Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

A svájciak nyilaitól, mentsd meg Uram, az EU-t!

Megjelent : Kitekintő.hu
Eredeti cím : Tényleg vicc a svájci hadsereg?
Frissített, bővített változatok : 2014. december 18. ; 2015 szeptember 6. ; 2016 febr. 8.

„A sagittis Helvetiorum libera Unionem Europaeam, Domine!” avagy "A svájciak nyilaitól, mentsd meg Uram, az EU-t!" Tényleg vicc-e a svájci hadsereg?

Türke András István Ph.D (Genf)

2014 február 17-én, hétfőn az etióp légitársaság egy Rómába tartó gépét a másodpilóta eltérítette. A gép végül Genfben szállt le, a másodpilóta nemes egyszerűséggel menedékjogot kért. A történetben nem is ez az érdekes, hanem az, hogy fény derült arra, a svájci légierő tulajdonképpen mennyire is hadra fogható?

Mindez pedig nem sokkal azelőtt történt, hogy május 18-án népszavazás fog dönteni arról, a svájci nép áldását adja-e a Gripen gépek beszerzésének ötletéhez. Korábban a francia Rafale és az Airbus Group (AIR), aBAE Systems Plc (BA/) és a Finmeccanica SpA. (FNC) konzorcium által gyártott Eurofighter Typhoon is versenyben voltak, az elavult Northrop Grumman Corp. (NOC) F-5 Tiger-ek felváltására, mégis a svédek lettek a nevető harmadikok.
Annak ellenére, hogy a jelöltek közül egyedül a Gripen nem teljesíti a légtérellenőrzés kritériumainak minimumát a hivatalos svájci jelentés szerint. Ez utóbbit viszont a védelmi miniszter szó szerint elfelejtette elolvasni - a hivatalos magyarázatot idéztük - a döntés meghozatala előtt. A felmérések szerint azonban a svájciak 52%-a éppenhogy nem felejtette el, legalábbis e kérdésben jelenleg a föderáció döntése ellen foglalna állást (1).

Namost, ha Magyarországon (vagy máshol) észlel egy ilyen esetet a polgári ill. katonai légi irányítás (az információ adott esetben még azelőtt megjön, mielőtt a gép elérné a nemzeti légteret) akkor a légierő felküld egy (vagy több) vadászgépet, mely « elfogja » a behatolót és leszállásra kényszeríti. Vagy - ha ezzel nem is nagyon szoktak előhozakodni - végső esetben akár le is lőhetik a behatolót, ha úgy ítéltetik meg, hogy mondjuk « Al-Kaida módra » lakó- vagy középületbe készül belerepülni, vagy más módon készül a magyar lakosságot veszélyeztetni.

Ez viszont csak a mi « primitív », kelet-európai logikánk. A helvétek észjárása egészen máshogy forog ! Történt ugyanis, hogy amikor az etióp gép elérte – és átlépte – a svájci határt, reggel 6 óra körül, a svájci légierő egyetlen gépet sem volt képes a levegőbe küldeni, így azt olasz és francia vadászgépek kísérték a genfi leszállásig. A svájci vezérkar hivatalos válaszára csak pár órát kellett várni : A svájci légierő gépeinek hadrafoghatósága reggel 8 és 12 közti időszakot, valamint 13 :30 és 17 óra közötti időszakot öleli fel.
Magyarán kéretik mindekitől csak ebben az időszakban támadni vagy gépet eltéríteni ! Hiába, szegény ország, többre nem telik – trompfol rá a svájci RTS TV kabaréja – de nem kell aggódni, a Gripen beszerzés majd mindent megold, azokban ugyanis vízszintesre dönthető a pilótaülés és a sziesztázó pilótát külön csengő ébreszti háború esetén !

120 secondes - Les forces aériennes suisses ne... par RTS

A svájciak legalább képesek saját magukon is nevetni. Egyébként nem ritka eset, hogy a Svájcban vonaton utazó vasúti kocsijába felszáll egy szakasz svájci katona, ha éppen az ország másik részébe mennek gyakorlatozni. Frappáns példa arra, hogyan lehet a logisztikai kérdéseket a legolcsóbban megoldani. Fegyverüket hanyagul kiteszik elénk a vonaton az asztalra, vagy nekidöntik a hátizsákunknak, majd kedélyesen elszunyókálnak. (A kabaré szerint, persze nem kell félnünk, ezek már régóta játékfegyverek, mert az igaziakat veszélyességük miatt le kellett cserélni. Lehet ez utóbbi is az oka annak, hogy a svájci vasút közleménye szerint ezen bohókás fiatalok merő szórakozásból évente kb. 20 fegyvert - plusz muníció, ilyesmik - felejtenek ott a vonatokon. Pedig a kötelező lőgyakorlatok és egyéb foglalkozások alól való kibújás tuti tippje az, ha hardcore vegetáriánusnak, azaz veganistának valljuk magunkat. Utóbbiak az állati eredetű termékeket - kozmetikai cikkek, bőrbakancs - is elutasítják, ami kétségtelenül komoly logisztikai problémák elé állítaná a hadsereget.)
Mindenesetre 2011 február 13-án a svájciak 56,6%-a elutasította az otthoni fegyvertartás korlátozására irányuló javaslatot. Ennek azért vannak veszélyei, időnként a sajtóban olvashatni arról, hogy egy-egy szolgálati fegyverrel valaki kiírtotta a családját, vagy a szomszédait - ha például előtte fondue-készítés közben kissé meglódult a kezéban a cseresznyepálinkás flaska - de az ilyen esetek viszonylag ritkák. (Részegen még vezetni is lehet bizonyos kantonokban, a rendőr ilyenkor kedélyesen odaszól a kocsmából négykézláb épp csak kitántorgó ipsének, hogy "no, csak doucement!" , azaz lassan vezessen.)

Más kérdés, hogy napjainkra a vezérkarnak szó szerint fogalma sincs arról, hogy a "veteránok" pontosan mennyi fegyverrel rendelkeznek otthon. Történt ugyanis, hogy egy borongós áprilisi napon egy ügyetlenkedő alkalmazott, vagy a technika ördöge miatt - ezt már soha nem fogjuk megtudni - a 27.000 veterán katona adatait tartalmazó számítógépes adatbázis kézen-közön megsemmisült... A hadsereg a nagy nyilvánosság előtt elnézést kért és az érintettektől kérte szépen a korábbi katona-könyvek fénymásolását és elküldését - természetesen postán. És nemcsak a hadseregnek jelent komoly kihívást computer-technika - mint közismert a svájci rendőrség sem használhatja az internetet, ami különösen olyan esetekben szép, amikor internetes bűncselekmény áldozata lettél és próbálnád bemutatni a bizonyítékaidat.

Aggódnunk azért nem kell, a fenti, vonatozó svájci katonák nem sokkal veszélyesebbek, mint szerencsétlen francia társaik. Morcona gépkarabélyos (FAMAS) alakokkal a mezei túrista Párizsban mondjuk a Saint Lazare vasútállamáson vagy a Tour Montparnasse (Európa legnagyobb felhőkarcolója volt évtizedekig) körül futhat bele. Kettesével-hármasával járőröznek és ha van szabad kapacitás 1-2 rendőr is kísérgeti még őket, mindezt a terrorelhárítás « szent harca » és a pajkos elnevezésű Vigipirate (magyarul kb. « Éber kalóz ») nemzeti belbiztonsági terv jegyében.

Hogy mire kellenek a rendőrök a katonák mellé ? Hogy vigyázzanak rájuk! Konkrétabban : Arra, ha konkrét támadás történik vagy lövöldözés kezdődne – mondjuk RPG-vel vagy golyószóróval, ami a Párizs környéki bandák esetében nem ritka jelenség - rendőrünk egy szál stukkerével halált megvető bátorsággal feltartóztassa addig a támadókat, amíg a gépfegyveresek engedélyt kérnek és kapnak a fegyverhasználatra és a szigorúan külön és becsomagolva tartott tárat kinyitják és betárazzák fegyvereiket.
Hiába, meg kellett tenni ezt az óvintézkedést. Még a Sarkozy éra alatt egy éleslövészet után bukott már abba bele vezérkari főnök, hogy nem egyezett az utólag egyenként összevadászott, kilőtt töltényhüvelyek száma a gyakorlatra biztosított lőszeradag számával. Tehát a gall szomszédoknál is vannak furcsaságok.

Des punaises à la caserne de Colombier par RTS


De térjünk vissza a helvétekre. Mielőtt arra gondolnánk, hogy a svájci hadsereg – mely főként tartalékosokból áll és tényleg mindenki otthon őrzi a fegyverét - csupán stand up komédisták klubja, sajnos ki kell ábrándítanunk mindenkit. Ez a hadsereg igen is komolyan veszi saját magát !
Először is, napjainkra a svájci hadsereg főparancsnoka arra a következtetésre jutott, hogy az Európát érő új ill. új típusú fenyegetések (eurókrízis, Krím, kiberbűnözés, áramkimaradással járó terrorcselekmények) miatt a legbiztosabb, ha vésztartalékot halmoz fel a pincéjében több karton szénsavmentes ásványvízből, konzervből, tartós élelmiszerekből és tüzifából - biztos ami biztos - és halálosan komolyan, hivatalos felhívásban erre bíztatja a lakosságot is.

A rovarírtót a jelek szerint minden bizonnyal kifelejtette, de talán még nem késő pótolnia. Ez utóbbi jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert nagyon úgy tűnik, napjainkban a svájci hadsereg a legkomolyabb harcait a poloskákkal vívja, immár saját kaszárnyáinak berkein belül. Már ha előtte a kiskatona túléli az olyan szigorúan tiltott - de svájci virtussal persze csak azért is megtartott - nálunk a gólyatáborok botrányai kapcsán ismert megalázó beavatási szertartásokat a hadseregnél, mint egy tojás egészben való elfogyasztása héjastól, hogy csak az enyhébbeket említsük -, vagy a katonanő-növendékek megerőszakolása és hasonlók. (Az utóbbi üggyel 4 évig molyolt a Genfi Katonai Bíróság, végül az elkövető mentségére lett írva, hogy holtrészeg volt, ezért csak lefokozást és felfüggesztettet kapott. Ja igen, ez a katonai bíróság egészen 1991 április 22-ig halálos ítéleteket is hoz(hat)ott.)

De ez még mind semmi.

2013 szeptember végén ugyanis nagyszabású hadgyakorlat keretében kipróbálásra került egy új haditerv, melyen hónapokig zakatolt a Doxa-gyártók szürkeállománya – és ez már nem vicc ! Mivel a migrációs hullámok felerősödtek, a svájci vezérkar szükségesnek ítélte, hogy kidolgozzon egy tervet egy, az úgymond "eladósodott Franciaország" felől érkező támadás kivédése esetére. De hogyan fogják ezt megvalósítani?

Kezdjük azzal, hogy már a követési távolság betartása is okoz halálos kimenetelű baleseteket - no nem csak az autópályán gyakori a (tömeg)karambol, a harckocsizóknál is előfordul, méghozzá aggasztóan gyakran. A 2010-es esetet tekintve még Svejk is elismerően biccentene. Akkor Bure-ben sikerült a katonai gyakorlókörzetben négy Mowag Pirhanának egymásba menni, annyira igyekeztek a délutáni csoki-faszolásra. Eredmény 16 sebesült, ebből 6 súlyos. Csak azért nem lett még nagyobb karambol, mert csak négy harckocsiból állt a menetoszlop... "Háború ugyan nincs, de a látszat kedvéért a hadseregnek produkálnia kell a sebesülteket" - kommentál a kabaré. - Hiába, ritkán mennek a Pirhanákkal, mert ki vannak tiltva az utakról a súlyuk miatt, a mezők meg villanypásztorral vannak lezárva a tehenek miatt - így jórészt csak a bázisokon használják őket. (Ínyenceknek : ezt 2014 nyarán a belgák is "eljátszották", sőt, ott 5 harckocsi ütközött!)

Gondolhatnánk, hogy a megoldás egy komolyabb fejmosás a sofőröket illetőleg, esetleg a katonai járművezetés szabályainak szigorítása. De megint nagyot tévedtünk : a hadsereg (pontosabban a katonai rendőrség) némi fáziskéséssel, 2015 aug. 30-án arról döntött, hogy potom 0,46 millió CHF értékben trafipaxokat vesz, hogy ezzel a katonai járműállomány sebességét rendszeresen mérni tudja (2 km-es hatótáv, 320 km/h sebességhatárig, bármely időben, este is használható). A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy korábban is rendelkeztek azért trafipaxokkal (6 db.) és ezek helyébe rendeltek 11 újat. A fenti halálos koccanásokat tekintve aligha kétséges, hogy erre van a svájci hadseregnek most a legégetőbb szüksége, ha már a Gripenekről le kellett mondaniuk. Mellékes, hogy a civil rendőrség 956 trafipaxxal rendelkezik országszerte : A katonai ügyészség magasan tesz arra, ha a hadsereg önjelölt Schumachereit a civil rendörség méri be, lévén ez utóbbiak hatásköre a hadsereg járműveire nem terjed ki. Ezek esetében a gyorshajtást csak a katonai rendőrség trafipaxa állapíthatja meg, mert a katonai bíróság előtt csak ezek mérései - katonai gyakorlóterepekre és országutakra egyaránt kiviszik ezeket - állnak meg perdöntő bizonyítékként.

További apró szépséghiba, hogy a svájci csapatok esetenként hiába keresgélik egymást hadgyakorlat közben: olyan is megtörténik e Dunántúlnyi nagyságú országban, hogy az ellátmány egészen más kantonba érkezik a gyakorlatozók számára, mint amelyikbe szánták - legalábbis ez a Stabilo Due hadgyakorlat eredménye két tagmondatban. Mentségükre legyen szólva, a szárazföldi erők méregdrága kommunikációs rendszere (FIS Heer - Führungsinformationssystem Heer) gyakorlatilag nem működik, így pedig nem könnyű... A FIS-re potom 700 millió CHF-ot költöttek - ezért az árért 5 Gripent vehettek volna - és még pár 10 milliót kéne rá költeni, hogy működjön a rendszer, mielőtt menthetetlenül teljesen elavulttá válik. (A humoristák szerint a Facebook Information System bevezetése jóval olcsóbban látványosan sokat dobhatna hadseregük hatékonyságán.)

A dörzsölt svájciak viszont nem aggódnak és már meg is találták a megoldást. Ez az összeg ugyanis hamar összegyűlhet a katonákra kiszabott büntetések összegéből, Tell Vilmos utódai mindig is mesterien bántak a pénzzel. A hadsereg például rájött arra, hogy az eddigi gyakorlat - t.i. a vétségeket elkövetőket elzárással büntetni - nem vall túl nagy üzleti zsenialitásra egy bankjairól elhíresült országban. Még etetni is kell őket a semmiért, közben henyélnek. Az egész kész ráfizetés. Az okosok a fejükhez kaptak : Mennyivel nagyobb hasznot hozna, ha minden vétséget pénzbüntetéssé lehetne változtatni!
A számítás fényesen bevált, csak a büntetésekből 2011-ben 4,5 millió CHF folyt be a hadsereg kasszájába. A jelek szerint a kötelező lövészeti gyakorlatokat a tartalékosok 10%-a inkább elmulasztja - potom 1000 CHF-nyi büntetés kifizetése mellett - minthogy strapálja magát. De fizetni kell a késésért, a biztonsági előírások megsértéséért, vagy ha a katona alkoholt rejteget a szobájában, 100-500 CHF-es nagyságrendben. A büntibiznisz annyira felpörgött, hogy a kantonok is megszimatolták a nagy lehetőséget és részesedést követeltek a hadsereg e bevételi forrásából - ez pl. Vaud kanton esetében 300.000 CHF.

120 secondes - L’armée ne communique pas bien... par RTS

A svájci honvédelem fenti apró logisztikai hibáin pedig igazán pitiánerség lenne fennakadni, elszántságukhoz kétség nem fér! Ennek fényes bizonyítéka, hogy Svájc képes határozottan kiállni "nemes" célokért, különvéleményt megfogalmazva akár szembe menni a nemzetközi egyezményekkel az ún. cluster (kazettás) bombák betiltása kapcsán (2), mely alatt olyan bombák érthetőek, melyek apróbb részekre bomlanak és nagy területet képesek "fertőzni". Hagyományos típusú, gyalogsággal törtönő támadás elhárítására elavultságuk ellenére is bevethetőek. Apró pici szépséghibájuk, hogy a fel nem robbant eszközök a taposóaknákhoz hasonlóan évtizedes veszélyeket jelentenek.
Ezen eszközökről márpedig élete árán sem mondhat le a svájci hadsereg, - a vonatkozó kabaré szerint, azért - mert szükség van rájuk olyan típusú fenyegető támadások kivédésére, mely leginkább a lichtensteiniek (3) részéről következhet be. Az eszköz viszont magukat a svájciakat nem fenyegeti, ők már megszokták, hogy folyton a lábuk alá nézzenek, hogy le ne tapossák a szigorúan védett havasi gyopárt...

Tehát ezek a jól felkészült, nemes célokat felvállaló és elszánt helvétek egy kedves női fedőnév (Duplex-Barbara) alatt készült terveikben - szigorúan a politikai korrektség keretében - nemes egyszerűséggel már meg is buktatták a francia államot és helyette egy SAONIA (ejtsd : szaónia) – Ex-Franciaország elnevezésű fiktív állam szerepel. Felpattannak a hadsereg újonnan rendelt 2800 szuper biciklijére (4) és előre a szaónok ellen! A hivatalos indoklás szerint ugyanis Svájcnak fel kell készülnie a XXI. század kihívásainak kezelésére. Tetszik érteni, ez ugyanaz a Franciaország, mely a nap 24 órájából 16,5 órában « szívességből » védi a svájci légteret...

Annak idején - még csupán a XX. század kihívásaira fókuszálva - Enver Hoxha Albániája is komolyan felkészült az egész világ elleni harcra, mikor is annyi betonbunkerrel hintették tele az országot, melybe az ország teljes lakosságát el tudták volna helyezni támadás esetén...

A svájciak mindenesetre tényleg minden eshetőségre felkészültek, a « saonok » meg jobb ha elmennek szaúnni !

L’armée va investir dans son réseau informatique par RTS

(1) A bejegyzés első változata óta, 2014. május 18-án, a svájciak 53,4%-a elutasította a Gripen-beszerzési projektet. A svájci hadsereg sajátos demokrácia-értelmezésére is érdekes fényt vet a Thomas Hurter (UDC/SH) nemzeti tanácsos, volt vadászpilóta agyából kipattant B-terv, mely arra az esetre készült, ha a NEM-ek győzedelmeskednek : Ez esetben azt úgy kell értelmezni, hogy csupán az egyszeri beszerzésre mondtak nemet a választók és "sutyiban" a hadsereg költségvetéséből több részletben (15 évenként 12 db.) mégiscsak beszerzendők maradnak a gépek. Azzal is lehetne "trükközni", hogy ez esetben hivatalosan nem is a Tiger-ek, hanem a belátható időn belül szintén elavuló F/A-18-asok pótlására hivatkoznának. A Nemzeti Tanács Biztonságpolitikai Bizottsága mindenesetre nem győzött magyarázkodni és elhatárolódni a tervtől.
(2) A 2008-as Dublinban elfogadott és Oslóban aláírt egyezményről van szó, http://www.clusterconvention.org/
(3) Lichtenstein a világ azon államainak egyike, mely nem rendelkezik hadsereggel, az utolsó liechtensteini katona 1939-ben halt meg, 95 évesen.
(4) A svájci hadsereg utolsó biciklis egységeit 2003-ban szerelték le, de 2012-ben már égető szükségét érezték ezen egységek hiányának, így megszületett a döntés részleges pótlásukról. A rossz nyelvek ez esetben is azt mondják, hogy a döntés bizonyos svájci ipari lobbik hatására született - mint a cluster-bombák esetében - de mi természetesen nem osztjuk ezeket a rosszindulatú feltevéseket. Azt viszont érthetőbé teszi, hogy a svájci HM pontos megnevezése miért is "Szövetségi Védelmi-, Lakosságvédelmi és Sportminisztérium".

További katonai vonatkozású svájci kabarék megnézhetők ennél a blogbejegyzésünknél (francia nyelven).

Források :
http://www.bloomberg.com/news/2014-02-17/invading-switzerland-try-before...
http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/09/29/un-exercice-militaire-su...
http://www.tagblatt.ch/ostschweiz-am-sonntag/politik-und-wirtschaft/art3...
http://www.nzz.ch/aktuell/schweiz/kritik-an-geheimem-bericht-zu-stabilo-...
http://www.20min.ch/ro/news/suisse/story/26996881?redirect=mobi&nocache=...
http://www.schweizamsonntag.ch/ressort/meinung/ist_der_armeechef_verrueckt/
http://www.lematin.ch/faits-divers/punaises-lit-infestent-caserne-colomb...
http://www.blick.ch/news/schweiz/westschweiz/demuetigende-rituale-im-wk-...
http://www.journaldujura.ch/nouvelles-en-ligne/region/affaire-de-bizutag...
http://www.lematin.ch/suisse/armee-perd-donnees-tres-sensibles/story/188...
http://www.letemps.ch/Page/Uuid/b7b97c7c-1fcb-11e0-b40d-ceae105774bf/Ren...
http://www.tdg.ch/geneve/actu-genevoise/En-caserne-un-sousofficier-viole...
http://www.opex360.com/2012/05/14/larmee-suisse-va-acheter-2-800-bicycle...
http://www.lematin.ch/suisse/armee-gaspille-700-millions-projet-rate/sto...
http://www.nzz.ch/nachrichten/politik/schweiz/ueli_maurers_700-millionen...
http://www.rts.ch/info/suisse/3777800-ueli-maurer-n-avait-pas-lu-les-rap...
http://www.opex360.com/2012/09/03/les-soldats-suisses-mis-a-lamende/
http://www.arcinfo.ch/fr/nosdossiers/votations-federales-du-18-mai-2014/...
http://www.20min.ch/ro/news/romandie/story/Seize-soldats-blesses-dans-un...
http://www.pressreader.com/switzerland/le-matin/20150830/281638188963582...
http://www.tdg.ch/faits-divers/L-arme-du-tireur-de-Pully-est-bien-milita...
http://www.24heures.ch/suisse/Les-soldats-oublient-des-armes-dans-les-tr...
http://www.ladepeche.fr/article/2016/01/27/2264684-jeune-homme-ete-exclu...

Undefined

Comments

...a svájci hadsereg hős tehénitató akciója miatt

"A szokatlan nyári meleg miatt sok ivóvízforrás kiapadt idén a svájci hegyekben, ez pedig közel 200 ezer tehén életét sodorta veszélybe. Az állatok elhullása állatvédelmi szempontok mellett komoly gazdasági kárral is járt volna, de szerencsére a hadsereg időben közbelépett. Harmincegy napos akciójuk során négy helikopterrel 120 katona összesen 1840 tonna vízzel töltöttek fel nyolc erre a célra létrehozott víztározót a kanton tavainak vízkészletéből. Az akció miatt egy kisebb diplomáciai incidensre is sor került, ugyanis a svájci hadsereg még július végén francia területen lévő tóból is vettek vizet, anélkül, hogy erre engedélyt kaptak volna. Svájc szerint pusztán félreértették Párizs kommunikációját az ügyben, ezért volt a tévedés." (444.hu)

“Az történt ugyanis, hogy azokban a napokban akkora volt a szárazság, hogy a franciák megtiltották a tavuk melletti falu lakóinak, hogy bárki bármilyen célra vizet vegyen ki a tóból. Ott is van mezőgazdaság, szoptak is emiatt ezerrel. A svájciaknak van egy egyezségük a franciákkal, hogy természeti csapás elhárításához használhatják a vizet. Csak ugye az egyezmény megkötésekor úgy gondolták, hogy természeti csapás az, ami embereket veszélyeztet.
És valószínűleg nem is lett volna gond, ha kérdezik, de nem kérdezték, hanem erre az általános egyezményre erősen rágondolva simán csak átrepültek vételezni. Svájci felségjelzésű katonai helikopterrel. Ezt látva a francia parasztok, akiknek a tehenei ugyancsak épp szomjanhalni készültek, beslattyogtak a polgármesterhez, hogy akkor most hogy is van ez, hogy nekik nem lehet, ezeknek meg adtatok??? Na ekkor kezdték el vakarni a fejüket a francia illetékes elvtársak, hogy ebből most hogy is jönnek ki nem nagyon rosszul, és hát semmi más megoldása nem volt az egyenletnek, mint hivatalos morgás és határvillongás…Több hét örihari után a svájciak felajánlották, hogy visszahordják a vizet a saját tavaikból, de addigra rengeteg esett, és már nem kellett.. :)” (444.hu)

A hadsereg magyarázata itt olvasható.

Mit tehetnénk még hozzá?
Vigyázni kell nagyon a tehenekre, ugyanis Svájcban nagy becsben állnak. Nem, nemcsak a Toblerone meg egyéb tejcsokik miatt! Taktikai szerepük még ennél is jelentősebb. A svájci radarokon ugyanis újabban ezek töltik be az ellenség szerepét...


MALS Plus - a teheneket elfelejtették feltüntetni az ábrán

Történt ugyanis, hogy németektől sutyiban potom 296 millió CHF-ért vett Militärische Anflugleitsystem MALS Plus (franciául : SMGA Plus) radarrendszert a vétel előtt valahogy "elfelejtette" kipróbálni a svájci hadsereg. A németknél sík terepen mindenesetre még úgy tűnt, nem lesz az Airbus DS konszern gyártmányával gond (*). Miután azonban felcihölték az egészet a hegyekbe ott nagy meglepődéssel szembesültek azzal, hogy a német csúcstechnika annyira hegyes vidéken, mint Svájc finoman szólva nem működőképes.
Már akkora mozgó objektumok, mint a "híres svájci lila tehenek" is képesek teljesen megzavarni a rendszert, tévesen ellenséges repülőgépek általános inváziójával riogatva a derék helvéteket. Márpedig tehén itt - kis túlzással - minden havasi gyopár és minden Meki mögött akad. A rendszert eredetileg 2016-ra tervezték teljesen kiépíteni, manapság már senki nem mer konkrét időpontot mondani... Mi már csak azon rettegünk, hogy a vérszomjas szaónokat addig mivel fogják felismerni?

Forrás :
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/swiss-army-completes-huge...
http://444.hu/2015/08/23/sikeres-akciot-hajtott-vegre-a-svajci-hadsereg-...
http://444.hu/2015/08/23/meg-tobb-reszlet-a-tehenek-itatasa-miatt-kitort...
http://www.24heures.ch/vaud-regions/armee-suisse-presente-excuses-vole-l...
http://www.blick.ch/news/politik/beschaffungs-flop-im-vbs-dieser-radar-m...
http://www.rts.ch/info/suisse/6619651-un-nouveau-radar-de-l-armee-suisse...

(*) Azóta a németeknél is gondok mutatkoztak, a rendszer nem működik teljesen kielégítően.