You are here

Posztinfo.hu / Oroszország

Subscribe to Posztinfo.hu / Oroszország feed
POSZTINFO.hu
Updated: 1 week 5 days ago

A Debreceni Egyetem díszpolgára lesz Putyin

Thu, 24/08/2017 - 15:47

Az indoklás szerint mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II.-es programban.

A Debreceni Egyetem Civis honoris causa (díszpolgár) címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és erről augusztus 18-án döntött az intézmény szenátusa.

A hivatalos megfogalmazás szerint „a Civis honoris causa cím azon belföldi vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését”.

Hivatkoznak a Debreceni Egyetem és a Roszatom között június 19-én, Moszkvában aláírt stratégiai szerződésre is, amely szerint az intézmény részt vesz a projekt szakember-utánpótlásának képzésében.

Az eredeti elképzeléstől eltérően Putyin mégsem utazik le Debrecenbe, hanem Budapesten veszi át az elismerést.

Categories: Oroszország és FÁK

Elhunyt az első szovjet legális milliomos

Sun, 23/07/2017 - 12:40

3 milliós fizetést vett fel amikor 120 rubel volt az országos átlag, és be is fizette az adókat utána.

Életének 68. évében elhunyt Artyom Taraszov, a szovjet szövetkezeti egyesülés elnöke. A peresztrojka alatt elsők között hozott létre magáncéget (szövetkezetet) és számítástechnikai termékek importjával foglalkozó vállalatában 1989 januárjában hivatalosan 3 millió rubel fizetést vett fel, befizetve az ehhez kapcsolódó adókat is. Akkor az országban 120 rubel volt az átlagbér.

A Szovjetunió szétesésekor Londonba emigrált, majd két év múlva visszatért és parlamenti képviselő lett. 1996-ban újra Londonba emigrált, ahol egészen 2003-ig élt

Categories: Oroszország és FÁK

Moszkvába menne dolgozni?

Tue, 18/07/2017 - 10:31

Rövid oktatófilmet készített a moszkvai Migrációs Központ az orosz fővárosban dolgozó vendégmunkásoknak.

Oroszország nem a zökkenőmentes ügyintézésről híres, de a vendégmunkások egy valóban modern központban, egy helyen intézhetik el az ügyeiket Moszkvában. A munkavállalási szabályok országonként eltérnek, a filmbeli procedúra az azeri, moldáv, tadzsik és üzbég vendégmunkásokra vonatkozik, de nagyjából ilyen eljárásra számíthatnak a más államokból érkezők.

Categories: Oroszország és FÁK

Muszlim tarifacsomag jelent meg

Fri, 07/07/2017 - 10:57

Július 10-től az oroszországi Tatarsztánban elérhetővé válik az Azan, muszlimoknak készült tarifacsomag – erről állapodott meg az orosz iszlám egyház vezetése a Tattelecom távközlési vállalattal.

A csomagban alapértelmezett szolgáltatás, hogy ébresztéssel figyelmeztet az imádságok idejére, sms értesítéssel emlékeztet a vallási időpontok közeledtére. Emellett korlátlan internet és kedvezményes külföldi tarifák segítik a zarándokok  kommunikációját.

Emellett még idén egy muszlim rádió és televízió is meg kezdi sugárzását.

Categories: Oroszország és FÁK

Szenzációs moszkvai lelet

Thu, 29/06/2017 - 17:02

17. századi színezett sírkő került elő, melyen az egyik legismertebb bojári család tagja van feltüntetve, kinek férje egy időben az ország de facto vezetője volt.

A Bolsaja Lubjankán került elő az a 68 x 68 centiméteres mészkőtábla, mely Anna Rtiscseva sírját jelölte, ezeket a táblákat az akkori hagyományok szerint a templom falába helyeztek. A lelet érdekessége, hogy a sírkő színezett ami nagy ritkaságnak számít. A festés oka az elhunyt személyében keresendő: Anna ugyanis egy ősi bojár család leszármazottja volt, férje pedig Nagy Péter cár bizalmi embere, Petr Prozorovszkij herceg volt

Anna egészen fiatalon ment férjhez, akivel húsz éven át éltek együtt, lányuk Ivan Golicin herceg felesége lett és I. Katalin cárnő udvarhölgye, ami jól mutatja a család rangját.

Prozorovszkij már Nagy Péter apja, Alekszej Mihajlovics uralkodása alatt is az ország egyik legbefolyásosabb személyének számított, így nem véletlen, hogy őt nevezték ki Iván cárevics (Péter bátyja és társuralkodó) nevelőjének, majd pedig Nagy Péter gyámja lett.

A cár 1697-1698 időszakban tett nagy, nyugati utazásai alatt Prozorovszkij, Lev Nariskin és Borisz Golicin voltak a birodalom tényleges vezetői. Prozorovszkij már Nagy Péter uralkodása alatt a legfőbb bizalmi embernek számított: ő vezette a kincstárat és a fegyvertárat. Különös hírnévre tett szert a svédek elleni hadjárat során, amikor tüzérségi fegyverek beszerzése céljából az uralkodó elrendelte a fegyvertárban őrzött értékek beolvasztását, ám Prozorovszkij saját pénzből tett eleget a parancsnak, megőrizve az értékeket az utókornak.

Anna egyébként mai szemmel nézve fiatalon, 35 évesen hunyt el, a talált sírfelirat szövege: «Лета 1678 октября, в 31-й день на память святых апостолов Стахия и Амплия и иже с ними, преставися раба Божия боярина князя Петра Прозоровского жена княгиня Анна (погребе) на ноября в 1-й день».

Categories: Oroszország és FÁK

Sűríti moszkvai járatát a Wizz Air

Tue, 27/06/2017 - 16:03

Kijött a magyar diszkont légitársaság jövő nyári menetrendje, amiből kiderül, hogy gyakrabban repül majd az orosz fővárosba.

Jövőre a mostani heti hét járat helyett 11 lesz a tervek szerint: hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap reggel és este is indulnak a gépek. A menetrend kifejezetten utazóbarát: a reggeli járatok 5:55-kor indulnak Budapestről és 9:25-kor szállnak le helyi idő szerint Moszkvába. Az esti gép 17:45-kor indul és 21:15-kor száll le az orosz fővárosban. Mindkét járat 40 percnyi szünet után indulnak vissza Budapestre.

Categories: Oroszország és FÁK

Ki a legnagyobb orosz?

Mon, 26/06/2017 - 11:24

Nagy Péter vagy Tolsztoj, esetleg Lenin? Így vélekednek erről maguk az oroszok.

A Levada-Centr közvéleménykutató cég idén is elkészítette hagyományos felmérését, melyben arra kereste a választ, hogy ki tekinthető Oroszország legjelentősebb személyiségének, függetlenül attól, hogy a politika, kultúra vagy éppen tudomány terén alkotott kiemelkedőt.

Az országos, reprezentatív felmérésen nem konkrét nevek közül kellett választani, hanem  nyitott kérdés volt és a megkérdezettek több választ is megadhattak.

Így fordul elő, hogy olyan személy is szerepel a legnagyobb oroszok húszas listáján, aki nem is orosz, de a lakosság egy része annak tartja: Albert Einstein, Isaac Newton vagy éppen Bonaparte Napóleon. Utóbbit egyébként a lakosság tizede említi hagyományosan, sőt 2004-ben az ötödik volt a  felmérésen!

Az élen idén is Joszif Sztálin végzett 38 százalékos említettséggel. A volt szovjet vezető megítélése az ezredforduló környékén változott meg a társadalomban: míg 1989-ben csak 12% tartotta őt a legjelentősebb személynek, rá tíz évvel már 35% mondta ugyanazt.

Őt Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő és Alekszandr Puskin követezik, egyaránt 34%-os említettséggel, nem sokkal megelőzve Lenint (32%) és Nagy Pétert (29%).
Leninről még 1989-ben az oroszok 72 százaléka vélte úgy, hogy ő tekinthető a legnagyobb személyiségnek, rá öt évvel viszont már csak 34%.

A fenti öt után már egy törés következik a számokban, az első tíz között találjuk még az első szovjet űrhajóst, Jurij Gagarint (20%), Lev Tolsztojt és Zsukov marsallt (12-12%), valamint Nagy Katalin cárnőt és Mihail Lermontovot (11-11%).

A húszas listán találunk még tudósokat (Mengyelejev és Lomonoszov), hadvezéreket (Kutuzov és Szuvorov), pártvezetőket (Brezsnyev, Gorbacsov) és költőt (Szergej Jeszenyin)

 

Categories: Oroszország és FÁK

Sosem látott tömeg ünnepelte Moszkvában a Ramadán végét!

Sun, 25/06/2017 - 15:13

Megállt az élet az orosz főváros több pontján az iszlám világ egyik legnagyobb ünnepe, a Ramadánt követő Uraza-bayram miatt.

A moszkvai belügy adatai szerint csak a főváros központi (egyébként 10 ezer főt befogadni képes) mecseténél az esős idő ellenére is 250 ezren vettek részt az imádságokon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Categories: Oroszország és FÁK

Hogyan kezdődött a 2. világháború?

Thu, 22/06/2017 - 13:48

Korábban soha nem publikált iratokból kiderül, a német csapatok gyors előretörését valóban a szovjet felkészületlensége okozta?

Számos, korábban soha nem publikált anyag került fel az orosz honvédelmi tárca honlapjára. Ezek zömmel a 2. világháború kitörésekor a nyugati határszakasz védelmét ellátó egységek parancsnokainak vezérkarnak küldött válaszai. A parancsnokság arra kereste a választ, mennyire ismerték a határvédelmi tervet, mikor kapták meg a teljes harckészültséget elrendelő parancsot, miért volt gyakorlaton ebben az időben a tüzérség nagy része, vagy éppen mennyire tudtak a német csapatok hadi előkészületeiről.

A 100 oldalnyi iratban több ismert parancsnok válasza is olvasható, így például Ivan Bagramjan marsallé aki akkor a kijevi katonai körzet vezetője volt.

Komoly jelentőséggel bír a balti különleges katonai körzet felderítőegységének akkor helyettes parancsnoka, Kuzjma Derevjanko válasza. Ebből kiderül, hogy teljeskörű információkkal rendelkeztek a német csapatok mozgásáról és mennyiségéről már 2-3 hónappal a háború kitörése előtt, amit rendszeresen jelentettek is, ám semmilyen reakció nem érkezett vissza, úgy véli egyszerűen nem hitték el a vezérkarban a kapott információkat.

Pedig a végén már naponta küldünk jelentést és nem csak a támadás kezdetének pontos idejét, hanem irányát is tudtuk – áll az anyagokban.

Egy másik egység vezetője arról vall, hogy órákkal a háború kitörése előtt kapott parancsot a az egységek visszavonására a határtól. Bagramjan marsall magyarázata szerint a vezérkar attól félt, hogy a német seregek provokációnak fogják tartani, ha közvetlenül a határon lesznek szovjet katonai alakulatok.

Mindez azért is bír jelentőséggel, az orosz társadalom zöme felmérések szerint ma úgy véli, a váratlan német támadás okozta az áldozatok nagy számát. Míg húsz évvel korábban a sztálini vezetésnek tudták be ezt, mely szerintük a katonai akciók során nem törődött a várható áldozatok számával.

Categories: Oroszország és FÁK

Moszkva – a város ahol íródik a történelem

Thu, 22/06/2017 - 10:01

Ez lesz az orosz főváros alapításának 870. évfordulója alkalmából tervezett rendezvénysorozat szlogenje.

Jól jár az, aki szeptember elején látogat Moszkvába – elseje és tizedike között rendezik ugyanis a Moszkva jubileuma nevet viselő fesztivált egyszerre 40 helyszínen. Tavaly 10 millión látogattak a városi napokra, idén ennél többen várhatók.

A rendezvény célja megismertetni a közönséggel azokat az eseményeket, eredményeket, melyek Moszkvához köthetők vagy olyan személyekkel kik itt hoztak létre kiemelkedőt.

Érdekesség, hogy a rendezvény összes helyszíne az orosz avantgárd stílusában lesz kialakítva.

 

 

Categories: Oroszország és FÁK

Oroszországba csak ujjlenyomattal?

Wed, 21/06/2017 - 10:35

Változhat a beutazási rend, eszerint mindenki számára egységesen kötelező lesz.

Az orosz belügyminisztérium benyújtotta a parlament elé azt a törvényjavaslatot, mely egységesítené az országba történő beutazási rendet. A törvény elfogadása után bárhonnan is érkezzen valaki (beleértve az Eurázsiai szövetség vagy a FÁK-tagállamokat is) csak ujjlenyomat leadása után léphetne be az országba függetlenül az utazás céljától.

A rendelet előírja, hogy a lakóhely szerinti konzulátus a fénykép mellett vegyen ujjlenyomatot is a beutazni szándékozóktól, melyet beléptetéskor a határon fognak leellenőrizni. A rendelet alól nem kivételek azon államok sem, melyek polgárai vízummentesen utazhattak be.

A belügyindoklása szerint a törvényre azért van szükség, mert csak tavaly 28 ezer olyan esetet fedeztek fel, mikor valaki idegen okmányokkal lépett be Oroszországba vagy megkísérelte azt. Ezek túlnyomó többsége Közép-Ázsiából érkeztek. Ezek az esetek pedig kiszűrhetők, ráadásul egységes adatbázis alapján bárhol el lehet végezni az ellenőrzést.

A jelenlegi szabályozás szerint is voltak olyan országok, melyekre vonatkozott az ujjlenyomat leadási kötelezettség illetve ugyanez volt az eljárás ha valaki munkavállalási vízumért vagy engedélyért folyamodott, emellett egy sor szakma orosz képviselőinek (pilóták, hivatásos katonák, vámhivatali dolgozók, stb.) is alá kellett magukat vetniük az eljárásnak.

Categories: Oroszország és FÁK

Mit jelent hazafinak lenni?

Sat, 17/06/2017 - 14:42

Kell ismernie hazája történelmét vagy a himnusz szövegét? Dolgozhat külföldön egy patrióta vagy kritizálhatja a hatalmat? Ezt gondolják erről az oroszok.

Erről is kérdezte a lakosságot országos felmérésében a FOM (Társadalmi vélemények alapítvány). Az adatsorból kiderül, hogy egy évtized alatt jelentősen nőtt a magát hazafinak vallók aránya (57-ről 78 százalékra) és ez megfelel a társadalmi hangulatnak.

Először arról kérdezték a válaszadókat, hogy környezetükben, ismeretségi körükben milyen konkrét lépésekben mutatkozik meg a hazafiság.

A legnépszerűbb válasz a katonai szolgálat volt, értve ez alatt hogy nem vonták ki magukat a sorkatonaság alól, vagy éppen továbbszolgáltak immár hivatásos állományban – a lakosság 8 százaléka említette ezt. Ezt követte, hogy nem akarnak külföldre utazni tanulni, dolgozni (6%) ami után 5-5 százalékos említettséggel követett, hogy dicsérik országukat, nem kritizálják az állami vezetést és aktívan részt vesznek egy társadalmi ügy megoldásában.

A következő kérdéssor arra vonatkozott, hogy álláspontjuk szerint vajon hazafinak számít az, aki (zárójelben az igenek aránya):
– nem szereti hazája természetét (24% szerint attól még lehet hazafi)
– kivonja magát a katonai szolgálat alól (29%)
– nem ismeri hazája történelmét (33%)
– külföldön tanul vagy dolgozik (46%)
– nem jár választásokra (51%)
– több külföldi irodalmat olvas mint hazait (58%)
– kritizálja az ország vezetését (62%
– nem tudja a himnusz szövegét (62%)

Categories: Oroszország és FÁK

Először szállt fel az új orosz utasszállító

Mon, 29/05/2017 - 11:33

Végrehajtotta szűzrepülését az új orosz utasszállító repülőgép. az MC-21-es (orosz jelzéssel MSz-21-es).

A kéthajtóműves, rövid és közepes hatótávolságú gépek alaptípusa 180-200 utas szállítására alkalmas. Orosz tervek szerint ezek lépnek a szovjet gyártmányú Tu-134-esek, Tu-154-esek, Tu-204-esek és a hasonló polgári repülőgéptípusok helyébe.

Az Irkut repülőgépgyártó vállalat tervei szerint 2020-tól évi 20, 2023-tól pedig 70 ilyen repülőgépet bocsátanak majd ki. Az első MSz-21-300-asokat a legnagyobb orosz légitársaságnál, az Aeroflotnál állítják üzembe.

Az utasszállító szűzrepülését eredetileg áprilisra tervezték, de azt a statikai és egyéb tesztek eredményeire hivatkozva elhalasztották.

A repülőgép tavaly júniusi, irkutszki bemutatóján Dmitrij Medvegyev miniszterelnök kijelentette: az MC-21-es megjelenése annak a jele, hogy Oroszország nem fog eltűnni a világ repülőgépgyártásának felső ligájából. Szavai szerint az új utasszállító műszaki szintje meghaladja “az összes jelenleg repülő repülőgépét”.

Szakértők úgy vélik, hogy az új orosz gép az Airbus A-320-as és a Boeing-737-es vetélytársa lehet.

Categories: Oroszország és FÁK

Számítógépes zsarolóvírus bénította meg az orosz belügy rendszerét

Fri, 12/05/2017 - 18:46

Az orosz belügyminisztérium zárt számítógépes rendszerét támadta meg a WCry (más néven WannaCry vagy WannaCryptor) vírus, teljesen megbénítva több megye hálózatát.

Eddigi adatok szerint közel 60 ezer számítógép fertőződött meg oly módon, hogy a felhasználót egy üzenet fogadja, hogy minden adat titkosításra került és azok „feloldásáért” fizetni kell egy megadott határidőn belül, ellenkező esetben a gép tartalmát megsemmisítik vagy nyilvánosságra hozzák.

Az orosz mellett ukrán és tajvani rendszereket is támadtak.

Update: A vírus megtámadta az orosz központi nyomozóhivatal gépeit, valamint elterjedt az orosz Megafon mobilszolgáltató, a portugál telekommunikációs cég, valamint brit kórházak rendszerében.

 

Categories: Oroszország és FÁK

A Nagy Házalakítás moszkvai módra

Thu, 04/05/2017 - 13:16

Ez nem egy amerikai műsor orosz változata, hanem az orosz főváros fejlesztési terve, mely szervesen illeszkedik Moszkva területének növeléséhez. A városi önkormányzat ugyanis első menetben 4.456 lakóépület felújításáról vagy bontásáról döntött, mindegyikük a hruscsovkának nevezett kategóriába sorolható. Az ötszintes, egy típusra gyártott épületek a volt szovjet főtitkár idején terjedtek el, majd az építkezések folytatódtak az utód, Leonyid Brezsnyev idején is. Mára ezek az épületek műszakilag teljesen amortizálódtak, egy részük menthetetlen.

A bontásra ítélt házak lakóit Moszkva mellé költöztetik véglegesen, ezzel elősegítve a főváros belső területein tapasztalható túlzsúfoltság csökkentését. A programra kizárólag pályázni lehet, melynek feltétele, hogy a lakók kétharmada támogassa azt.

 

Categories: Oroszország és FÁK

Filmsorozat készül Borisz Paszternak szerelméről

Wed, 03/05/2017 - 13:00

Magyarországon forgatják jövőre a Doktor Zsivágó alkotójáról, Borisz Paszternákról és titkos szerelméről szóló filmsorozatot. Az alapnak számító és a Budapesti Könyvfesztiválra kiadott regényt a Nobel-díjas író húgának unokája, Anna Pasternak írta Lara – Zsivágó doktor eltitkolt szerelme címmel.

Ez egy hatrészes tévésorozat lesz, amelyet a világszerte nagy sikert aratott Downton Abbey című sorozat alkotói készítenek. Budapest mellett nem csak a remek filmes háttér, de az is szólt, hogy az oroszországi forgatás drágább, ráadásul a briteknek vízum is kell a beutazáshoz és az ottani munkához.

Olga Ivinszkaja, egy irodalmi újság szerkesztője 1946-ban ismerkedett meg Borisz Paszternakkal, akit akkor már jó ideje foglalkoztatott élete fő műve, a Zsivágó doktor. A találkozásból nagyon hamar szerelem lett, és Olga rövidesen Paszternak mindennapjainak fontos, nélkülözhetetlen szereplőjévé vált. A lángra gyúló szerelem ellenére Paszternak nem akarta elhagyni feleségét, Zinajdát. Úgy őrlődött a két nő között, mint a regénybeli Zsivágó doktor felesége és szeretője között. Embert próbáló, pokoli időkben éltek a XX. század Szovjetuniójában, és a rezsim őket sem kímélte – egy embertelen hatalom torz világában lehetséges csak, hogy Olgának pusztán a Paszternakhoz fűződő viszonya miatt a Gulag borzalmait is el kellett viselnie. A már addig is abszurd történet Olga szabadulása és a regény elkészülte után képtelen, krimibe illő események láncolatával folytatódott. A tébolyult világban Olga hűsége, kitartása, támogató szerelme egyetlen pillanatra sem ingott meg. Ha kellett, kéziratot gépelt, máskor kiadókkal tárgyalt, fordított Paszternak helyett, vagy pénzcsempészésben működött közre, hogy a hazájában némaságra ítélt szerző a külföldi jogdíjakból fenntarthassa magát. A Paszternak család által sokáig meg- és letagadott Olga Ivinszkajának állít emléket a kötet szerzője, Borisz Paszternak húgának unokája, aki Olgában nem a lenézett csábítót, hanem az odaadó és szenvedélyes, a szerelméért emberfeletti önfeláldozásra is kész nőt látja. Anna Paszternak könyve az Olga által annyira áhított elismerés és elfogadás őszinte, kései gesztusa, amit a történet egyik fontos és aktív szereplője, Olga Ivinszkaja lánya, Irina még megérhetett.

Categories: Oroszország és FÁK

Ilyen az északi-sarkvidéki új orosz katonai bázis

Mon, 24/04/2017 - 11:07

Egy osztrák-magyar expedíció fedezte fel 1873-ban azt a Ferenc József-föld nevű szigetcsoportot ahol átadták az orosz hadsereg új katonai repülőterét és egy teljesen önellátó katonai bázist.

A bázis 150 fős személyi állomány elhelyezésére alkalmas úgy, hogy 18 hónapon át képes teljesen elszigetelten és önellátóan is működni a komplexum.

Categories: Oroszország és FÁK

Lebontották Jekatyerinburg legrégebbi épületét

Sun, 23/04/2017 - 14:49

Az Uszpenszkij templom a Tihvini női kolostor területén helyezkedett el 1782 óta. Ez volt Jekatyerinburg utolsó, a 18. századból megmaradt épülete. A templomot pár éve az önkormányzat az egyház tulajdonába adta át, amely a felújítás helyett a bontás mellet döntött.

1723 tavaszán Nagy Péter cár rendelete értelmében az Iszety partján kezdték el Oroszország legnagyobb vasfeldolgozó üzemének építését. A település születésnapjának 1723. november 28-át tekintik, amikor az első vasfeldolgozó üzem megkezdte munkáját. A települést ekkor nevezték el Jekatyerinburgnak I. Katalin cárnő tiszteletére.

Ez az uráli iparvidék bölcsője. 1725-ben itt alapították a Jekatyerinburgi Pénzverő Üzemet, ahol Oroszország pénzérméi készültek egészen az októberi forradalomig.

Categories: Oroszország és FÁK

Mi legyen Leninnel?

Fri, 21/04/2017 - 09:49

Mint minden évben a bolsevik vezető születési évfordulója körül, most is fellángolt a vita Oroszországban, mit is kéne csinálni vele és továbbra sincs társadalmi egyetértés ebben a kérdésben.

A Levada felmérése szerint a lakosság többsége (58%) eltemetné, míg minden harmadik (31%) meghagyná a Mauzóleumban. Ez nagyjából megfelel a korábbi évek adatainak.

Más a helyzet a bolsevik vezető megítélésével: a megkérdezettek mindössze tizede gondol rá negatív értelemben, 44 százalékuk pozitívan látja, míg minden harmadik számára közömbös.

További érdekesség, hogy jelentősen nőtt azok aránya, akik úgy vélik, hogy 40-50 év múlva a történészeken kívül már senki sem fog emlékezni Leninre.

Categories: Oroszország és FÁK

Mit jelent a szegénység?

Wed, 12/04/2017 - 14:51

Hivatalos adatok szerint majdnem 20 millió orosz, vagyis minden hetedik lakos él a az alacsonyra megállapított létminimum alatt. Most az állami VCIOM közvéleménykutató annak ment utána, mit gondolnak maguk az emberek: mekkora összegre van szükség minimálisan a megélhetéshez és ehhez képest mennyit keresnek és az mire is elég.

Az országos, reprezentatív felmérés szerint a hivatalos  9 889 rubellel (51 ezer forint) szemben a lakosság 15 506 rubelnyi (80 ezer forint) egy főre eső jövedelemről gondolja, hogy az elegendő a létminimumhoz. Ehhez képest a lakosság kétharmada nyilatkozott úgy, hogy jövedelme nem éri el ezt a szintet.

Ugyanakkor mindenki számára mást jelent a szegénység, ezt hivatott elemezni az a kérdés, melyben arra kérték a lakosságot, sorolják be magukat valamely társadalmi csoportba:
Alig-alig jövünk ki, élelemre sem mindig telik – 6%
Élelmet tudunk venni, de ruházatot már csak nehezen – 29%
Élelmiszer és a ruházkodás nem gond, de egy háztartási gép beszerzése már igen – 39%
Gond nélkül megvesszük a háztartási gépeket is, de nagyobb vételt nem engedhetünk meg magunknak – 18%
Nem okoz problémát egy gépkocsi megvásárlása, de többre (lakás, nyaraló) nincs pénz – 4%
Gyakorlatilag bármit meg tudunk venni – 2%

Categories: Oroszország és FÁK

Pages