Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

FRISSÍTVE - Felfeslett a francia demokrácia szövete (?)

avagy kamikázeakció a francia mérsékelt jobboldalon
megjelent a Kitekintőn

Pár éve a román választások mentén kialakult visszaéléseken szörnyülködött egyik francia - bár román eredetű - kollégám a Sorbonne-on. "Hát igen, a keleti politikai kultúrának még bele kell tanulnia a demokráciába." Majd arról beszélgettünk, hogy 2002-ben Magyarországon vajon miért nem forszírozta sem a győztes fél, sem a vesztes a szavazatok újraszámlálását? Nem került volna semmibe, viszont az elit "örökre" elhintette a kölcsönös csalások összekacsintással való eltussolásának gyanúját. A magyar SZDSZ 2007-2008-as utódlási vitáit is kielemeztük, a "nade azért ilyen csak Kelet-Európában fordulhat mostanság elő" felhangok mellett. Úgy tűnik tévedtünk.

2012 november 18-án a sokat megélt francia demokrácia történetében ha nem is példátlan, de azért mégse mindennapi, mitöbb hihetetlen esemény állt elő, a tavasszal elnökválasztást vesztett UMP első emberének (kimondva-kimondatlanul : Sarkozy utódjának, leendő elnökjelöltjének) megválasztása körül. Látszólag sima ügynek tűnt a volt miniszterelnök (Fillon) és a volt pártelnök (Copé) közötti meccs. A tét a párt PR-esei által előzetesen körülbelül úgy lett tálalva a kamerák előtt, mintha két jóbarát teniszmeccséről lenne szó. Meglepetés egy szál se, lényegében mindegy ki győz, a vesztes lesz úgyis a legfőbb helyettese, támogatója.

Aztán mégiscsak félresiklott az egész folyamat. Először is az előrejelzések általi sima 2:1 arányú Fillon győzelem helyett a végére mégis Copé tűnt befutónak. De nem elég ez, az egyik jelölt (Copé) a hivatalos eredmények előtt tartva sajtótájékoztatót győztesnek proklamálta magát. Kiderült - de nem ám azonnal, hanem 3 napra rá (!), - hogy 3 tengeren túli megye szavazatait (1304 szavazat) egyszerűen "elfelejtette" figyelembe venni a választási bizottság. Mely utóbbit egyébként - minő véletlen - szintén egy copéista vezet. A "rosszmájúak" szerint viszont ezzel szimplán összeállt egy teljesen amatőr módon kivitelezett párton belüli választási puccs képlete.

A viharfelhők persze nem egyik pillanatról a másikra gyűltek össze a gall égbolton. A politikai black box működése kapcsán korábban sem voltak illúzióink és eddig is tudtuk, hogy a francia külpolitika például az afrikai kontinensen "elég sajátosan értelmezi" a demokráciát. De az európai kontinensen eddig legalább adtak a látszatra.
S hogy ne csak a jobboldalt kritizáljuk, éppen a 2008-as francia szocialista utódlási harcot, a hirhedt reims-i kongresszust kell felemlítenünk, ahol - ezúttal két hölgy - kapott majd' szó szerint hajba a végeredményen. Igaz, ekkor komolyabb csalásokról nem szóltak a hírek - vagy legalábbis nem derültek ki.
Ekkor az UMP nem győzött gúnyolódni szocialista vetélytársainak "amatőrségén". A politológus is csak legyintett, hiszen "erre csak az ügyetlenkedő" francia Szocialista Párt, és nem a profi kommunikációs rendszert felépített UMP képes. Nem véletlenül "Puding" (Flanby) a ragadványneve a PS volt első titkárának... aki ma "mellesleg" Franciaország elnöke.


A nevető harmadik : Azaz vajon Sarkozy mozgatja-e a szálakat?

A jelenlegi helyzetben hab a tortán, hogy az éveken át saját profi imázsát építő, és a "meg kell mondani az igazságot a franciáknak" szlogennel kampányoló UMP a saját belső választása után egy héttel sem tudja - akarja - "megmondani", hogy akkor most melyik fél nyert. Történtek-e csalások, és ha igen melyek azok, és melyik fél követte el őket. A két fél orosz rulett típusú macska-egér harcot játszik egymással, és a jelen sorok írásakor még azon vitatkoznak, hogy a párt illetékes feljebbviteli bizottságának (Copé-párti) vagy egy "régi veterán" köré szerveződő új, ad hoc bizottságnak (melynek elnöke viszont Fillon-közelibb) van-e joga vizsgálódni.

Közben meg csak úgy dőlnek ki a csontvázak a szekrényekből. Újabb masszív választási csalásokra derül fény itt és ott, egyre durvább dolgokat vágnak egymás fejéhez a jelöltek. Az egyszerű francia állampolgárban pedig felmerül a kérdés, ha egy azonos politikai családon belül ennyire elfajult és torz a demokratikus választási megmérettetés, nemzeti szinten mégis, mennyire nem kesztyűs kézzel bánhatnak egymással a felek?

Mert ha meg kéne mondani azt, hogy ki nyert, akkor legalább az egyik fél (Copé) és háttérországa "puccsát" kéne a párton belül nagydobra verni, teljesen elvágva ezzel a jelölt - és hátországa - karrierjét. De könnyen lehet, hogy mindkét fél "szennyese" kritikán aluli és Copé is "fogja" valamivel a Fillon-platformot. Az igazság kiderítésénél tehát személyes érdekekből még a halogatás is jobb taktikának tűnik. Kiváncsian várjuk, hogy a párt eképpeni beáldozása mennyit farag a következő közvélemény-kutatásokon az UMP %-os értékéből.
És mégis, ezen úriembereknek milyen alapjuk marad még ezek után akár a kelet-európai "demokrácia-deficitek" bírálatához? Csak csendben jegyezzük meg : az SZDSZ - természetesen egyéb okok mellett - belebukott, eltűnt egy ennél kisebb volumenű csalásba az "elmaradottabb Kelet-Európában". Most akkor ki ad leckét kinek?
Marine Le Pen mindenestre elégedetten dörzsölgeti a kezeit.

Frissítés 2012/11/26
Hétfői hírek szerint - minő véletlen - a Copé-szimpatizáns vezette feljebbviteli bizottság Copét hozta ki győztesnek, immár 952 szavazat előnnyel. Igazi "salamoni ítélet" született. A kívülállók számára aligha érthető módon semmisítették meg egyes csalás-gyanús körzetek eredményét, másokat meg nem, de azért úgy, hogy a végén Copé győzzön :
- Az eddig - feltehetően a copéisták által/miatt (?) - "elfelejtett" 3 tengeren túli megyéből Nouvelle Caledonie eredményét megsemmisítették, a másik két megye Mayotte valamint Wallis és Futuna eredményeit pedig - idézzük - "reintegrálták".
- A fillonista csalásokkal gyanúsított 3 fő térség (Paris, Nice, Marseille), eredményéből csak utóbbi kettőét semmisítették meg (Alpes-Maritimes körzet).

Számunkra ezzel az összkép nemhogy tisztult volna, hanem még zavarosabb lett. A bizottság mesterien elkente a végeredményt. A Fillon-csoport - mint az várható volt - mindezt nem ismerte el, és kedd reggelre az UMP Assemblée (közgyűlési, alsóházi) képviselőcsoportjából való kiválásról döntöttek. Pontosabban egy új csoportot, a "Le Rassemblement UMP"-t (kb. "Tömörülés az UMP-ért") tervezik létrehozni. Ez azonnal feloszlata, ha a szavazás megismétléséről döntene a párt.
Az UMP-frakcióban 150 fillonista van, ebből 50 csatlakozása biztosnak tűnik. A helyzet azért bonyolult, mert november 30-ig kell a képviselőknek nyilatkozni, hogy melyik párthoz tartoznak. Ha még tovább mérgesedik a viszony és teljes szakadás lesz, akkor 150 fillonista kiválása 6 millió eurónyi forrástól fosztaná meg az UMP-t.

Dr. Türke András István
(Paris)

Undefined