You are here

Erdély FM (Románia/Erdély)

Subscribe to Erdély FM (Románia/Erdély) feed
Erdély FM, a bizalom hangja
Updated: 2 months 2 weeks ago

Meggyógyult a romániai koronavírusos betegek fele

Fri, 06/03/2020 - 11:52

A Stratégiai Kommunikációs Csoport jelentése szerint az új koronavírussal  fertőzött 6 romániai személy közül hármat gyógyultnak nyilvánítottak. A három koronavírus-fertőzöttet a temesvári, kolozsvári, illetve iaşi-i kórházban kezelik, állapotuk jó. A Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai szerint jelenleg 35-en vannak karanténban Romániában, 11 731 személyt pedig otthonukban különítettek el.

Felújítják a Brassó és Segesvár közötti vasútvonalat

Fri, 06/03/2020 - 11:52

Jelentette be Lucian Bode ügyvivő szállításügyi miniszter. A CFR ugyanis  aláírta a RailWorks cégtársulással azt a szerződést, amelynek értelmében 617,6 millió euróból újul meg a Brassó-Apáca és Kaca-Segesvár közötti vasútvonal. A tárcavezető elmondta, hogy a felújítást európai uniós vissza nem térítendő támogatásból és román állami költségvetésből finanszírozzák.A szerződést már tavaly alá kellett volna írni, ezért a késésért Románia 330 millió eurót veszített az uniós támogatásokból. A késés oka, hogy a közbeszerzési eljárást megtámadták a bíróságon. A 86 kilométeres útszakaszon a vonatok sebessége elérheti majd a 160 kilométer/órát. A munkálatokat négy éven belül kell elvégezni.

Közel 3000 tanuló nem járhat iskolába az influenza miatt

Fri, 06/03/2020 - 11:51

Közölte tegnap az oktatási minisztérium. A szaktárca közleményében hangsúlyozza, hogy ez az adat nem a beteg gyerekek számát tükrözi.A minisztérium tájékoztatása szerint részlegesen szünetel az oktatás Temes, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Dâmboviţa, Fehér, Kolozs, Szilágy, Brassó, Constanţa, Szeben, Brăila, Buzău, Suceava, Argeş megye és Bukarest egyes iskoláiban, egy konstancai óvodát pedig teljesen bezártak a megbetegedések nagy száma miatt.

Újabb személyt diagnosztizáltak koronavírussal Romániában

Fri, 06/03/2020 - 11:50

A lány osztálytársa annak a 16 éves temesvári fiúnak, akinél március 4-én mutatták ki a vírus jelenlétét, tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A lányt a temesvári Victor Babeş járványkórházba szállították. A hatóságok folytatják a járványtani vizsgálatot a lánnyal kapcsolatba került személyek azonosítása és tesztelése érdekében.

Mégsem lép életbe ősztől a törvénymódosításba foglalt óraszámcsökkentés

Fri, 06/03/2020 - 11:50

A Krónika tájékoztatása szerint novemberben kihirdette a jogszabályt  Klaus Johannis államfő, és abban az szerepel, hogy a következő tanévben életbe lép, erre minden valószínűség szerint mégsem kerül sor, mert már nincs idő az ezzel járó változások kidolgozására. A halasztásról a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége átiratban tájékoztatta az iskolaigazgatókat. Ebben az is olvasható, hogy a minisztérium úgynevezett kísérleti programokat kezdeményez, új tanterveket próbálnak ki, de ez nem befolyásolja majd a tanárok óraszámát.

Előválasztást tartanak szombaton Csíkszeredában

Fri, 06/03/2020 - 11:49

A Maszol tájékoztatása szerint nyolc  csíkszéki településen szervez előválasztásokat az RMDSZ Csíki Területi Szervezete ezen a hétvégén. Az érintett települések közül Tusnád és Szentlélek községben, valamint Csíkszeredában szombaton, Ajnádon, Csíkrákoson, Göröcsfalván, Csíkszentsimonban és Szépvízen pedig vasárnap járulhatnak az urnákhoz a polgárok. A szavazásra 9 és 19 óra között várják a polgárokat, mindenki szavazhat, akinek a lakcíme, illetve a tartózkodási engedélye az adott körzetre érvényes. A részvételnek nem feltétele az RMDSZ-tagság. A városban, a lépcsőházakban kifüggesztik a szavazókörzetek beosztását, valamint a megyei lapok is közölni fogják a legfontosabb tudnivalókat. A szabályzat szerint a polgármesterjelöltek és a tanácsosjelöltek is abc-sorrendben szerepelnek a lapokon. A szavazólapokat nem lehet kivinni a szavazófülkékből. A polgármesterjelöltek közül egy, a képviselőjelöltek közül legtöbb 13 személy jelölhető meg.  Csíkszeredában a szavazólapon minimum 2 tanácsosjelöltet kell X-szel megjelölni.

Ismét jelentősen nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Olaszországban

Fri, 06/03/2020 - 11:48

A polgári védelem tegnap esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 107-ről 148-ra nőtt az elhalálozások száma. Továbbá 414 fertőzött gyógyult meg teljesen az előző napi 276 után. A fertőzés 14 napja jelent meg Olaszországban,és az ország mind a 20 régiójából jelentettek már fertőzötteket.

Megtámadja a kormány az alkotmánybíróságon a gyereknevelési pótlék emelésének elhalasztását elutasító jogszabályt

Fri, 06/03/2020 - 11:48

Jelentette ki Ludovic Orban ügyvivő kormányfő. Az állami büdzsétörvénybe, amelyet már azelőtt kihirdetett az államelnök, hogy a parlament által megszavazott, a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró jogszabály hatályba lépett volna, nem volt belefoglalva az összeg az emelt értékű pótlékra. Elmondása szerint ha az alkotmánybíróság úgy dönt, hogy mégsem sérti az alaptörvényt a jogszabály, akkor lehetővé teszik az összeg megduplázását. Ami a nyugdíjak növelését illeti, az ügyvivő kormányfő biztosított arról, hogy erre a célra elkülönítették a pénzt az állami büdzsében, és a megszabott időben emelik ezt a jövedelmet.

Meghirdették a Szülőföldön magyarul idei kiírását

Fri, 06/03/2020 - 11:48

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy a  program keretében azok a szülők igényelhetnek nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatást, akiknek a gyermekei Magyarország határain kívül magyar tannyelvű óvodában, iskolában tanulnak, vagy ahol ez nem lehetséges, választható tantárgyként tanulják a magyart. A támogatási kérelmeket március 5.- e és április 30.-a közötti időszakban lehet benyújtani.

Év végére elkészülhet az új uszoda Marosvásárhelyen

Fri, 06/03/2020 - 11:47

A Muresul sportklub képviselői szerint az építkezés a tervek szerint halad. A 24 és fél millió lejes beruházás kivitelezésének határideje a hivatalos adatok szerint szeptember 25-e. Az építményben egy olimpiai méretű és egy bemelegítő medence kap majd helyet. Ugyanakkor egy 800 néző befogadására alkalmas lelátó is készül az épületben. Továbbá a görkorcsolya-pályát is visszaépítik a területen, de csak, ha már a nehézgépek elvonultak az építőtelepről.

Önként jelentkezett a korrupcióellenes ügyészségen Ion Ştefan fejlesztési miniszter

Fri, 31/01/2020 - 13:13

A fejlesztési miniszter Digi24 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy azért jelentkezett a DNA-nál, hogy  tisztázza azokat a vádakat, amelyeket Radu Cristescu szociáldemokrata párti volt államtitkár illette egy televíziós műsorban. A volt államtitkár azzal vádolta, hogy „elvtelen viszonyban” áll egy szatmárnémeti üzletemberrel, aki szerződést kötött a Szatmár megyei tanáccsal. Egyelőre még nem  hozhatja nyilvánosságra a kihallgatáson elhangzottakat, viszont leszögezte, hogy nem tett bűnvádi feljelentést az őt korrupcióval megvádoló politikus ellen.

Nem változnak a román állampolgárok jogai a Brexit után a külügyminiszter szerint

Fri, 31/01/2020 - 13:12

Bogdan Aurescu külügyminiszter kijelentette, hogy nincs ok aggodalomra, mert február 1-jétől az úgynevezett átmeneti időszak végéig, vagyis december 31-éig mindössze annyi változik, hogy Nagy-Britannia nem vesz részt az uniós döntéshozatalban, az ország területén élő uniós állampolgárokkal kapcsolatban azonban év végéig még biztosan a jelenleg is érvényes jogi keretrendszer marad hatályban.Azok, akik Nagy-Britanniában szeretnének letelepedni, 2021. június 30-áig igényelhetik a letelepedett vagy előzetesen letelepedett státuszt.A tervek szerint az Európai Unió és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatáról szóló tárgyalások október végéig tartanak majd, amikor az Európai Tanácsnak jóvá kellene hagynia a megállapodást.

A megyei kórházat és a repülőteret érintő beruházásokról döntött a Maros Megyei Tanács

Fri, 31/01/2020 - 10:32

Az önkormányzati testület a tegnapi tanácsülés keretében jóváhagyta a Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér fűtésrendszerének korszerűsítését. A A fűtésrendszer felújítása során két hagyományos fűtőkazánt fognak vásárolni, illetve egy napenergiás fűtőrendszert. Továbbá jóváhagyták az 1-es számú Fertőző Klinikát és a Tüdőklinikát érintő beruházásokat is. Ennek keretén belül parkolóhelyeket, illetve gyalogos sétányokat és pihenőövezeteket alakítanak ki a páciensek és az egészségügyi személyzet számára.

Elhalasztotta a marosvásárhelyi tanács a Poklos patak mentén tervezett bicikliút tervét

Fri, 31/01/2020 - 10:31

A Marosvásárhelyi Rádió tájékoztatása szerint a városvezetés a tegnapi ülésen a projekt megvalósításához szükséges műszaki-pénzügyi dokumentáció és a műszaki- pénzügyi mutatók elfogadását kérte az önkormányzati testülettől. Vajda György RMDSZ tanácsos úgy nyilatkozott, hogy széleskörű egyeztetésre van szükség az ügyben a civiltársadalom részvételével. A Szabad Emberek Pártja képviselője, Pápai László Zsolt szerint fölöslegesen alakítanának ki a Poklos Patak medrének mindkét oldalán kétsávos kerékpárutat. Korábban Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi terv nem megfelelő, és egyezetetés nélkül, csak a mobilitási terv kötelező részeként készítette el a marosvásárhelyi városháza a Poklos-patak partjára tervezett kerékpárút tervét.

Olaszországban is megjelent a koronavírus

Fri, 31/01/2020 - 10:30

Közölte az olasz miniszterelnök tegnap este egy sajtótájékoztatón. Az olasz kormány leállította a Kínába tartó és onnan érkező járatokat, miután két kínai turistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést, akiket egy római szállodából szállítottak kórházba. Az olasz kormányfő a pánik elkerülésére intett hangsúlyozva, hogy a helyzet „ellenőrzés alatt van”

Vincze Lorántot választották az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának társelnökévé

Fri, 31/01/2020 - 10:29

Az RMDSZ közleménye szerint az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja tegnap Brüsszelben tartotta az alakuló ülését, amelynek társelnökévé választották Vincze Lorántot, az RMDSZ EP-képviselőjét, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnökét. Vincze Loránt elmondta, hogy céljai közé tartozik, hogy a nemzeti, őshonos kisebbségek számára kedvező jogszabályok szülessenek az Európai Unióban. Továbbá kihangsúlyozta, hogy a munkacsoport támogatása meghatározó lesz a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag jövőbeli sorsát illetően is.

5,2-es erősségű földrengést észleltek Vrancea megyében

Fri, 31/01/2020 - 10:29

Az országos földfizikai intézet tájékoztatása szerint ez volt az elmúlt egy év  legerősebb földrengése, ennél nagyobb földmozgást 2018 októberében mértek legutóbb, az 5,8-as erősségű volt és Buzău megyében észlelték. A földmozgást ma hajnalban Vrancea megyében mérték.

Elutasítja az RMDSZ a Gyergyóditróban kialakult gyűlöletkeltést

Fri, 31/01/2020 - 10:28

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak nyilatkozott az ügyben. Elmondása szerint az RMDSZ elfogadhatatlannak tart mindennemű gyűlöletkeltést, ami más emberek vagy embercsoportok ellen irányul csupán a bőrük színe miatt vagy azért, mert más nyelvet beszélnek. A szóvivő tájékoztatása szerint az RMDSZ helyi vezetői tevékenyen részt vesznek a gyergyóditrói hangulat csillapításában. Puskás Elemér polgármester például folyamatosan tájékoztatja a helyieket a valós helyzetről, közvetít a felek között és a hét végére lakossági fórumot is összehívott ebben az ügyben, ahol megpróbálja közelíteni az álláspontokat.

Nem törlik el Liviu Dragnea börtönbüntetését

Fri, 31/01/2020 - 10:24

A legfelsőbb bíróság ugyanis elutasította Liviu Dragnea igénylését, amelyben a Szociáldemokrata Párt volt elnöke a fiktív alkalmazások ügyében rá kiszabott három és fél éves börtönbüntetés eltörlését kérte. Dragnea azt állította a tárgyaláson, hogy tisztességesen szeretne kijutni a börtönből. Elmondása szerint fizethetett volna egy bizonyos árat, de nem tette meg.Dragnea ügyvédei azt állítják, hogy az ellene kimondott ítéletet egy törvénytelenül létesített testület hozta, ami jogellenes fogva tartáshoz vezetett. A döntés nem jogerős.

21 azonos nemű pár pereli jelenleg Romániát a Emberi Jogok Európai Bíróságán

Fri, 31/01/2020 - 10:24

A Transindex tájékoztatása szerint a párok diszkriminálva érzik magukat, amiért a román állam nem ismeri el törvényesen, és nem jegyzi be az élettársi kapcsolatukat. Az Európai Uniónak hat olyan tagállama van, amelyek egyikében sem létezik semmilyen törvény, ami biztosítaná az azonos nemű pároknak, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítsenek. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2015-ben hozott egy határozatot, amely arra kötelezi az országokat, hogy törvényes módon, a házassággal egyenrangúan ismerjék el az azonos nemű párok kapcsolatát. Ennek ellenére Romániában nem született még törvény erre vonatkozóan, mivel az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatát nem tartják kötelező érvényűnek, holott a felperesek szerint ezzel Románia törvényszegést követ el.

Pages