You are here

Origo / Afrika

Subscribe to Origo / Afrika feed Origo / Afrika
ORIGO címkék - Afrika
Updated: 2 weeks 5 days ago

150 éve halt meg az egyik leghíresebb Afrika-utazó, David Livingstone

Sun, 30/04/2023 - 18:19
Százötven éve, 1873. május 1-jén hunyt el David Livingstone skót misszionárius és Afrika-utazó, a Ngami-tó és a Viktória-zuhatag felfedezője, a fekete kontinens egyik leghíresebb kutatója.
Categories: Afrika

Ez okozhatja az Afrika szarvát sújtó aszályt

Sat, 29/04/2023 - 11:26
Az Afrika szarvát sújtó aszály, amely miatt több mint 4 millió ember szorul humanitárius segélyre, és amely tavaly Szomáliában 43 ezer ember halálát okozta, nem következett volna be a klímaváltozás nélkül - hangsúlyozta csütörtökön közzétett elemzésében a World Weather Attribution (WWA) szakértői csoport.
Categories: Afrika

Súlyos katasztrófát okoz a szárazság Afrikában

Fri, 28/04/2023 - 17:06
Egy friss elemzés szerint az Afrika szarvának nevezett régióban tapasztalt aszály miatt közel 4,5 millió ember szorul humanitárius segítségre, és csak Szomáliában 43 ezren haltak meg tavaly.
Categories: Afrika

Tizennégy embert öltek meg fegyveresek Nigériában

Thu, 27/04/2023 - 20:41
Tizennégy embert, közöttük a hadsereg egyik parancsokát - ölték meg fegyveresek egy Nigéria középső részén fekvő faluban - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.
Categories: Afrika

Afrikától Irakig: Ezekben az országokban járt Ferenc pápa hazánk előtt

Wed, 26/04/2023 - 21:04
2021-es villámlátogatása után holnap ismét Magyarországra érkezik a katolikus egyházfő, Ferenc pápa. Az április 28-a és 30-a között tartott apostoli út a 41. lesz a Szentatya Olaszországon kívüli utazásainak sorában. Ferenc pápa 2013. márciusa, azaz pápává választása óta megjárt hét afrikai országot, a Fülöp-szigeteket, Dél-Koreát és Mianmarba, Irakba is ellátogatott. Az esemény kapcsán mutatjuk a legkülönlegesebb országokat, néhány fotóval a népszerű látványosságaikról, de előtte a budapesti programról.
Categories: Afrika

Kenyában újabb halottakat találtak a tagjait halálra éheztető szekta áldozatainak tömegsírjában

Tue, 25/04/2023 - 16:37
Kenyában 89-re nőtt a tagjait halálra éheztető szekta halálos áldozatainak száma, a hatóságok kedden 16 újabb holttestet exhumáltak az ország északi partjainál lévő Malindi közelében.
Categories: Afrika

Szijjártó Péter: Afrika támogatása nélkül kezelhetetlen migrációs nyomás vár Európára

Tue, 18/04/2023 - 14:46
A migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, ennek legjobb módját pedig a származási országokban fennálló körülmények javítása jelenti, ennek része a Magyarország és Etiópia közötti együttműködés is - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Addisz-Abebában.
Categories: Afrika

Szijjártó Péter: Az ukrajnai háború ellenére is meg kell őrizni Afrika stabilitását

Fri, 14/04/2023 - 16:02
Az ukrajnai háború negatív hatásai globálisan érezhetők, Magyarország ezért minden nyomásgyakorlás ellenére minél előbb békét szeretne, de addig is rendkívül fontos megőrizni Afrika stabilitását - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Freetownban.
Categories: Afrika

Szijjártó Péter: Fejleszteni kell a gazdasági együttműködést Európa és Afrika között

Fri, 14/04/2023 - 15:05
Európának erősítenie kell a gazdasági együttműködését Afrikával, erre napjaink nehézségei közepette különösen nagy szükség van, már csak azért is, mert minél fejlettebbek a szomszédos földrész országai, annál kevesebb migráns indul útnak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Sierra Leonéban.
Categories: Afrika

Szijjártó Péter: Európa és Afrika is az ukrajnai békében, a válságspirál elkerülésében érdekelt

Thu, 13/04/2023 - 15:12
Európa és Afrika egyaránt a békében érdekelt, minthogy az ukrajnai háború olyan válságspirált indíthat el a világban, amelyből egy bizonyos szint után már nagyon nehéz lesz kijönni - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
Categories: Afrika

Afrikai kullancsfajt találtak Magyarországon

Tue, 11/04/2023 - 15:49
Balaton nyugati térségében a foltos nádiposzáta és a barkóscinege egyedein az Afrikában elterjedt Hyalomma rufipes kullancsfaj összesen tíz példányát azonosították az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) közös kutatócsoportjának tagjai - közölte az ELKH az MTI-vel kedden.
Categories: Afrika

Dráma a benzinkúton, felrobbant egy kisbusz Johannesburgban - videó

Wed, 05/04/2023 - 12:05
Tizenhárom embernek sikerült kimenekülnie Johannesburgban egy kisbuszból, miután az kigyulladt, majd a jármű eleje felrobbant. Másodperceken múlt, hogy senki nem halt meg - írja a Daily Mail.
Categories: Afrika

Kilenc kínai halt meg egy afrikai aranybányában

Sun, 19/03/2023 - 19:09
Felkelők rohamoztak meg vasárnap egy kínai üzemeltetésű aranybányát a Közép-afrikai Köztársaságban, kilenc kínai meghalt, ketten megsebesültek.
Categories: Afrika

Ketté fog hasadni a Föld: drámai felfedezésre jutottak a tudósok

Tue, 14/03/2023 - 16:05
Afrika lassan, de biztosan kettéhasad. Mint minden geológiai folyamat, ez sem gyors változás, évmilliók fognak eltelni, mire bekövetkezik, de alapvetően meg fog változni bolygónk arca; Kelet-Afrika egy része elszakad a kontinens többi részétől, és valószínűleg egy új óceán keletkezik a két szárazföld között.
Categories: Afrika

Magyar expedíció indul Közép-Afrikába

Wed, 08/03/2023 - 14:44
Categories: Afrika

Képeken Afrika egyik legsokszínűbb nemzeti parkja

Fri, 03/03/2023 - 12:06
Categories: Afrika

Kongatják a vészharangot: globális élelemiszerválság fenyeget, ha nem lesz hamarosan béke

Tue, 28/02/2023 - 13:17
Az Oroszország és Ukrajna között zajló véres háború nem csak az ukrajnai színtéren okoz mérhetetlen károkat, a háború árnyéka egyre több országra rávetül - hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Categories: Afrika

Vérengzés mellett zajlik Afrika legnagyobb filmfesztiválja

Tue, 28/02/2023 - 10:46
Zajlik Afrika legnagyobb filmfesztiválja a terrorizmus és erőszakhullámok sújtotta Burkina Fasóban.
Categories: Afrika

Borzalmas oroszlánevő mutáns majmoktól rettegnek

Mon, 27/02/2023 - 20:13
Sokak szerint a kongói esőerdő mélyén vérszomjas mutáns majmok garázdálkodnak. Az elbeszélések alapján ezek a lények két lábon járnak, akkorák, mint egy jól megtermett felnőtt ember, és a fák helyett a földön alszanak. Állítólag nagyon agresszívek, és még az oroszlánokat is képesek levadászni. Vannak, akik szerint új majomfajról van szó, mások katonai kísérleteket sejtenek a háttérben, de akadnak olyanok is, akik szerint a gorillák kereszteződtek a csimpánzokkal. Egy tudósnak végül sikerült kideríteni az igazságot.
Categories: Afrika

Pages