You are here

Magyar Szó (Szerbia/Vajdaság)

Subscribe to Magyar Szó (Szerbia/Vajdaság) feed Magyar Szó (Szerbia/Vajdaság)
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap
Updated: 2 months 5 days ago

Illegális bevándorlás - Új útvonalon érkeztek migránsok Horvátországba

Wed, 19/10/2016 - 14:10

Új útvonalon, Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeztek migránsok Horvátországba - írta a Jutarnji List című horvát napilap szerdán.

Csökkent a munkanélküliség Szabadkán

Wed, 19/10/2016 - 14:07

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének adatai alapján az észak-bácskai körzetben, mely felöleli Szabadkát, Topolyát és Kishegyest, az öt évvel ezelőtti népszámlálási adatok szerint összesen 186 906 lakos van. Szabadkán 141 554-en élnek és ebből 45 447 személy áll munkaviszonyban, a foglalkoztatási szolgálatnál 12 066 munkanélkülit tartanak nyilván. Az észak-bácskai körzetben az augusztusi átlagfizetés 41 182 dinár, Szabadkán pedig 42 654 dinár volt.

Díjátadás a rajzpályázat legjobbjainak

Wed, 19/10/2016 - 13:43

Tegnap került sor a Magyarkanizsai Egészségházban annak a rajzpályázatnak az eredményhirdetésére és díjkiosztására, amelyet az egészséges életmód témakörben hirdettek meg közel egy hónapja.

Új ügyrendi szabályzatot fogadott el a képviselő-testület

Wed, 19/10/2016 - 13:24

Az újvidéki képviselő-testület több órás vita után elfogadta az új ügyrendi szabályzatot, amely a városatyák napirendi pontok szerinti felszólalásainak az időtartamát három percre korlátozza.

Élővé kell tenni az emlékezetet

Wed, 19/10/2016 - 13:12

A közelmúltban új rendezvénysorozatot indított a zentai Városi Múzeum. A Történelmi séták a városban című túra a megjelent helytörténeti írásokra épül, és ki is egészíti ezeket – mesélte Pejin Attila, a múzeum vezetője.

Szíria - Moszkva szerint belga vadászgépek légicsapást hajtottak végre Aleppó mellett

Wed, 19/10/2016 - 13:05

Oroszország állítása szerint a belga légierő két vadászgépe légicsapást mért polgári célpontokra Szíriában, az Aleppóhoz közeli Hasszadzsek településen.

Éhségsztrájkba fogott Bratislav Dikić

Wed, 19/10/2016 - 12:58

A szerbiai csendőrség volt parancsnoka, Bratislav Dikić, akit szombaton este tizenkilenc szerbiai állampolgárral egyetemben terrorizmus és bűnszervezet megszervezésének a gyanújával tartóztattak le Montenegróban, tegnap éhségsztrájkba kezdett, és folyadékot sem hajlandó magához venni...

Magyarország biztonsága Európa biztonságát is jelenti

Wed, 19/10/2016 - 12:37

Az 1989-es határnyitás és a határok védelme ma ugyanannak az éremnek a két oldala: akkor Európa szabadságáért cselekedtünk, ma ezt védjük, mert Magyarország biztonsága Európa biztonságát is jelenti – mondta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke hétfőn a müncheni magyar főkonzulátus 1956-os megemlékezésén, a bajor tartományi gyűlés (Landtag) épületében.

Adakozz és szórakozz!

Wed, 19/10/2016 - 12:25

Közös adománygyűjtésbe kezdett a szabadkaiak két közkedvelt szórakozóhelye: a Cortex és a Klein House. A szegénység világnapja apropóján Sárcsevity Bea ötlete nyomán valósul meg az egész héten át tartó jótékonysági akció.

Programsorozattal emlékeznek az 56-os forradalomra

Wed, 19/10/2016 - 12:20

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára emlékeznek az idén, és ebből az alkalomból a Délvidéki ’56-os Műhely és a Nagy Imre Társaság szervezésében több rendezvényre is sor kerül.

Nem a szerelemről szól

Wed, 19/10/2016 - 12:06

Elfriede Jelinek regénye nyomán a Szeretők című előadást Anđelka Nikolić állítja a Kosztolányi Dezső Színház színpadára. Az eredeti művet Tandori Dezső fordította magyarra. Az előadás dramaturgja Góli Kornélia, jelmez- és díszlettervezője Blagovesta Vasileva, a zeneszerző Draško Adžić, a zenei munkatárs pedig Milan Boca. Az előadásról Anđelka Nikolić rendező szólt:

Terrorizmus - Öngyilkos merényletre készülő dzsihadistát lőtt le a török rendőrség

Wed, 19/10/2016 - 12:02

A török rendőrség szerda hajnalban Ankarában lelőtte az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet öngyilkos merényletre készülő egyik tagját - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Tovább terjeszkednének a dél-koreai vállalatok Szerbiában

Wed, 19/10/2016 - 11:58

További háromezer személy számíthat munkahelyre Leskovacon, mivel több dél-koreai vállalat is jelezte, hogy még inkább szeretne terjeszkedni Szerbiában – nyilatkozta tegnap Aleksandar Vučić kormányfő a szintén dél-koreai tulajdonban levő Yura alkatrészgyárban tett látogatása során.

– Képzett, komoly munkaerőt kínálunk, és jó állami támogatásokat – fejtette ki a miniszterelnök Leskovacon.

Kihelyezett konzuli nap Temerinben

Wed, 19/10/2016 - 11:41

Sokadszor tartottak kedden kihelyezett konzuli napot a temerini CMH-irodában. Dr. Rusz Radován, a szabadkai főkonzulátus konzulja kérésünkre elmondta, hogy mindig szívesen jönnek Temerinbe, mivel a helyi CMH-iroda mindig jól előkészíti a kérelmeket, így zökkenőmentesen zajlik azok átvétele.

Világhírű fellépők érkeznek

Wed, 19/10/2016 - 11:28

Hetedik alkalommal rendezik meg Szabadkán a Jazzik fesztivált, a nemzetközi jazzfesztiválnak ezúttal október 27-én a Gyermekszínház, 28-án pedig a városháza díszterme ad otthont. A szervezők idén is kiváló, tartalmas, magas színvonalú programot ígérnek az érdeklődőknek.

Megőrizni az erkölcsi tartást

Wed, 19/10/2016 - 11:13

A múlt szerdán megtartott rendhagyó történelemórán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére szervezett program második előadásán Kraszulyák Zalán ötletgazda, az Apáczai Diákotthon munkatársa köszöntötte dr. M. Kiss Sándor történészt, a magyarországi Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettesét, Szilágyi Zoltánt, az SZRKE püspöki segédlelkészét, a diákokat, a hertelendyfalvi vendégeket és minden résztvevőt.

Hatalmas adók, lassú államapparátus

Wed, 19/10/2016 - 10:55

A közép-, kelet-, illetve délkelet-európai államokban különböznek a kis- és közepes vállalkozások esetében a jövedelemre számolt adók, illetve járulékok. Az Eurostat, vagyis a hivatalos uniós statisztikák adatai szerint a járulékok Szlovéniában a legmagasabbak, 67 százalékosak, vagyis a szlovén vállalkozók 2,1 százalékkal több adót és járulékot fizetnek, mint a szerb vállalkozók, a bevételük viszont 5-ször magasabb. 

Meglőttek négy középiskolást egy San Franciscó-i iskolai parkolóban, a tettesek szökésben

Wed, 19/10/2016 - 10:44

Meglőttek négy diákot kedden két San Franciscó-i középiskola közös parkolójában, egyikük válságos állapotba került, és a tettesek szökésben vannak - közölték a hatóságok.

Jelena kilencszer breakelt!

Wed, 19/10/2016 - 10:42

Babos Tímea és a román Irina-Camelia Begu meccsén a moszkvai női torna 1. fordulójában 13 breaket láthattunk, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a magyar 11, a román pedig 7 kettős adogatási hibát produkált. A magyar ötször, a román nyolcszor adta le az adogatást, ami nem kevés, de háromjátszmás női meccsen nem is ritkaság. Annál szokatlanabb történt tegnap Jelena Janković és a lett Jelena Osztapenko találkozóján. Kettős adogatási hiba alig volt, viszont Jelena annak ellenére könnyen nyert, hogy hatszor veszítette el az adogatást, mert a lett lány egyszer sem tudta megőrizni a kezdőütés előnyét, vagyis Janković kilencből kilencszer breakelt, a 2. fordulóban pedig az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova és a cseh Kateřina Siniaková meccsének továbbjutójával játszik. Tegnap a kora délutáni órákban Babos sem tudta még, ki lesz a következő riválisa, amiről a francia Kristina Mladenović és az orosz Anna Kalinszkaja találkozója döntött.

Ellenfelet kapott viszont a moszkvai férfitorna 2. fordulójára Viktor Troicki. Az nem a várt kazah Mihail Kukuskin lesz, hanem a Viktornál napra pontosan tíz évvel fiatalabb orosz Danyiil Medvegyev, aki 123. a ranglistán.

A francia Brestben megkezdődött challengeren Peđa Krstin két játszmában verte az olasz Luca Vannit. A nagykikindai második ellenfele a svájci Yann Marti és a német Yannick Reuter találkozójának győztese lesz.

A női ITF-tornákon Ivana Jorović a francia Joué-lès-Tours-ban a román Gabriela Rusével, Nina Stojanović a kínai Szucsuban a török İpek Soyluval, Jovana Jakšić a kanadai Saguenayban a helybeli Bianca Andreescuval, Totka Noémi ugyanott a kanadai Katherine Sebovval, Jani Réka pedig Sarm es-Sejkben a román Adina Cristiannal kezd.  

Ronaldinho sem tudta ellopni a show-t

Wed, 19/10/2016 - 10:38

Az asztalitenisz-világ legismertebb játékosain kívül, akik a tegnap kezdődött egyéni és páros Európa-bajnokságra érkeztek Budapestre, vasárnap óta még egy világsztár tartózkodik a magyar fővárosban. Ő nem más, mint a brazilok világbajnok labdarúgója, Ronaldinho, aki a magyar találmányt, a teqballt (hajlított asztalon maximum három labdaérintés után vissza kell rúgni a labdát) mutatta be a nagyközönségnek. A show-t azonban nem sikerült ellopnia az asztaliteniszezőktől, ugyanis a Tüskecsarnokban színvonalas mérkőzésekkel és nem selejtezős mérkőzésekre jellemző, remek hangulatot teremtő szurkolással kezdődött meg a kontinensbajnokság, amelynek ünnepélyes megnyitóján Ronald Kramer, az Európai és Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz-szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A „hangulatfelelős” a hazai közönség biztatását látványos játékával kiérdemlő Pattantyús Ádám volt, aki igencsak megszenvedett az izraeli Ben Arival (4:2).

A szerbiai női és férfiválogatott tagjainak kezdése makulátlan volt: Makszuti Anetta, Andrea Todorović, Izabela Lupulescu, Aleksandar Karakašević, Marko Jevtović, Pető Zsolt is győzelemmel rajtolt, Pető azonban alaposan eljátszadozott a neki szurkolók idegeivel. A temerini játékosnak 3:0-ja és 10:9-e volt a férfimezőny legfiatalabbja, a mindössze 16 éves Szguropulosz ellen, amikor…

Amikor már megvolt a meccs, mivel egy jó labdát kaptam tenyeresre, hirtelen felpattant előttem, és én a szélével találtam el. Az a játszma így elment, majd a következő kettő is a görögé lett – mondta Pető a mérkőzés után, aki nem tagadta, a döntő játszmában volt néhány sikeres fonákja, ami elég rizikós volt. – Tudom, az a lényeg, hogy nyertem, de azért vagyok mérges, mert nem először történik ez velem. Korábban is előfordult, hogy nyert meccset teszek szorossá, visszahozom a játékba a már szinte legyőzött ellenfelet. Az sem tett jót, hogy 3:1-nél megjelentek a többiek, s elkezdtek biztatni, mert még kevésbé figyeltem a meccsre – nyilatkozta a világranglista 132. helyezettje.

A nőknél a második forduló már nem volt annyira sikeres, mint az első: Makszutit az európai ranglista 46. helyezettje a spanyol–kínai Maria Xiao győzte le 4:2-re. Máshogy is alakulhatott volna a mérkőzés, ugyanis 2:2-es játszmaállásnál Makszutinak 6:3-a volt, az a szett azonban elúszott, s utána a mérkőzés is. Szomorkodásra azonban nincs ok, ugyanis a nőknél a csoportelsőkön kívül hét lucky loser, vagyis csoportmásodik is főtáblára jut, míg a többi, összesen 12 csoportmásodik a pótselejtezőben harcolhatja ki a 64-es főtáblára kerülést.

Az Eb-megnyitó előtt rendezett félórás sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a verseny költségvetése egymillió euró, hogy a szervezők 6-7000 nézőre számítanak a torna ideje alatt. Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke arra is kitért, hogy 2019-ben Budapest világbajnokságnak ad majd otthont, s ha a magyar főváros elnyerné a 2024-es olimpia rendezési jogát, akkor a három legszínvonalasabb asztalitenisz-tornának Budapest nyolc éven belül otthont adna.

Tenisz Grand Slamet és asztalitenisz-vb-t is nyert

A Hírességek Csarnoka kilenc névvel bővült, s a halhatatlanok közé bekerült a jugoszláv Žarko Dolinar, aki a szabadkai Harangozó Vilmossal 1954-ben párosban világbajnok volt, a Szegeden 1908-ban született és 80 évet élt, 11-szeres világbajnok Sípos Anna, valamint az 1957-ben páros világbajnok Simon Ágnes, akinek Simon Béla az edzője és a férje is volt. A Hírességek Csarnokába bekerült még a svéd Hans Alsér (aki Korpa Istvánt győzte le az 1962-es Eb-döntőben), az angol/nyugatnémet Diane Schöler, a belga Jean-Michel Saive, a cseh Marie Kettnerova és Bohumil Vana, valamint Fred Perry, aki elsősorban a teniszkedvelőknek lehet ismert. Az angol versenyző háromszor megnyerte a Wimbledont, ugyanennyiszer volt első a US Openen, valamint egyszer-egyszer a Roland Garroson és az Australian Openen is győzött. Talán kevesebben tudják, hogy Perry előtte asztaliteniszezett, nem is akárhogyan: 1929-ben egyéni világbajnok volt, csapatban pedig bronzérmes, egy évvel korábban pedig férfi és vegyes párosban, valamint csapatban is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Pages