben appeared first on Kárpátalja.ma.

Európa-liga: a Bayer Leverkusennel találkozik a Ferencváros

Fri, 24/02/2023 - 16:16

A német Bayer Leverkusennel találkozik a Ferencváros labdarúgócsapata az Európa-liga nyolcaddöntőjében, a magyar bajnok idegenben kezdi a párharcot március 9-én.

Az európai szövetség (UEFA) nyoni központjában megtartott pénteki sorsoláson az is elhangzott, hogy a visszavágót március 16-án rendezik majd a Puskás Arénában.
    
A Ferencváros a H csoport győzteseként egyenes ágon jutott a legjobb 16 közé, a Bundesligában 10. helyen álló ellenfele pedig a Bajnokok Ligája B csoportjának harmadik helyezettjeként került át az El-be, amelyben a legjobb 16 közé jutásért a Monacót ejtette ki.
    
Az Európa-liga döntőjét május 31-én, szintén a Puskás Arénában játsszák majd.

Nyitókép: Gera Zoltán a sorsoláson. EPA/SEDAT SUNA

MTI

The post Európa-liga: a Bayer Leverkusennel találkozik a Ferencváros appeared first on Kárpátalja.ma.

Korkép

Fri, 24/02/2023 - 16:01

A háború kezdete óta 352 mentőautó rongálódott meg. További 297 autót lefoglaltak.

A fotót Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma tette közzé.

Ha Ön is készített olyan fotót, melyet szívesen közkinccsé tenne rovatunkban, küldje el nekünk az info@karpatalja.ma e-mail-címre.

Kárpátalja.ma

The post Korkép appeared first on Kárpátalja.ma.

Milyen időjárás várható márciusban?

Fri, 24/02/2023 - 15:51

Az Ukrán Hidrometeorológiai Központ előrejelzése szerint meleg lesz a tavasz első hónapja az országban.

Kelet-Ukrajnában csapadékhiány várható. Kárpátalján és a Kárpátokban 49-98 milliméter közötti csapadékra számíthatunk.

Az előrejelzések szerint az országos havi középhőmérséklet +2°C és +7°C között várható, ami 2°C-kal magasabb a szokásosnál.                                   

Kárpátalján a tavasz első napjaiban túlnyomóan napos idő várható +10°C körüli hőmérséklettel, ami éjszaka azonban helyenként fagypont alá csökkenhet.

Sztanyiszlav Scsedrin, népi időjós szerint is idén korán érkezik a tavasz, és felmelegedés várható március első napjaiban.

Kárpátalja.ma

The post Milyen időjárás várható márciusban? appeared first on Kárpátalja.ma.

Filmdrámákkal emlékezik a kommunizmus áldozataira a közmédia

Fri, 24/02/2023 - 15:25

Történelmi játékfilmek mellett dokumentarista alkotásokkal, személyes visszaemlékezésekkel és szakértői interjúkkal idézik meg a közszolgálati csatornák a február 25-i emléknapon a kommunista diktatúra megrázó évtizedeit.

A volt szocialista országokban éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által több mint egymillióan vesztették életüket, de a kommunista rendszer áldozatai azok is, akiket börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagy vallási hovatartozásuk, gondolkodásuk miatt üldöztek, megnyomorítottak, és akiket az otthonuktól megfosztottak, családjukat szétválasztották.

A kommunizmus időszakának rombolása generációkon ível át, és számtalan területen ma is érezteti hatását. Az elmúlt évtizedekben több olyan magyar filmalkotás készült, amelyek történelmünk szomorú időszakát mutatják be, ezekből tűz műsorára néhányat a közmédia február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A Duna szombaton 19:40-től a 2018-as A színésznő című filmet adja, amely egy szerelmi drámát jelenít meg a diktatúra idején. Az M5 kulturális csatorna 20:50-től az Elveszett idők című történelmi dráma epizódjait tűzi műsorára, amely az az ABU Prizes 2022-es versenyén, TV-dráma kategóriájában első helyezett lett. 23:15-től a GUPVI – A halál táborai dokumentumfilmmel folytatódik a megemlékezés. Vasárnap 21 órától Szász Attila filmjét, a 2014-ben bemutatott A berni követ című tévéfilmet sugározza a Duna.

Forrás: MTVA
Nyitókép: A berni követ c. magyar tévéfilm

The post Filmdrámákkal emlékezik a kommunizmus áldozataira a közmédia appeared first on Kárpátalja.ma.

Korszerű lélegeztetőgépeket kapott a megyei kórház

Fri, 24/02/2023 - 15:06

Modern lélegeztetőgépeket kapott a Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórház – tudatta a Zakarpattya Online internetes hírportál.

Az adomány az önkéntesek nemzetközi együttműködésének köszönhetően valósult meg.

Jurij Jacina, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a lélegeztetőgép nagyon fontos felszerelés: vannak olyan betegségek, melyekhez a szövődmények miatt mindenképpen szükség van lélegeztetőgépre, de előfordul, hogy a komplikációkat csökkentik egy esetleges műtétnél.

Kárpátalja.ma

The post Korszerű lélegeztetőgépeket kapott a megyei kórház appeared first on Kárpátalja.ma.

Az EB majomhimlő elleni vakcinákat adományoz Ukrajnának

Fri, 24/02/2023 - 15:01

Az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálás Hatósága (HERA) 10 ezer ampulla, majomhimlő elleni oltóanyagot adományoz Ukrajnának – jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

A bizottság tavaly júniusban írt alá társulási megállapodást Ukrajnával, amelynek értelmében az ország csatlakozhatott az EU4Health elnevezésű uniós egészségügyi cselekvési programhoz, így jogosult a HERA által biztosított támogatásokra. Az ukrán egészségügyi hatóságok teljes mértékben kihasználhatják a program finanszírozási lehetőségeit, az uniós tagállamokkal azonos feltételek mellett.

„Oroszország brutális ukrajnai háborúja már egy éve pusztítja a kórházakat és egészségügyi intézményeket, veszélybe sodorva ezzel az embereket és megfosztva a betegeket a kezeléstől”

– idézi a bizottság közleménye Sztella Kiriákidisz egészségügyi biztost. A politikus hozzátette, hogy a bizottság a tagállamokkal közösen dolgozik azon, hogy az EU-ba evakuált mintegy kétezer ukrán beteg számára létfontosságú, életmentő gyógykezelést biztosítson.

„Az Európai Bizottság továbbra is töretlenül támogatja Ukrajnát és az ukrán népet. Az egészségügy soha nem lehet a háborúskodás célpontja”

– tette hozzá a ciprusi politikus.

MTI

The post Az EB majomhimlő elleni vakcinákat adományoz Ukrajnának appeared first on Kárpátalja.ma.

Lisztériával szennyezett sajt került az ukrán boltok polcaira

Fri, 24/02/2023 - 14:40

Mérgező sajt került az ukrán boltok polcaira – jelentette be az Állami Termelési és Fogyasztói Szolgálat Csernyivci megyei osztálya.

A Franciaországból exportált sajtokban (Gaperon) Listeria monocytogenes-szennyezettséget mutattak ki.

Az Állami Termelési és Fogyasztói Szolgálat felszólította az eladókat, hogy minél előbb vonják ki a forgalomból a terméket.

Arra kérik a lakosokat, hogy amennyiben ilyen terméket találnak a kárpátaljai boltok polcain, értesítsék a fogyasztói szolgálatot a (0312) 64-71-79-es telefonszámon vagy személyesen a szolgálat irodájában (cím: Ungvár, Minaj u. 39 a).

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Legyengült szervezetben (csecsemők, várandós nők, hetvenévesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának.

Az általános tünetek alapján, pl. láz, hányás, hasmenés, fejfájás, sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.

Kárpátalja.ma

The post Lisztériával szennyezett sajt került az ukrán boltok polcaira appeared first on Kárpátalja.ma.

Donyeck megyébe látogatott Kárpátalja kormányzója

Fri, 24/02/2023 - 14:26

Ismét Donyeck megyébe látogatott Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás (OVA) vezetője, valamint helyettesei február 23-án. A kormányzó közösségi oldalán posztolt erről.

A delegáció a fronton szolgálatot teljesítő kárpátaljai alakulatokat látogatta meg. A csapatoknak különböző katonai felszereléseket és járműveket adtak át.

Viktor Mikita elmondta, hogy a háború első napjaitól kezdve támogatják az egységeket, és folyamatosan tartják velük a kapcsolatot.

A kormányzó kiemelte:

– Itt, a fronton, ezer kilométerre az otthonaiktól, kárpátaljai katonáink nagyon motiváltak. Köszönöm a szolgálatukat. Együtt győzni fogunk!

A látogatásról közzétett videókat IDE kattintva tekinthetik meg.

A kormányzó legutóbb február 5-én járt a fronton.

Kárpátalja.ma

The post Donyeck megyébe látogatott Kárpátalja kormányzója appeared first on Kárpátalja.ma.

Pages