You are here

Posztinfo.hu / Kaukázus

Subscribe to Posztinfo.hu / Kaukázus feed
POSZTINFO.hu
Updated: 1 month 1 day ago

Csillagot kapott Aznavour hollywoodi Hírességek sétányán

Tue, 29/08/2017 - 18:25

Charles Aznavour örmény származású francia énekes-dalszerző csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

A kilencvenhárom éves Aznavour a francia sanzon nagy generációjához tartozik.

Karrierje a hatvanas években vett óriási lendületet, igazi világsztár volt a maga korában. Dalainak egyedi hangulata, úttörő témaválasztása hozták el számára a sikert. Több mint százmillió lemezt adott el szerte a világon, számos nyelven énekelt, rengeteg filmben szerepelt. A tízezrek halálát okozó 1988-as földrengés után óriási humanitárius munkát végzett Örményországban, amiért 2008-ban megkapta az örmény állampolgárságot.

Categories: Oroszország és FÁK

Lesz Örmény Diaszpóra Fesztivál!

Fri, 23/06/2017 - 12:23

Ez az első ilyen jellegű rendezvénye a magyarországi örménységnek, melynek helyszínei Budapest, Veszprém, Szeged, Debrecen és Gyergyószentmiklós. Az Örmény Diaszpóra Fesztivál az Országos Örmény Önkormányzat és magyarországi örmény szervezetek szoros összefogásában kel életre.

A nagyszabású művészeti programsorozatban helyet kap film, színházi előadás, klasszikus- jazz-és popzenei koncertek, illetve gasztronómiai rendezvény egyaránt.

A fesztivál augusztusban az Ígéret című film magyarországi díszbemutatójával indul, majd szeptember elején Gyergyószentmiklóson folytatódik. Szeptember 16-án Veszprém ad helyet a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjének, majd rá két nappal az Örmény Kulturális Központban nyílik meg a fesztivál rendhagyó képzőművészeti tárlata POP ARM címmel.

Szeptember 24-én kerül sor a fesztivál színházi programjára és ünnepi záró előadására a Musza Dagh Musical premierjére a RAM Colosseumban. Az örmény zenei motívumokkal is dolgozó G-Play rapzenekar jubileumi koncertje a fesztivál ráadásprogramjaként kerül megrendezésre a Liget Klubban.

Categories: Oroszország és FÁK

Te hogyan látsz örményül?

Tue, 20/06/2017 - 12:22

Leülhet Kim Kardashian Garri Kaszparovval sakkozni? Hogy mutat egy örmény templom a Holdon? Esetleg egy Aznavour – Agassi teniszparti?

Az Örmény Kulturális Központ pályázatot indít az első Nemzetközi Diaszpóra Fesztivál keretén belül Budapesten megrendezésre kerülő POP ARM kiállítása alkalmából.

A pályázatra, olyan pop art és kortárs képzőművészeti munkákkal lehet jelentkezni,melyek témái valamilyen formában, de nem megszokott módon kapcsolódnak az egyetemes örmény kultúrához, ismert személyiségekhez, hírességekhez, költőkhöz, zenészekhez stb. Az alkotás a képzőművészet bármely ágában elkészíthető: kollázs, festmény, installáció, kisplasztika stb.
Életkori megkötés nincs.

Díjazás: az első helyezett 100 000 Ft értékű pénzjutalomban és oklevélben.

A fődíj mellett egy alkotás közönség díjban részesül, amelyre a rendezvény eseményoldalán, illetve a kiállítás megnyitójának napján a helyszínen lehet szavazni. A Közönségdíj értéke 60 000.- Ft.

Pályázati határidő: 2017. 07. 31.
Az eredmény hirdetés és a kiállítás megnyitójának napja: 2017.09.17.

A pályázat részleteiről itt tájékozódhat.

Categories: Oroszország és FÁK

Grandiózus Aerosmith show Grúziában

Tue, 23/05/2017 - 15:31

A kaukázusi államban lépett fel a legendás együttes, a tengerparti Batumi mellett levő Black Sea Arénában 10 ezren voltak kíváncsiak a fellépésükre.

Meghívásukra a Check In Georgia kormányzati program keretein belül került sor és ez volt az együttes jubileumi turnéjának második állomása (Oroszország lesz a következő). Grúz sajtóforrások szerint 2 millió dollár volt a fellépti díjuk.

Categories: Oroszország és FÁK

Hamarosan a mozikban: Film az örmény népirtásról

Sun, 07/05/2017 - 10:49

Megérkezett Az ígéret című film előzetese, méghozzá magyar felirattal. A Christian Bale főszereplésével készülő film egy kifejezetten kényes témát dolgoz fel, méghozzá az örmény népirtásét.

A filmet a témában viszonylag jártas Terry George írja, aki a Hotel Ruandával című, szintén népirtással kapcsolatos filmmel lett ismert. Az ígéret egy szerelmi háromszögön keresztül mutatja be az örmény nép tragédiáját, amiben egy örmény orvostanhallgató, egy francia nő és egy amerikai újságíró között alakul ki kellemetlen párkapcsolati viszály.

Categories: Oroszország és FÁK

Magyarul is olvasható az örmény kultúra alapműve

Sun, 23/04/2017 - 11:51

A XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon bemutatták Nareki Szent Gergely „A bánat könyve: Beszélgetés a szív mélyéből Istennel” című művét, melyet a Kairosz Kiadó adott ki Szám László fordításában.

Nareki Szent Gergely művének eredeti címe Siralmas panaszok és az 5. századi Szentírás-fordítástól eltekintve az egyik legkorábbi és leggyakrabban kinyomtatott örmény könyv, amelyet már a középkorban is sokan másoltak és nagyra értékeltek. Azon az ókori nyelven szólalt meg, amely mindmáig az örmény liturgia hivatalos nyelve – olvasható a könyv előszavában.

Nareki Szent Gergely (945/50–1003)
Örmény szerzetes, költő. A Ván-tó déli partján, a hegyekben, a naregi kolostorban nevelkedett, majd ugyanott tanított. Életét aszketikus szemlélődésben élte le. Szentként tisztelték, sírja zarándokhellyé vált. 1002-ben befejezett imakönyve, a Voghperkuthjun (Siralmas panaszok) a misztikus irodalom különlegessége, az örmények között közkedvelt volt, és egyszerűen Nareknek nevezték.
95 fejezetét korai kiadója (valószínűleg napi használatra) 367 részre osztotta. Később derült ki, hogy javarészt ritmikus próza, a 26. énekben pedig (alighanem arab hatásra) az örmény irodalomban először jelent meg a rím.

A legenda szerint hithűsége kivizsgálására egy papi bizottságot küldtek ki, de Gergely céljukat megsejtve asztalhoz ültette őket. Két galambot süttetett, de a vendégek a pénteki böjt megszegése miatt felháborodva tiltakoztak. Erre a szent a galambokhoz fordult: „Keljetek szárnyra, és térjetek vissza dúcotokba” – mire azok életre keltek, és elrepültek. A küldöttek pedig térdre borultak, és a szerzetes bocsánatát kérték.

 

Categories: Oroszország és FÁK

Az örmény nemzetiség törlését kéri egy örmény szervezet

Tue, 11/04/2017 - 09:51

Évek óta belharc keseríti a magyarországi örmény szervezetek életét. Ennek újabb fejezeteként az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület vezetője, Issekutz Sarolta Lázár Jánosnak írt levelében felveti, hogy szervezete kérni fogja a 13, Magyarországon elismert nemzetiség közül az örmény törlését és a magyarörmény felvételét.

Az Országos Örmény Önkormányzat nyílt levélben határolódik el, írásukat változtatás nélkül közöljük:

A HAZA MIGRÁNSAI – ETNOBIZNISZ VS. NEMZETISÉGEK.

Több, mint két évtizede tart a magát önjelölt módon „magyarörmény” nemzetiségűnek kinevező, a magyarországi örmény közösséget e hosszú idő alatt megosztani és lejáratni próbáló EÖGYKE  (Erdélyi Örmény Gyökerek) vezetőjének és néhány fős holdudvarának ámokfutása. Színre lépésük legelső pillanatától fogva úgy tűnik egyetlen céljuk, hogy szimpla haszon és hatalomszerzés céljából, Magyarország addig egységes örmény közösségében elhintsék a gyűlölet, a kirekesztés és rasszista felhangokat sem nélkülöző megkülönböztetés mételyét. Az elmúlt két évtized részükről szinte másról sem szólt, mint ellenséges hangvételű beadványokról, alaptalan feljelentések sokaságáról, rosszindulatú és közösségünket sértő pletykák és híresztelések terjesztéséről. Ez a hosszú ideje zajló, hisztériába hajló, egyoldalú gyűlöletkeltés ugyan sosem érte el célját és nem tudta megosztani a hazai örménységet, arra azonban alkalmas volt, hogy közösségünk legaktívabb közéleti szereplőinek és képviselőinek becsületébe gázoljon, hírnevét folyamatosan sározza. A támadások olyan méltatlanok, alpáriak és zsigeriek voltak, hogy arról sokáig igyekeztünk nem tudomást venni, ám legutolsó, Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett levelük túlment minden józan ész határán.  Mélységes a felháborodásunk, hogy az Issekutz Sarolta által fogalmazott levél már-már ellenségként – akikkel szemben fel kell lépni – mutatja be a magyarországi örmény közösség azon részét, akik még ismerik anyanyelvüket, ápolják keresztény hitüket, tartják hagyományaikat, továbbviszik ősi alapú, de élő és nagyon is mai kultúrájukat, működtetik színházukat, vasárnapi örmény iskolába járatják gyermekeiket. Teszik mindezt úgy, hogy elismert tagjai a nemzetközi és kárpát-medencei örmény diaszpóráknak. Tiltakoznunk kell minden elérhető fórumon e veszélyes támadás ellen, mely magyarországi örmény nemzetiségű magyar állampolgárokat bevándorlónak, betelepültnek bélyegez meg, és érvrendszere szerint a nemzetiséghez tartozás joga kizárólag azokat illetheti, akiknek sem kulturális, sem nyelvi vonatkozásban nincs igazi köze az örmény közösséghez. A levél megfogalmazója és aláírói odáig jutottak kirohanásukban, hogy kormányzati intézkedést kérnek a hazai örménység választott országos intézménye ellen, ennek hiányában pedig kezdeményeznék a magyarországi örmény nemzetiség intézményes felszámolását és megszüntetését, új néven létrehozva egy másikat, az értelmezhetetlen magyarörmény nemzetiséget:

” a 13 nemzetiség közül az örmény nemzetiség törlését fogjuk kezdeményezni.” idézet a levélből.

Ez példa nélkül való, saját nemzetiségét megtagadó, valódi közösségét eláruló tett. Ezzel a kirekesztő érveléssel gombamód nőhetnének ki a földből, magyarnémet, magyarruszin, magyarukrán, magyarhorvát, magyarszlovák, magyarszerb, magyarromán, magyarlengyel, magyargörög, magyarbolgár, magyarszlovén, magyarcigány nemzetiségek is, megkérdőjelezve a nemzetiségi jelenlét kulturális és nyelvi alapjait. Elvárják továbbá, hogy az általuk csak bevándorolt örményeknek titulált, valójában az egyetlen, egységes és összetartó, magyarországi örmény diaszpóra közösség – bocsánatot kérjen:

„…elvárjuk, hogy a hazai bevándorolt örmények, a történelmi magyarörményektől nyilvánosan bocsánatot kérjenek!”

De miért is és kitől? Azért mert létezik, él, elismerten működik és nemcsak adminisztratív alapon, hanem szívvel, tehetséggel és lélekkel? Azoktól kérjen bocsánatot, akiket folyton folyvást megzavarnak az etnobiznisz pecsenyéjének sütögetésében? Hogy vég nélkül további források tűnjenek el álprogramok, nyomokban sem örmény vonatkozású, alibi rendezvények feneketlen víznyelőjében.

A jelenség különösen veszélyes, elszomorító és félelemkeltő, hiszen Issekutz Sarolta levele olyan időszakban született, melyben a bevándorló és betelepült szavak egyet jelentenek a migráns fogalmával, s e kifejezéseket szitokszóként, tudatosan használva igyekszik gyűlöletet kelteni egy itt élő, nemzetiséggel szemben, melynek tagjai magyar állampolgárok, büszkék magyar és örmény identitásukra egyaránt.

Felhívjuk Magyarország Kormányának, Magyarország Országgyűlésének, valamint a nemzetiségi szószólók figyelmét, hogy az ötvenes évek hangulatát is kitűnően megidéző feljelentőlevél megszületésével a hazai örmény nemzetiség ellen megengedhetetlen, etnikai alapú, gyűlöletkeltő támadás történt, mely érveinek jellege alapján bármelyik más nemzetiséget is érhette volna, s melyre a címzetteknek megfelelő választ kell adnia.

Tisztelettel
Dr. Serkisian Szeván elnök
Avanesian Alex elnökhelyettes
Akopján Nikogosz  elnökhelyettes

Categories: Oroszország és FÁK

Ingyenes grúz nyelvórák!

Tue, 28/03/2017 - 17:14

Az Európában élő grúz diaszpóra tagjai anyanyelvükön tanulhatnak online. Még hozzá nem számítógépes program által, hanem az oktatási tárca által szervezett nyelvórák keretein belül.

A szakképzett nyelvtanárok által tartott ingyenes kurzusokra 5-15 év közötti gyerekek jelentkezhetnek egy egyszerű formanyomtatvány kitöltésével.

Categories: Oroszország és FÁK

Grúz döntés az ember és környezete védelmében

Tue, 28/03/2017 - 15:51

Az új szabályozás már az ősszel életbe lép.

Grúziában 2017. szeptember elsejétől tilos lesz olyan polietilén csomagolóanyagot használni, amelynek vastagsága kisebb, mint 10 mikron, 2018. szeptember elsejétől pedig ez az érték 15 mikrontól számít.

A Környezetvédelmi Minisztérium szerint ezek a csomagolóanyagok szennyezik leginkább a környezetet, ennek ellenére széles körben használják. Tény, hogy a műanyag nem bomlik le, a polietilén táskák, szatyrok pedig általában eldobhatók, ezért valós veszélyt jelentenek a környezetre és közvetlenül az emberre, mert gyakran bekerülnek a folyókba, a toxikus anyagok pedig a vízbe.

Ez az anyag nagyon káros a vadon élő állatokra is. A nemzetközi statisztikák szerint évente mintegy egy milliárd! a száma azon állatoknak, madaraknak, amelyek az ember által a szemétbe került műanyag zacskók miatt mérgezés következtében pusztulnak el. Továbbá nem oldja meg a problémát a polietilénből készült ezen termékek hulladéklerakóban való elhelyezése sem, mivel azok égetése is káros a környezetre. Valamint befolyásolják az üvegházhatást és a globális felmelegedést is.

 

Tekintettel arra, hogy Grúzia minden polgára szinte naponta elhasznál néhány műanyag zacskót, és ez a szemét a végén a hulladéklerakóban köt ki, így nem veszélytelen az emberi egészségre és környezetre – nyilvánvaló, hogy a probléma nagyon komoly.

Mióta kiderült, hogy a PE egy örökké fennmaradó szemét, – ami megsemmisíthetetlen anélkül, hogy senkinek se ártsanak vele – felvették a grúz környezetvédők is a harcot ellene.

A probléma gyors megoldását már 2016-ban tárgyalta a grúz Környezetvédelmi Minisztérium, ugyanakkor kijelentette, hogy az azonnali megoldás azért is nehéz, mert túl gyorsan kellett volna a műanyag csomagolóanyagokat papírra cserélni, amit szinte alig gyártanak Grúziában. Ezen túlmenően pedig súlyos problémákat jelentene azon cégeknél, amelyek aktívan használnak polietilént. Ezért a minisztérium úgy döntött, hogy erről a kormány fog dönteni, figyelembe véve az összes érintett fél érdekét, beleértve az üzleti érdekeket is.

 

Forrás: georgialand.info

Categories: Oroszország és FÁK

Világhírű azeri lantművész Budapesten

Tue, 28/03/2017 - 09:00

Malik Mansurov mestere a jellegzetes azeri lantnak, a tar-nak, amely a szellemi örökségként jegyzett mugam kulcsfontosságú hangszere. Az azerbajdzsáni népzenéből és a komponált udvari zenéből fejlődött műfajban egyszerre vannak jelen a hagyományos zenei keretek és az improvizációs szabadság.

Az iráni-török-arab makámmal rokon mugam 2008 óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján

MALIK MANSUROV MUGHAM QUARTET
ÁPRILIS 1. 20:15 – VÁRKERT BAZÁR, MULTIFUNKCIÓS TEREM

Categories: Oroszország és FÁK

A Grúz Nemzeti Balett új premiere májusban

Sun, 26/03/2017 - 22:14

A Grúz Nemzeti Balett “Sukhishvili” három koncertet tart Tbilisziben az egyik alapító – a híres táncos, balettmester és koreográfus, Iliko Sukhishvili – születésének 110. évfordulója alkalmából.

Az előadásokra 2017. május 11-12-13-án kerül sor a Tbiliszi Filharmónikusok koncerttermében. “A Sukhishvili megújult programmal lép fel, amelyet most először mutatnak be.” -nyilatkozott az alapító fiatalabbik unokája.

Jegyek megvásárolhatók a Filharmónia helyszínén és online – a tkt.ge. oldalon.

Jelenleg a híres tánccsoport egy nagy külföldi turnén van. A grúz táncosok nemrég jártak több európai országban, többek közt Lengyelországban és Ukrajnában. Jelenleg Fehéroroszországban és a Cseh Köztársaságban szerepelnek.

A 2016. őszén Magyarországon járt együttes turnéjáról a link alatt olvashatnak.

 

 

Fotó forrása: georgialand.info

 

Categories: Oroszország és FÁK

Baku lett a legjobb posztszovjet repülőtér

Tue, 21/03/2017 - 13:34

Ismét a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér kapta a legjobb kelet-európai repülőtér díját az angol Skytrax légiközlekedési tanácsadó cégtől. A posztszovjet térségben a bakui légikikötő végzett az élen.

A díj történetében először fordul elő, hogy egy kelet-európai repülőtér négy egymást követő évben is elnyerte a díjat. gaz, a világ repülőtereinek listáján csak a 86. helyet szerezte meg a magyar légikikötő.

A Skytrax a világ legnívósabb, az utasok véleménye alapján odaítélt elismerés, amelyet a légitársaságok és a repülőterek kaphatnak. A felmérés eredményét idén 550 repülőtér 13,8 millió utasának véleménye alapján állították össze.

A legjobb repülőtér díját 2013 óta folyamatosan a Szingapúr-Changi légikikötő kapja, a legjobb európai reptér az utasok szerint a müncheni Franz Josef Strauss-repülőtér. Budapest a száz legjobb repülőtér listáján a 84. lett idén (a tavalyi 76. helyről csaknem tíz helyet rontva), ezzel megelőzve a régiós versenytársak közül Prágát és Varsót. Pozsony nem szerepel a listán, Bécs a 24. helyen végzett.

A posztszovjet térségből a bakui repülőtér végzett a legelőkelőbb helyen (70.), rajta kívül a moszkvai Domogyedovo és Seremetyevo légikikötő is a budapesti előtt végzett.

Régiónkban a budapesti mögött a tallinni és kijevi repülőterek végeztek.

Categories: Oroszország és FÁK

Magyar napok Bakuban

Mon, 20/03/2017 - 15:17

A magyar kultúrát bemutató rendezvénysorozatot, magyar napokat tartottak Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

A kétnapos programsorozat kezdetén bemutatták Madách Imre Az ember tragédiája című művének azeri nyelvű fordítását. Az Azeri Nemzeti Tudományos Akadémia központi könyvtárában tartott eseményen Isa Habibbeyli, az akadémia alelnöke azt mondta: a magyar és az azeri nép hosszú múltra visszatekintő kapcsolatainak szorosabbra fűzését segíti a rendezvénysorozat.

A mű világirodalmi jelentőségét méltatva kijelentette: az azeri fordítás újabb lépést jelent a kétoldalú kapcsolatok történetében.

Ezt követően a Nizami Moziközpontban bemutatták Az ember tragédiája című rajzfilmet, amelynek történetét Jankovics Marcell rendező ismertette.

A magyar napok keretein belül Sipos János, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központ Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott előadást a magyar és az azeri népzene hasonlóságairól.

Emellett Pál István „Szalonna” és zenekara adott koncertet, majd divatbemutatót és gasztronómiai bemutatót rendeztek.

Az akadémián emlékülést tartottak Bekir Csobanzade költő, turkológus, valamint Hazai György turkológus, orientalista tiszteletére.

Az azeri közönség gobelinkiállítást láthatott a Szőnyeg Múzeumban. Illetve Eisenhut Ferenc festő képeiből nyílt kiállítás, a rendezvénysorozat végül a Magyar Állami Népi Együttes gálaestjével zárult.

A rendezvénysorozat programjain részt vett Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, illetve Mehriban Alijeva alelnök, Ilham Alijev államfő felesége.

 

Categories: Oroszország és FÁK

Prémium ízek házhozszállítva!

Thu, 16/03/2017 - 14:07

Az azerbajdzsáni, orosz, kaukázusi konyhájáról ismert Marquis De Salade étterem tovább terjeszkedik, így házhoz szállítva is kínál már ételeket, üzleti ebédeket. Nem tömegkonyháról beszélünk, hanem minőségi, prémium alapanyagokból készült ételekről, köztük számos orosz, kaukázusi specialitásról.

Íme egy tipikus ebéd:
Saláta csicsókával, retekkel, medvehagymával, sárgarépával, főtt brokkolival és friss korianderre.
Borscs leves tejföllel
Magvas kenyér
Sült csirkecomb tésztával, gombaszósszal.
A kenyér lecserélhető palacsintára vagy pirogra, igény esetén plusz desszert is rendelhető.

Ha unja a már a tömegétkeztetést és a környék összes kajáldája a könyökén jön ki, akkor ideje váltani.
Ár: 1.750,- HUF, desszertel 1.950,- HUF irodájába, otthonába szállítva Budapest belvárosában.
A továbbiakban rendszeresen követheti nálunk a kínált heti menüt.
A pontos szállítási feltételekről, ételekről, informálódhat az étterem közösségi oldalán, vagy telefonon a +3630- 223 3520 telefonszámon.

Az étterem rendezvények ellátását is vállalja, ez ügyben kérje egyedi ajánlatukat.
Az éttermet bemutató írásunkat itt találja.

Categories: Oroszország és FÁK

Hivatalos: Március 28-tól vízummentesen utazhatnak a grúzok

Thu, 09/03/2017 - 08:47

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a vízumkényszer eltörlését a grúz állampolgárokkal szemben, így Grúzia állampolgárai legfeljebb 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak az Európai Unió területén.

Az Európai Unió Tanácsa sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az ülésen elfogadott megállapodás értelmében a vízummentesség azokra a grúz állampolgárokra vonatkozik, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek. Munkavállalásra nem jogosít a dokumentum.

A könnyített uniós beutazást segítő vízummentesség értelmében a 3,7 millió lakosú posztszovjet állam polgárai az Európai Unió bármely tagállamában 90 napig tartózkodhatnak bármely 180 napos időszakban.

A tájékoztatás szerint Tbiliszi a vízummentesség minden feltételét teljesítette, ugyanakkor azokat az Európai Bizottság folyamatosan ellenőrizni fogja, különös tekintettel a szervezett bűnözés elleni harcra. A grúz állampolgárok vízummentes beutazásának lehetősége a vízummentesség azonnali visszavonásának szabályozásával egy időben lép érvénybe.

Categories: Oroszország és FÁK

Grúz folkzene Budapesten

Tue, 28/02/2017 - 17:27

Adva van három fiatal, falusi lány akik telefonnal készítettek egy videót ahogy grúz népzenét énekelnek. És Grúzia eldugott kis kaukázusi falucskájából kezdetét vette a siker.

Budapesten koncerteznek április 8-án, jegyek itt kaphatók.

A trió neve Mandili, ez egy hosszú grúz női fejkendő.  A népszokás szerint, ezt a kendőt a földre dobják, ha két vitázó férfi között békét akarnak teremteni.

 

Categories: Oroszország és FÁK

Meg akarták mérgezni a grúz egyházfőt

Mon, 13/02/2017 - 13:21

A grúziai orthodox egyház vagyoni hivatalának vezetője, Georgij Mamaladze ciánnal akarta megmérgezni a 84 éves egyházfőt, II. Ilia katholikoszt – jelentette be a kaukázusi állam legfőbb ügyészségének szóvivője.

A grúz egyház vezetője jelenleg Németországban áll orvosi kezelés alatt, epeműtétre vár. Hivatalának vezetője hozzá készült látogatóba, amikor a tbiliszi repülőtéren feltartóztatták és megtalálták nála a mérget.

A hatóságok a tervezett merényletről egy bejelentés alapján értesültek: jelentkezett Mamaladze egyik segédje, aki segédkezett a cián beszerzésénél. A házkutatás során fegyvert és lőszert is találtak az egyházi hivatalnoknál.

Categories: Oroszország és FÁK

Valentin-napi tippek: Romantikus vacsora

Sun, 12/02/2017 - 10:09

Meghitt környezetben töltene el egy estét párjával? Kipróbálna újdonságokat? Van megoldás!

Lepje meg párját egy vacsorával Budapest egyetlen azeri éttermében. Minden amit tudni kell a helyről, itt megtalálja, a Marquis de Salade közösségi oldalát pedig itt.

 

Categories: Oroszország és FÁK

Hidzsáb az iskolában: tűrni vagy tiltani?

Fri, 10/02/2017 - 09:18

Oroszország törvényileg szabályozná az iskolások öltözködési normáit, beleértve a különböző  vallásokhoz köthető jelképek, ruhadarabok viselését. Az erről szóló javaslatot az államfő mellett működő emberi jogok bizottsága készíti elő.

A kérdés azután vált aktuálissá, hogy nyilvános vita bontakozott ki a hidzsáb viseléséről. Januárban Olga Vasziljeva oktatási miniszter arról nyilatkozott – miután egy mordvinföldi tatárok lakta falu iskolájában betiltották az iszlám fejlendő viselését – hogy a diákok nem hangsúlyozhatják külsőségekben vallásosságukat. Ezt élesen bírálta Ramzan Kadirov csecsen vezető, az általa irányított régióban ugyanis mindennapos a hidzsáb viselése. Kadirov pártján felszólalt a legnagyobb oroszországi muszlim közösség, a tatárok vallási vezetője is.

Jelenleg a diákok öltözködését az oktatási intézmények határozzák meg, annak azonban meg kell felelniük a regionális szabályozásnak.

Korábban a Legfelsőbb Bíróság már kétszeri is foglalkozott a kérdéssel és jóváhagyta a Mordvinföldi és Sztavropoli területek azon döntését, melyek betiltják a hidzsáb viselését.

Categories: Oroszország és FÁK

Grúzia legalizálta a marihuána fogyasztását

Mon, 09/01/2017 - 16:50

A kaukázusi állam Alkotmánybíróságának döntése értelmében már nem büntetendő a marihuána tartása és fogyasztása 70 gramm alatti mennyiségben.

Az eddigi szabályozás szerint akit először kaptak rajta drogfogyasztáson, adminisztratív büntetést kapott (pénzbírság vagy közmunka), míg másodjára már büntetőeljárás indult.

Hivatalos adatok szerint Grúziában ezer lakosra 3 drogfogyasztó jut, kétharmaduk marihuánát szív. A 70 gramm feletti mennyiségű marihuána tárolását vagy terjesztését a törvény továbbra is szigorúan ( max. 11 évnyi fegyház) bünteti.

Categories: Oroszország és FÁK

Pages