You are here

Erdély FM (Románia/Erdély)

Subscribe to Erdély FM (Románia/Erdély) feed
Erdély FM, a bizalom hangja
Updated: 1 day 23 hours ago

Ismét módosították az esküvőkön, keresztelőkön, és temetéseken résztvevő személyek maximális számát

Tue, 05/19/2020 - 08:53

Pénteken még 16 személy vehetett részt egy ilyen eseményen, a tegnapi módosítás során lecsökkent 8-ra. A szabályok megszegéséért 500 lejtől 1500 lejig terjedő bírságot róhatnak ki a hatóságok. A kormány módosítását a következő 5 napban a parlamentnek is meg kell szavaznia.

 

Meghaladta az 17 ezret az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Romániában

Tue, 05/19/2020 - 08:52

Közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Jelenleg 17036 megbetegedést regisztráltak. A halálos áldozatok száma 1120, a gyógyultaké pedig 9930. Jelenleg 193 beteget ápolnak intenzív osztályon, számuk folyamatosan csökkent az elmúlt napokban. Eddig 313 621 tesztet végeztek az országban. A 2920 külföldön élő fertőzött román állampolgár közül a legtöbben Olaszországban, Spanyolországban, és németországban fertőződtek meg.

 

 Június 15-étől nyitnak újra a román tengerparti fürdőhelyek

Tue, 05/19/2020 - 08:52

Erről a turisztikai munkáltatók szövetsége számolt be, miután a miniszterelnökkel egyeztetett. Ludovic Orban a találkozón arra is rámutatott, hogy a júniusi határidőket akkor fogják tudni tartani, ha a fertőzöttek száma nem ugrik meg Romániában.

Útmutatót készített a munkaügyi minisztérium a munkaadók számára a vészhelyzet idejére

Tue, 05/19/2020 - 08:51

Ezek a szabályok azokra az intézményekre vonatkoznak, ahol nem lehetséges a távmunka. A szabályok között van többek között az, hogy a munkaadóknak úgy kell megszerveznie a munkát, hogy az alkalmazottak tudják betartani az egymás közötti másfél méteres távolságot. Gondoskodniuk kell arról, hogy legyen elegendő fertőtlenítőszer, szappan és víz a naponta többszöri kézfertőtlenítéshez. Az ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató munkahelyeken lépcsőzetes munkakezdést kell bevezetni úgy, hogy legalább egy órás eltérés legyen a csoportok munkaideje között. A közönségszolgálatot nyújtó intézményekben a munkaadónak, ahol csak lehetséges, külön bejáratot kell biztosítania az ügyfeleknek és az alkalmazottaknak.Az alkalmazottaknak védőmaszkot kell viselniük a munkahelyük zárt helyiségeiben. Ha a munkaidő előtt megjelennek nála a koronavírus-fertőzésre utaló tünetek, akkor otthon marad.

Hat új esettel nőtt a hétvégén az aktív fertőzöttek száma Maros megyében

Mon, 05/18/2020 - 10:57

Tegnap 156 aktív koronavírusos beteget tartottak nyilván a Maros megyei prefektúra jelentése szerint. Többen is elhagyhatták már a marosvásárhelyi kórházat. A járvány kezdete óta megyeszerte 652 személynek lett pozitív a tesztje, 434-en már hazamehettek a kórházból, 62-en pedig életüket veszítették. Jelenleg otthoni elkülönítésben 959 személy, míg intézményes karanténban 498 személy tartózkodik. 36 személy vár teszteredményre. Hargita megyében újabb kilenc személynél igazolták tegnap a fertőzést, ezzel 43-ra emelkedett az aktív esetek száma. A járvány kezdete óta a térségben igazolt esetek száma 63. Egy személy elhunyt, 19-en meggyógyultak, 43 személyt pedig a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kórházakban tartanak megfigyelés alatt. Intézményes karanténban 248-an, otthoni elkülönítésben pedig 396-an tartózkodnak a jelenleg.

Közel 13 ezer diák nem fér hozzá az online oktatáshoz Maros és Hargita megyében

Mon, 05/18/2020 - 10:56

Országosan 150 millió lejt fordít az állam arra, hogy eszközöket vásároljon. A tanfelügyelőségek a szaktárca kérésére felmérést készítettek arról, hogy a megyékben hány olyan diák van, akinek szüksége van állami segítségre. Hargita megyében 3404 diáknak nincs semmilyen internetre csatlakoztatható digitális eszköze, mondta el a Székelyhonnak Demeter Levente, Hargita megyei főtanfelügyelő. Maros megyében ez a szám megközelíti a tízezret. Illés Ildikó, helyettes főtanfelügyelő elmondta, vannak kételyei a program sikerével kapcsolatban, ugyanis már egy ehhez hasonló programban is voltak olyanok, akik eladták a támogatásból megvásárolt eszközöket. Országszerte közel egymillió gyermeknek nincs hozzáférhetősége jelenleg az online oktatáshoz.

 

Több úton is aszfaltoznak Maros megyében

Mon, 05/18/2020 - 10:56

Jelentette be a Maros Megyei Tanács egy közleményben. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke kiemelte, hogy a megyei tanács idei költségvetése jóval szűkösebb mint a tavalyi, emiatt nem tudnak nagyobb munkálatokat elindítani. A tavaly elkezdett beruházások azonban folytatódnak, így elsőként a 153-as megyei út Nyárádremetén áthaladó szakaszára került új aszfaltszőnyeg egy 2,5 km-es szakaszon. Dolgoznak ezen kívül a Bözödön áthaladó megyei úton, a Szederjes-Erked-Hargita megye határa közötti úton, a Ludas-Nagysármás-Beszterce-Naszód megye határán áthaladó út aszfaltozásán, továbbá a Mezőszengyel-Mezőbodon-Kisikland közötti megyei út és a marosórbói út korszerűsítésén is. A Maros Megyei Tanács április elején 3 évre szóló keretszerződést kötött a megyei utak karbantartására és kátyúzására. A keretszerződések összértéke 7,9 millió lej.

1107-re nőtt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma

Mon, 05/18/2020 - 10:56

A Stratégiai Kommunikációs Csoport jelentése szerint a legutóbbi 3 áldozat Iaşi, Prahova és Vaslui megyei volt. Mindannyian más betegségekben is szenvedtek.

 

Bármikor elhagyhatják az otthonukat a 65 év fölötti személyek

Mon, 05/18/2020 - 10:55

Jelentette ki a  Stratégiai Kommunikációs Csoport. Továbbá saját felelősségre kiállított nyilatkozatra is csak akkor van szükségük, ha a településen kívülre utaznak. A dokumentumok kézzel is megírhatók és a dátumot is javítani lehet rajtuk, amennyiben az úticél ugyanaz marad.

Bizalmatlansági indítványt készít elő a PSD az Orban-kormány ellen

Mon, 05/18/2020 - 10:55

Jelentette be Lucian Romaşcanu, a PSD szóvivője. Elmondása szerint elégedetlenek az Orban-kabinet járvány idején mutatott tevékenységével, ezért és a veszélyhelyzet lejárta után bizalmatlansági indítvánnyal buktatnák meg a kormányt, amennyiben sikerül meggyőzni a többi parlamenti pártot annak támogatásáról.

Mától már bírságolhatnak a vészhelyzetet érintő szabályok megszegéséért

Mon, 05/18/2020 - 10:55

A Mediafax tájékoztatása szerint a lakhely szerinti település elhagyása csak saját felelősségű nyilatkozat birtokában lehetséges. A nyilatkozatot kézzel is meg lehet írni, a formanyomtatvány modellje szerint. Ugyanazt a nyilatkozatot többször is fel lehet használni a korábbi dátum kihúzásával és az új dátum feltüntetésével. A metropoliszövezetekhez tartozó települések közötti közlekedéshez nincs szükség nyilatkozatra. Továbbá az orrot és szájat eltakaró védőmaszk viselete kötelező a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben és más zárt, nyilvános terekben. A mindkét szabályszegésért 500-tól 2500 lejig terjedő bírság jár.

 

Jelentős torlódás alakult ki a román-magyar határon a hétvégén

Mon, 05/18/2020 - 10:54

Az országos határrendészet közlése szerint a román-magyar határon 21 142 személy haladt át szombaton: 10 909-en jöttek be az országba, 10 233-an pedig kiléptek. Ebből a hatóságok 7 999 személyt küldtek lakhelyi elkülönítésbe. A román hírtelevíziók beszámolói szerint vasárnap is hatalmas volt a sor. Az emberek tömegbe verődtek és nem tartották egymástól megfelelő távolságot, növelve így a koronavírussal való megfertőződés veszélyét.

Télen veszélyesebb lehet a koronavírus-járvány második hulláma a WHO szerint

Mon, 05/18/2020 - 10:54

Az  Egészségügyi Világszervezet közlése szerint egyre több európai ország oldotta fel a napokban a korlátozásokat, viszont most a felkészülés, és nem az ünneplés ideje kellene hogy legyen. Jelentésük szerint erősíteni kell a közegészségügyi rendszert, fejleszteni a kórházak kapacitását, mivel télen, más fertőző betegségekkel egy időben jelentkezhet a járvány újabb hulláma.

Ismertette Raed Arafat a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat

Fri, 05/15/2020 - 11:25

A magánvállalatoknak és közintézményeknek kötelességük úgy megszervezni a tevékenységet, hogy az alkalmazottak távmunkában dolgozhassanak. Ha erre nincs mód, gondoskodniuk kell a járványtani szűrés biztosításáról. Az alkalmazottak belépéskor fertőtlenítsék a kezüket és tartsák be az irodai munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál és közintézményeknél több időpontot kell megszabni a munkaidő elkezdésére és befejezésére. Személyes ügyfélfogadás esetén minden ügyfélre legalább 4 négyzetméteres terület szükséges, hogy tudják tartani egymástól a 2 méteres távolságot. Nem engedhetik be azokat a személyeket, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot; fertőtleníteniük kell a felületeket, és meg kell előzniük a torlódásokat.

 

Szeptember előtt nem lesznek tömegrendezvények

Fri, 05/15/2020 - 11:25

Jelentette ki Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter. Azt is hozzátette, hogy  hivatalosan nem írhatják elő, viszont szeptember előtt nem ajánlatos  1000 főnél nagyobb közönséget megmozgató rendezvényeket szervezni. A kulturális minisztérium azt kérte, hogy második körben nyithassanak ki a színházak és mozik is, de a járványügyi szakértők ezt nem támogatták. Azt is elmondta a miniszter, hogy a minisztérium támogatja a szabadtéri színházi előadások ötletét, továbbá a filmipar újraindításáról is folynak a tárgyalások. Egyébként szerdán több mint 230 filmgyártó és filmipari szolgáltatásokat végző cég, 35 filmrendező és közel 20 filmes egyesület levélben kérte Klaus Iohannis államfő támogatását és a „kulturális vészhelyzet” kihirdetését. Ebben az állami filmtámogatási rendszer sürgős újraindítását kérik, emellett a jogi keret kidolgozását arra, hogy a Romániában is elérhető nemzetközi internetes tartalomszolgáltatók bevételeiből hozzájáruljanak a helyi filmgyártáshoz.

 

Június elsejéig jár az állami támogatás a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak

Fri, 05/15/2020 - 11:24

Jelentette be a kabinet tegnapi ülése után Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes. Bizonyos ágazatok esetében június 1-je után is érvényben maradhat a támogatás, a járványhelyzet alakulásának függvényében. Az egészségügyi ellátásra vonatkozó rendelet előírja, hogy a családorvosok, illetve a járóbeteg-rendelők szakorvosai továbbra is folytathatják a távkonzultációt. További összegeket különítenek el a koronavírus-fertőzött és a karanténban levő személyek betegszabadságának mielőbbi rendezésére. Minden Románia területén élő személy térítésmentesen részesül a koronavírus kezelését célzó orvosi szolgáltatásokban és gyógyszerekben, függetlenül attól, hogy van-e egészségügyi biztosítása vagy nincs. Elfogadtak továbbá egy rendeletet melynek értelmében a tanulók ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön.

Jelenleg 42 koronavírusos egészségügyi alkalmazott van Maros megyében

Fri, 05/15/2020 - 11:24

A járvány kezdete óta 108 egészségügyben dolgozó személy fertőződött meg. A közegészségügyi igazgatóság jelentése szerint a megbetegedettek közül egy személy életét vesztette, 65 személyt pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Egy hét alatt a fertőzöttek száma nyolccal emelkedett. Korábban egy hét alatt több, mint húsz egészségügyben dolgozóról derült ki, hogy megfertőződött. A közegészségügyi igazgatóság jelentése szerint azoknak, akik jelenleg még kórházban vannak az egészségügyi állapotuk jó. A Maros megyei prefektúra jelentése szerint tegnapig 638 személynek lett pozitív a koronavírus tesztje Maros megyében. Az aktív, jelenleg is kórházban kezelt betegek száma 172, miután a betegek közül 407-et gyógyultnak nyilvánítottak, 59-en pedig életüket vesztették.

Nem vágható le senki a közműhálózatról a vészhelyzet alatt

Fri, 05/15/2020 - 11:23

A Transindex tájékoztatása szerint a kormány tegnapi sürgősségi rendelete értelmében az elkövetkező 30 napban a szolgáltatók nem vághatják le a  vizet, az áramot vagy a gázt a fogyasztóktól, ha ezek nem fizetik a rezsit. Ugyanakkor arról is döntöttek, hogy június 15-ig tolták ki a részletek és kamatok kfizetésének halasztására vonatkozó igénylés határidejét.  Florin Cîțu pénzügyminiszter szerint eddig 126 493 fizikai és jogi személy élt ezzel a lehetőséggel.

Nem lesz idén szóbeli vizsga az érettségin

Fri, 05/15/2020 - 11:23

A Krónika tájékoztatása szerint a román kormány eltörölte az idei érettségi szóbeli vizsgáit a koronavírus-járvány miatt. A tanügyi törvény módosítását célzó kormányrendelet értelmében ehelyett a középiskolai átlagot fogják figyelembe venni, vagy speciális tanúsítványt fognak kibocsátani. Mint ismeretes, az iskolák ebben a tanévben zárva maradnak a járvány miatt, és csak a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok térnek vissza kéthetes felkészítőre a tanintézetekbe júniusban. A nyolcadikosok képességvizsgája június 15-én, a tizenkettedikesek érettségije pedig június 22-én kezdődik

1053-ra nőtt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma

Fri, 05/15/2020 - 11:22

Közölte tegnap este a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A legutóbbi 7 áldozat 49 és 90 év közötti volt és Bukarestből, Galac, Suceava, Maros, és Bákó megyéből származtak. A Bákó megyei nő esetében nem ismertek a kórelőzmények, de a többiek mind más betegségekben is szenvedtek.

Pages

THIS IS THE NEW BETA VERSION OF EUROPA VARIETAS NEWS CENTER - under construction
the old site is here

Copy & Drop - Can`t find your favourite site? Send us the RSS or URL to the following address: info(@)europavarietas(dot)org.