You are here

GasparusMagnus Blog

Subscribe to GasparusMagnus Blog feed
Keleti szláv ezmegaz.
Updated: 2 days 3 hours ago

Egy moszkvai művész szereti Önt 2

Fri, 05/10/2018 - 14:16

Egy moszkvai művész szereti önt

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Egy moszkvai művész szereti Önt

Fri, 21/09/2018 - 09:07

Lehetséges, hogy egy szörnyű napon Oroszországban kitör egy nagy háború, és nyugat felé milliónyi menekült indul el. Konsztantyin Zarubin elbeszélése a háborús Moszkvából elmenekültekről szól. Főhőse a propagandagyár korábbi alkalmazottja, és egy egyedülálló anya, aki a moszkvaiak gettójában él.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Hogyan ünnepli két kávérajongó a feketeleves világnapját?

Thu, 29/09/2016 - 23:01

Akár egy könyvfolyam írásába is belekezdhetnék, annyi minden mondanivalóm lenne a kávéról, annyi élményem van a gyerekkoromban először kikuncsorgott kávéba mártott kockacukor óta. De fogjuk rövidre, mindenesetre a fenti kép erejéig összehordtuk egy halomba a kávéval kapcsolatos tárgyainkat, kivéve persze a különböző

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Utazni jó, értem?

Wed, 07/09/2016 - 01:03

Montenegró nagyon szép. A Kotori-öböl még inkább. Kristálytiszta víz, szemet gyönyörködtető panoráma, kedves emberek, finom ételek és végtelen nyugalom.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Műanyag pénz létezik, ha nem is ilyen formában, a Dnyeszter-menti kváziállamban.

Fri, 19/08/2016 - 14:18

Műanyag pénz létezik, ha nem is ilyen formában, a Dnyeszter-menti kváziállamban.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Pucsfuccs 25 éve

Thu, 18/08/2016 - 19:43

Épp 25 éve próbálta meg átvenni a hatalmat a Szovjetunióban a GKCSP, a Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága.

Előző este érkeztem vissza kishazámba, Kárpátaljára az akkor már a széleken háborús Szerbiából, Magyarkanizsáról. Reggel beültem a fodrászhoz Munkácson, rám fért már, és a Latorca-udvarban lévő kis fodrászműhely rádióján hallva valami későbrezsnyevi stílusú szöveget azt hittem, paródia. Hja, a gorbacsovi glasznosztyban ez már annak hatott. Aztán felhívtam nagynénémet, és ő mondta, hogy puccs van. Hol? - kérdeztem vissza. Kiderült, hogy Moszkvában, ami messze volt, de azért egy országba tartozott Munkács is vele, ahol eztán néztem egy darabig a központi TV-adón a végtelenített Hattyúk tava balettelőadást. Közben egy telefonbeszélgetésből (interurbán, akar Budapesttel beszélni?) megtudtam, hogy barátom Csaba meg Jugoszláviából lépett meg aznap, őt Dubrovnikba akarták vinni katonának épp.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Uniformizált karnevál

Wed, 03/08/2016 - 22:52

Az olimpiai csapatok első ízben egységes egyenruhát épp 80 éve, a berlini olimpián hordtak. 1952-ben a francia csapat ruháit a helsinki játékokra Pierre Cardin álmodta meg, nyolc év múlva Rómában pedig Yves Saint-Laurent cuccaiban parádéztak a gallok. Azóta a divatházak versengenek, ki öltöztetheti a sportolókat.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

A saját trianonom és a tátrai zergék.

Sun, 05/06/2016 - 07:00

Tegnap múlt 96 éve, hogy Dr Benárd Ágost és Drasche-Lázár Alfréd aláírta Versailles-ban a trianoni békeszerződést. Magyarország határait átrajzolták, soha nem gyógyuló sebet ejtve egy nemzet lelkén, olyan traumát okozva a magyarságnak, amit azóta sem tudott teljesen feldolgozni.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

706 nap fogságban

Wed, 25/05/2016 - 14:31

Nagyezsda Szavcsenkot végül kicserélték. 706 nap orosz fogság után. A boriszpoli reptérre leszállt az ukrán elnök különgépe, amely Nágyját hozta haza Rosztov na Donuból.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Virágtalan Hős Városok

Wed, 04/05/2016 - 21:08

A Kreml falánál Moszkvában, az Alexandrovszkij Szadban van a Hős Városok Alléja.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Hírek egy párhuzamos univerzumból

Sun, 01/05/2016 - 20:03

A NASA vezetőjéről, Charles Frank Boldenről kiderült, hogy az adóbevallásában nem szereplő lakása van Moszkvában, kilátással a Patriarsije Prudi tóra. A Fehér Ház szóvivőjének, Josh Ernest-nek neje pedig az Ingusétiai Szabad Gazdasági Övezetben alapított céget.

Az USA elnöke, Barack Obama felhívta Mexikó elnökét, hogy tartsa magát a második ottawai jegyzőkönyv pontjaihoz, és fejezze be a független Chihuahuai Népköztársaság területének ágyúzását.

A CNN „Ajándékozz fát” akciót hirdetett Minesota állam szegényeinek téli fűtését megoldandó.

A Nemzeti Felszabadítási Mozgalom aktivistái Chuck Norris vezetésével motoros túrára készülnek Hiroshima és Nagaszaki meglátogatásával, a „Meg tudjuk ismételni!” jelszóval.

New Yorkban leleplezték Jefferson Davis Cereteli által készített szobrát.

Az USA Nemzeti Gárdáját átnevezték Belügyi Csapatokká, alárendelték a SWAT-ot, DEA-t, BATF-ot. AZ FBI igazgatója vezércikket írt a New York Times-ba, amiben repressziókra és izolációra hívja fel Amerika népét.

Michelle Obama férjhez ment egy kevéssé ismert broadway-i producerhez.

Barack Obama az éves Egyenes Vonal c. TV műsorban megjósolta a rubel krachját.

Az USA elnöki hivatala 100 darab Lada SuperVestaLongXXL típusú luxuskocsit vásárolt.

Hillary Clinton beszédében felhívta a hatóságokat, hogy a jégcsapokat New Yorkban Goodbye Amerika típusú lézerrel távolítsák el, melyet azok a tudósok fejlesztettek ki, akik még nem tudtak a Szilikon Völgyből Szkolkovóba költözni.

Módosították az amerikai alkotmány II. 1. cikkelyét, így mostantól az elnök 10 évig tölti be tisztségét. A XXII. módosítás 1. pontját eltörölték, így bármennyi cikluson keresztül újraválasztható az elnök.

A Fehér Ház szóvivőjének egy Szlava típusú luxusórát ajándékozott a felesége.

Joe Biden szenátor megígérte, hogy hamarosan kifizetik a fél éve elmaradt bérét a Boeing dolgozóinak.

A Chihuahuai Népköztársaság felkelői bejelentették, hogy két hét alatt beveszik Mexikóvárost. Barack Obama cáfolta, hogy országa résztvevője lenne a konfliktusnak. „Azok ott békés fegyvertelen narkobárók, akik az angol nyelv védelmére keltek fel – mondta a sajtótájékoztatóján. – Az amerikai katonák szabadságon vannak, Abrams tankot pedig minden Walmartsban lehet vásárolni.”- tette hozzá.

Oroszország és az EU szenkciókat vezet be Washingtonnal szemben. Lavrov külügyminiszter meglátogatta Mexikót. Feltételezik, hogy Monomah típusú tankehárító rakéták átadásáról volt szó.

Chicagóban Hemingway köteteket égettek.

Spielberg azt mondta, hogy a rabszolgaság - patriotizmus, a nép bölcsességének jele.

November 10-én, a tengerészgyalogság alapításának napján részeg marine-ok bourbonos üvegeket törtek a fejükön, szökőkutakban fürödtek, és új-mexikói kereskedőktől rabolnak ananászt.

Bruce Willis, a fején PRESS feliratú sisakban géppuskával lőtt mexikói katonákra a Río Bravo del Norte mellett.

Az Amerikai Baptista Egyház képviselői, akik megszentelték a GPS műholdat szállító rakétát bejelentették, hogy nem ők tehetnek a lezuhanásról, egyben elítélték az amerikai népet a hit hiánya miatt, és kérték finanszírozásuk növelését.

Steven Spielberg új gyorsétteremláncot alapít, Eat in Garage névvel, és kért az új cég PR-jére a Republikánus Párttól egymilliárd dollárt.

Stephen Hawkingot nem engedték be egy McDonalds-ba. „Nem akarjuk, hogy a vendégek megijedjenek” – mondta az étterem vezetője.

Iowa kormányzója 20 ezer rendőrt gyűjtött össze egy stadionban, akik személy szerint neki esküdtek hűséget. A kormányzó az Instagramján olyan képet tett közzé Hillary Clintonról, amelyen az egy puska távcsövének célkeresztjében látszik.

II. Erzsébet, a brit uralkodó bejelentette, hogy a Brit Birodalom szétesése volt minden idők legnagyobb geopolitikai katasztrófája, és az angolok, amerikaiak, indiaiak és a többiek egy nemzet.

John McCain szenátor megcsókolta egy kisfiú hasát.

Ugye milyen abszurdnak hatnak a fentiek? Már ha az USA-ról van szó. Akkor miért nem abszurdak, ha egy másik országról?

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Nő, ha politizálni mer

Sat, 30/04/2016 - 09:44

Mindenkinek van valami megmagyarázhatatlan szabadidős tevékenysége, aminek se haszna, se értelme, talán csak annyi, jobb, mint csokoládét tömni magunkba a megfelelő hormonszint eléréséhez. Az időt nem lehet, és nem is kell mindig hasznosan tölteni, a spenóthoz kell, hogy járjon egy puncstorta, pláne egy húzós…

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Fogolycserére várván

Sat, 23/04/2016 - 21:22

A hadifoglyok előbb-utóbb hazatérnek, de mi várja majd őket?

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Ez fájt.

Wed, 13/04/2016 - 22:47

Ez fájt. Az fb csoportban éppen panaszkodtam, hogy divat-iparban dolgozó ismerős ma “preppy”-nek titulált, és nem tudtam, mi az. És még vásárolok is... Asszony szerint viszont a hormonháztartásom jól van:)

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Búcsú sajnálat nélkül

Wed, 06/04/2016 - 20:25

Ez egy érdekes véleménycikk fordítása egy orosz újságíró tollából, aki Kijevben él. Szokás szerint nyersfordítás, de igyekeztem.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Túsztárgyalás

Tue, 29/03/2016 - 11:21

Ha lehet hinni az Interfax hírügynökségnek, Moszkva ki szeretné cserélni Nagyezsda Szavcsenkot . Érdekes módon nem a a két GRU szpecnazos katonára, akiket Kijevben tartanak fogva.

A hírügynökség Viktor But-ot említi, akit 25 évre ítéltek az USA-ban fegyverkereskedelem és terrorizmus támogatása miatt. Ő volt az ihletője a “Fegyvernepper”(“Lord of war”) c. filmnek, amiben Nicolas Cage játszotta a szerepét.Valamint Konsztantyin Jarosenkoról szól a fáma, akit Libériában fogtak el, rengeteg kokainnal, és 20 éves büntetését tölti szintén az Egyesült Államokban drogcsempészésért.

Ha jól látom, akkor ez nagyon gáz. Parancsra elmégy Ukrajnába harcolni, elfognak, és ott rohadhatsz meg egy ukrán börtönben a Kreml felől. Viszont ha fegyvereket adsz el az Al Kaidától a kolumbiai marxista gerillákig bárkinek, vagy épp nagy mennyiségű kábítószert szállítasz pilótaként, akkor a Kreml majd a túszáért cserébe kivált téged. Érdekes üzenet ez a katonáknak.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Sorbanállás betiltva

Sat, 26/03/2016 - 13:37

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete 2011-ben kidolgozott egy Kolejka nevű táblás társasjátékot, amit a Trefl nevű cég forgalmaz Lengyelországban. Magyarul “sorbanállásnak” lehetne fordítani, egyfajta szocialista Monopoly, kihegyezve a hiánygazdaságra. Minden játékos kap egy listát a beszerzendő árukról, és az győz, akinek sikerül megvennie vagy elcserélgetni másokkal, szóval valahogy “megszerezni” az összes kívánt cuccot. Ennek érdekében sorba kell állni a boltoknál, megegyezni a spekulánsokkal, lecsapni a polcokra épp “kidobott” termékekre, és fel kell készülni meglepetésekre.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Családi catering

Sat, 26/03/2016 - 06:00

Hiába jött a Húsvét és a tavasz, Steinmann nagy orosz telet látott, és az Anna Karenina járt a fejében…”a boldog családok mind hasonlók egymáshoz…” már, ha létezik maradéktalanul boldog család, ahol mindenki rendben van, senki sem beteg, minden patent…és Pali sem utálja a saját húgát.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Devolúció

Sat, 26/03/2016 - 01:41

Mint minden olyan mérnök, akinek a munkája része a költség- és folyamatoptimalizáció, és aki mindemellett némi politikával is koptatja idegrendszerét, én is eljátszottam a politikai devolúció fogalmával, és hogy mindez hogy is nézhetne ki Magyarországon.

Read more...

Categories: Oroszország és FÁK

Pages