You are here

Posztinfo.hu / Közép-Ázsia

Subscribe to Posztinfo.hu / Közép-Ázsia feed
POSZTINFO.hu
Updated: 1 month 2 weeks ago

Szamarkand 100 évvel ezelőtt

Sun, 23/07/2017 - 12:08

Szergej Prokugyin-Gorszkij 1909-1912 k között körbeutazta az Orosz birodalmat, hogy dokumentálja a látottakat. Szerencsére a negatívok megmaradtak, így a fényképek restaurálhatók, így bepillantást nyerhetünk, milyen is volt egy évszázada az adott város.

Shor Dar medresz Tilla Kari medresz Registan

Categories: Oroszország és FÁK

Magyar-madjar találkozó

Sun, 16/07/2017 - 13:25

A kazahsztáni madjar törzs egyes feltételezések szerint genetikai rokonságban áll a magyarsággal. Hogy így van, vagy sem azt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy barátsággal fogadják a magyarokat.

A madjar törzs vezetői, és a kazahsztáni  kenyérrel, sózott vajjal és kumisszal, népdallal köszöntötték a Magyar-Turán Alapítvány küldöttséget, és díszkísérettel vezették Torgajba, majd Szagába.

A Magyar-Turán Alapítvány csapata a helyi stadionban tartott harci lovasbemutatót, nagy sikerrel. Ezt követően a vendégek tiszteletére a helyiek birkózóversenyt rendeztek.

Szaga, a Száriözön (Sárga folyó) partján fekvő kis falu főterét 2012 óta ékesíti a magyar nép ajándékaként Nemes Sándor hejcei fafaragó által faragott és a Magyar Külügyminisztérium támogatásával felállított életfa. A kazah-magyar motívumokkal díszített életfa tövében a helyiek ünnepi műsorral, népdalokkal, néptáncokkal köszöntötték a küldöttséget. A magyar csapat az ősi múltat megelevenítő harci bemutatót tartott, a helyiek elismerő tapsától kísérve.

Madjar Baba mecset

A madjarok egy török nyelvű népcsoport, mely a kazahsztáni Torgaj vidékén él, létszámuk 1-2 ezerre tehető.. Szűkösen fellelhető írott és íratlan történelmi emlékeik szerint 300-400 évvel ezelőtt telepedtek le a Sarikopa-tó körül és valószínűleg a délkeleti Karatau régióból érkeztek. A madjart mint etnikai csoportot a 16-17. századi közép-ázsiai krónikák említették meg az aral-kaszpi térségben zajló háborúk kapcsán.

 

 

Categories: Oroszország és FÁK

Magyar sikerek a Mengyelejev Diákolimpián

Tue, 09/05/2017 - 12:03

Az egyik legrangosabb nemzetközi kémiaversenyen 20 nemzet 120 diákja vett részt. A Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpiát Kazahsztánban, Asztana városában rendezték 2017. április 22-30. között. Az 51. alkalommal szervezett versenyen 20 nemzet 120 diákja vett részt. A magyarok 4 ezüst és 2 bronzérmet szereztek.

Az eredmények:
Stenczel Tamás, Török Ignác Gimnázium, Gödöllő (tanárai: Karasz Gyöngyi és Kalocsai Ottó) – ezüstérem
Bajczi Levente, Török Ignác Gimnázium, Gödöllő (tanárai: Karasz Gyöngyi és Kalocsai Ottó) – ezüstérem
Arany Eszter, Lovassy László Gimnázium, Veszprém (tanára: Kiss Zoltán) – ezüstérem
Turi Soma, ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, Budapest (tanára: Borissza Endre) – ezüstérem
Sajgó Mátyás, Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc (tanára: Endrész Gyöngyi) – bronzérem
Kalapos Péter, ELTE Trefort Ágoston Gimnázium, Budapest (tanára: Kutrovácz László) – bronzérem

A Mengyelejev Olimpia a szovjet kémiaversenyek utódja, de már nem csupán a volt Szovjetunió országai vesznek részt rajta. Több, mint százan érkeznek, jellemzően két tucatnyi országból. 2012 óta, amikor először vett részt magyar csapat Mengyelejev Olimpián, minden magyar diák éremmel tér jellemzően haza.

Categories: Oroszország és FÁK

Cirillről latinra váltanak a kazahok

Wed, 12/04/2017 - 16:57

Kazahsztán visszatér az 1940 előtt egy rövid ideig használt latin írásmódhoz. Ez derült ki egy Nurszultan Nazarbajev államfő nevével fémjelzett publicisztikából.

Az átmeneti időben párhuzamosan megmarad a cirill írásmód is. Nazarbajev már tíz éve elrendelte a latinra való áttérést amit nem sokkal később visszavont. Az elnök év végéig adott időt új, egységes ábécé kidolgozására.

A kazah történelemről itt olvashat részletesebben.

Categories: Oroszország és FÁK

Lesz közvetlen Budapest-Asztana járat

Mon, 03/04/2017 - 16:31

Új járatot indít a Wizz Air: a magyar hátterű légitársaság heti két járatot indít Budapestről a kazah fővárosba és vissza, de ha az igények úgy alakulnak, bővíthetik még a kínálatot.

Ezt a cég vezérigazgatója, Váradi József jelentette be hétfőn. Az első gép június 8-án indul majd.

Categories: Oroszország és FÁK

Már nem kell vízum Kazahsztánba

Tue, 03/01/2017 - 14:13

Kazahsztán vízummentességet vezetett be január 1-től az Európai Unió és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai és még néhány ország állampolgárai számára az idegenforgalom és a hazai befektetések serkentésére.

Így a magyar állampolgárok is legfeljebb 30 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a közép-ázsiai országban.

Kazahsztán látnivalóiról és utazási tippekről itt tájékozódhat.

Categories: Oroszország és FÁK

Ismeretlen hősök: 150 gyereket nevelt fel gyerekként

Fri, 09/12/2016 - 09:47

91 éves korában elhunyt Toktogon Altibaszarova, akire hazájában, Kirgizisztánban legendaként tekintettek. Sorozatunkban most róla lesz szó.

16 évesen nevezték ki faluja élére, majd jött a háború amikor is településükre 150 kisgyereket evakuáltak a blokád alatt levő Leningrádból. A gyerekek szülei zömmel ottvesztek a háborúban, így a többség 10-15 éven át ott maradt az otthonban. Toktogon nevelte, gondozta, ápolta őket, a gyerekek anyjukként tekintettek rá.

És nem felejtették el: élete végéig látogatták, leveleztek vele. Nyolc saját gyereke, 23 unokája és 13 dédunokája maradt utána.

Sorozatunk korábbi részeit itt találja.

Categories: Oroszország és FÁK

Az üzbég Monza

Sun, 27/11/2016 - 09:45

A szovjet Formula-3 pályának tervezték.

Az üzbegisztáni Pszkent városánál levő pályát nem sokan ismerik, a szovjet éra utolsó éveiben készült el és nemzetközi versenyek megrendezésére tervezték. Többek között Formula-3 etapra is alkalmas az üzbég Monzának becézett pálya.

Legalábbis papíron, mert hogy a tervezőknek semmi tapasztalatuk nem volt, így kifejezetten veszélyes (és rossz minőségű) lett a dupla pálya. Így tesztelésekre használták évekig.

Helyi futamokat és gyorsulási versenyeket mindmáig tartanak benne.

Categories: Oroszország és FÁK

40 év után újraindult a tadzsik megaberuházás

Sun, 30/10/2016 - 08:49

A Rogun vízerőmű jelentős exportbevételeket hozhat és megszűnik az energiahiány.

Rogunk a világ legmagasabb, 335 méteres gátjával fog rendelkezni és megduplázza az ország energiatermelő kapacitását, ezzel Tadzsikisztán energetikailag függetlenné válhat, sőt jelentős áramexportőr lesz. Az építkezés egyben  kiutat jelenthet a szegénységből és az elszigeteltségből.

Rogun a fővárostól, Dusanbétól mintegy 100 km-re keletre található a Vaks folyó partján, Tadzsikisztán déli részén. A kivitelezés 1976-ban vette kezdetét és a szovjet köztársaságok együttműködésén alapult. A Szovjetunió 1991-es felbomlásával a projekt abbamaradt, a volt tagköztársaságok közötti együttműködési hajlandóság megszűnt és a régió országai saját víz- és energiapolitikába kezdtek. Ezt követően a tádzsik kormány önerőből próbálta folytatni az erőmű építését, amit az 1992-től 1997-ig tartó polgárháború szakított félbe és a pénztelenség miatt az építkezést befagyasztották.

A Rogun vízerőmű 335 méter magas gátjának tervével kapcsolatban sokáig nem született megegyezés, mert az előzetes felmérések szerint ilyen paraméterekkel a létesítmény nem tudna biztonsággal ellenállni egy esetleges földrengésnek vagy árvíznek, amik igen gyakoriak és intenzívek a térségben. Az erőmű előreláthatólag 6 turbina segítségével, 3,600 MW tényleges teljesítménnyel fog rendelkezni ami jóval nagyobb mint a paksi atomerőműé.

Az erőmű másik hozadéka a megépülő víztározó, melynek révén több vízhez juthat a tadzsik mezőgazdaság.

Categories: Oroszország és FÁK

Zajlanak a Nomád Világjátékok

Wed, 07/09/2016 - 11:28

Kirgizisztán a házigazda, Steven Seagal a díszvendég

Categories: Oroszország és FÁK

Steven Seagal kirgizeknél haknizik

Tue, 06/09/2016 - 19:08

Almazbek Atambajev államfő látta vendégül az ismert  filmszínészt, aki nem egy forgatás kedvéért öltött magára kosztümöt, hanem részt vett a Nomád Világjátékokon Kirgizisztánban

Pár napja még Lukasenkóval szedett répát Belaruszban, most gitározott a helybélieknek egy sort és minden alkalmat megragad, hogy a posztszovjet térséget dicsérje.

Categories: Oroszország és FÁK

Eltemették az üzbég elnököt

Sun, 04/09/2016 - 08:29

A megemlékezés virágai

Categories: Oroszország és FÁK

Elhunyt Üzbegisztán elnöke

Mon, 29/08/2016 - 22:41

Rövid kórházi tartózkodás után ma délután 79. évében – taskenti idő szerint 15 és 16 óra között (moszkvai idő szerint 13:30-kor) elhunyt a független Üzbegisztán első elnöke, Iszlám Karimov.
A Fergana Hírügynökség tudósítása szerint a halál oka a tegnap még csak feltételezett agyvérzés volt.
Ezt a hírt az elnök lánya, Lola Tillajeva is megerősítette.

Béke legyen Önnel, elnök úr…

Forrás: gazeta.ru

Fotó: AFP Photo – Brendan Smialowski

 

 

Categories: Oroszország és FÁK

Kórházba került az üzbég elnök

Sun, 28/08/2016 - 21:03

Iszlám Karimov Abduganyijevics, Üzbegisztán államfője kórházba került. “A szakértők szerint a teljes orvosi vizsgálat és az utókezelés igényel némi időt” – nyilatkozta az Üzbég Nemzeti Hírügynökség, az UZA.További információt az üzbég vezető egészségi állapotáról nem adtak.
Ugyanakkor az üzbég média megjegyezte, hogy számos találgatás indult el az elnök egészségi állapotának romlásával kapcsolatosan, többek közt agyvérzésre is gyanakszanak. Ezt az információt nem erősítette meg a Nemzeti Hírügynökség. A Fergana tudósítói arra alapozzák a hír valódiságát, hogy az elnök 25 éve hivatalban van, de még sosem jelentettek meg hivatalosan az egészségével kapcsolatos híreket.
Ami biztos: Üzbegisztán szeptember elsején ünnepli függetlenségének 25. évfordulóját. Egyelőre nyitott kérdés, hogy az elnök részt vesz e az ünnepségeken.

Forrás: ria.ru
Fotó forrása: asiaterra.info

Categories: Oroszország és FÁK

Üzbég gyümölcsárus

Sat, 20/08/2016 - 10:42

Taskenti piac

Categories: Oroszország és FÁK

Üzbegisztán a Mesterségek Ünnepe díszvendége

Mon, 25/07/2016 - 11:14

Augusztus 18. és 21. között igazi nemzetközi kézműves fesztiválként nyitja meg kapuit a 30. Mesterségek Ünnepe. A hagyományok szerint idén is a Budavári Palota környéke ad helyet a fesztiválnak, ám a felújítások miatt kicsit módosulnak a helyszínek.

A 30. Mesterségek Ünnepe kiemelt vendége ezúttal Üzbegisztán lesz, de mesterek érkeznek Jakutföldről, Moldovából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tadzsikisztánból, Türkmenisztánból is, hogy alkotásaikkal elkápráztassák a budapesti fesztivál látogatóit.

Érdekesség, hogy Moldovát a gagauzok képviselik. Hogy kik ők és mit kell tudni Moldováról, kiderül egy, a térséget jól ismerő olvasónkkal folytatott beszélgetésből.

A rendezvény fő témája idén a játék, részben népi játékok tárgyi kultúrájának bemutatása játékkészítő mesterek segítségével, másrészt hagyományőrző játékok, művészeti előadások programszerű, illetve interaktív formában történő bemutatásával. Lesznek vásári bábosok, komédiások, utcaszínházi bemutatók, a gyerekeknek hagyományőrző, illetve kézügyességet fejlesztő népi játékok, hangszerbemutatók, együtt táncolási lehetőség, de mesék, zenék, bábszínházi előadások is. A néptáncegyüttesek műsorában is fontos szerepet kapnak a népi játékok, az esti színpadi produkciók pedig idén is különleges zenei és látvány-élményeket ígérnek majd az érdeklődőknek.

Categories: Oroszország és FÁK

Mi is történt Kazahsztánban?

Mon, 06/06/2016 - 14:01

Ami tény: a kazah Aktobe városában megtámadtak és kifosztottak egy fegyverboltot, majd a csoport kétféle vált el és egy másik fegyverboltra illetve egy laktanyára támadtak.

Kazah hírügynökségi jelentések szerint a tűzharcokban 17-en meghaltak és 40-en megsebesültek. A közép-ázsiai állam hivatalos szervei szélsőséges iszlamistákat sejtenek a támadók között és ezt az információt vette át a világsajtó, ám ez csak feltételezés.

A támadást egy korábban ismeretlen Kazah Felszabadítási Hadsereg vállalta magára, mely szerint „ez volt a kazah demokratikus fejlődés híveinek első harca Nazarbajev klikkjének diktatúrája ellen”.

Aktobe az orosz határtól 100 kilométerre fekvő iparváros, itt követték el az első öngyilkos merényletet Kazahsztán területén 2011-ben. A kazah lakosságra nem jellemző a vallási fanatizmus, a népesség jelentős hányada orosz vagy részben orosz. Ezzel együtt az Iszlám Állam soraiban is harcolnak kazahok, számuk azonban nem jelentős.

Categories: Oroszország és FÁK

Házasodna? Előbb csináljon AIDS tesztet!

Wed, 20/04/2016 - 12:38

Megváltozott a családjogi szabályozás Tadzsikisztánban: házasságkötés előtt kötelező lett az AIDS szűrővizsgálat. De legalább ingyenesen elvégzik!

Ezzel egyidejűleg megtiltották a rokonok közötti házasságokat: ez az unokatesetvérekre és nagyszülőkre vonatkozik. E tilalom oka, hogy hivatalos adatok szerint az országban 30 ezer sérült kiskorú van, harmaduk rokoni házasságból született.

Az AIDS is komoly gondot jelent. Hivatalosan több mint 700 HIV fertőzött van Tadzsikisztánban, a valóságban azonban számuk jóval magasabb. Ez leginkább a külföldön dolgozók számának ugrásszerű növekedésének tudható be.

Categories: Oroszország és FÁK

Bill Gates ösztöndíjat nyert egy kazah lány

Fri, 15/04/2016 - 14:51

300 ezer dolláros ösztöndíjat nyert az elitképző Duke University-re egy kazah bányászvárosból Darja Andrejcsenko.

A Karagandában élő 17 éves lány teljesítette az egyetem felvételi és nyelvi előírásait, de esélye sem volt, hogy ténylegesen megkezdje tanulmányait anyagi források hiányában. Az álom végül a Gates ösztöndíj elnyerésével vált valóra.

Darja kizárólag szorgalmának és kitartásának köszönheti a sikert: éveken át tudatosan készült a felvételire és tanult nyelveket  Így tudott önerőből felvételt nyerni a világ egyik legismertebb magánegyetemére.

Categories: Oroszország és FÁK

Kazah Nazca-vonalak

Fri, 22/01/2016 - 17:44

Műholdakról készített felvételeken jól láthatok az ősi óriásalakzatok Kazahsztánban. Az egészében csak levegőből látható formák (körök, négyzetek, keresztek) keletkezési ideje ismeretlen, mint ahogy a rendeltetésük is.

A legnagyobb egy kőkori település mellett található, egy óriási négyszöget ábrázol és nagyobb mint egy egyiptomi piramis.

A több mint 260 ábra  Kazahsztán északi részéт találhatók, Nem olyan rajzokról van szó, mint amilyenek a perui Nazca-vonalak, inkább hosszú 1 méter magas földkupacokról beszélhetünk.

A rajzokat nem olyan régen fedezték fel, 2007-ben egy kazah közgazdász és amatőr régész, Dmitrij Dej nézegette a területet Google Earth-ön. Ő figyelt fel először a szabályos alakzatokra. A terület sztyeppéin nagyon sok kőkorszaki törzs élt. Dej feltételezése szerint a 7000 és 5000 között virágzó Mahandzsar kultúrához köthetők az ábrák. De a tudósok kétlik, hogy az akkori nomád törzsek elég ideig maradtak egy helyben, hogy megalkossák ezeket az óriási rajzokat. A kupacok egykor elérhették a három méteres magasságot is, manapság azonban inkább egy méter körüliek.

Pár éve a mostani helyszíntől nem messze, az oroszországi Cseljabinszk mellett is találtak ábrázolásokat.

Categories: Oroszország és FÁK

Pages