Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

Kína afrikai törekvései : 2012 végi és 2013 eleji állapotok

Kína már a delokalizációra készül és Afrika legfontosabb kereskedelmi kikötőjét építi. Továbbra is elsődlegesek a gazdasági kapcsolatok, de 2012 nyarán fordulat következett be, mert megjelent a védelmi szférában való kínai részvételi igény is.

Kenya : XV. sz. óta vannak Kínával kapcsolatai. Finomított olaj-exportja jelentős, importban a kínai rizs és a haszonjárművek jelentősek. A választásokat követő zavargások miatt az export visszaesett. Gazdaságilag a kínaiak közepesen sebezhetőnek értékelik. Kínából induló afrikai export 2,6%-a érintette az országot (2011).

Eritrea : Gazdaságilag a kínaiak nagyon sebezhetőnek értékelik. A China Exim Bank is finanszírozza az országot.

Etiópia : A China Exim Bank is finanszírozza az országot. Az évtizedes politikai kapcsolatokra való tekintettel ez az ország az egyik legfontosabb haszonélvezője (Egyiptom, Mali és Tanzánia mellett) az Afrikába évente irányuló 1,5-2 milliárd USD értékű kínai segélynek. Etiópiát az ún ZES-be is besorolja Kína (Speciális Gazdasági Zóna) mely mintájára a kínai pénzügyi elemzések szerint a helyi és regionális piacokat támogatva még több ZES-t kell kiépíteni Afrika-szerte.
Etiópia a kínai delokalizáció egyik fontos-elsődleges (teszt)állomása, melynek célja kínai tapasztalatokat szerezni kínai üzemek számára a (még)olcsóbb munkaerő-felhasználás területén. A dukemi huaian üzem például bőrcipőket gyárt az USA és európai piacok számára. 2014-re 80 új üzemet (műanyaggyártó és autó-összeszerelő üzemeket is ide értve) és 20.000 új munkahelyet ígérnek az országnak egy ipari park felépítésével, szerintük mindkét fél nyerni fog ezen az üzleten. A hatóságok 4 évre teljes mentességet adtak a kínai beruházóknak az adók alól. Elemzők ugyanakkor a térség instabilitása miatt komoly kockázatokra hívják fel a figyelmet.

Szomália : XV. sz óta vannak kapcsolatai Kínával, jelenleg a polgárháborús helyzet miatt a kapcsolatok igencsak beszűkültek a térségben, bár a kínaiak folyamatosan aktívak, hogy komolyabb békefenntartó missziók települjenek a térségbe. Az Afrikai Unió kínai-afrikai kapcsolatokat taglaló 500 oldalas könyvében mindössze 2 alkalommal említik meg...

Dzsibuti : Gazdaságilag a kínaiak nagyon sebezhetőnek értékelik. Kína 20 millió yüanos gazdasági segítséget folyosít az országnak mely gazdasági jelentősége csekély, stratégiai helyzete miatt viszont kiemelten fontos.
2013 március 25-én a kínaiak egy ultramodern többcélra hasznosítható tengeri kikötő építésére kaptak lehetőséget Dzsibutiban egy stratégiai megállapodás keretében. Kína ezzel szeretné egyrészt jelenlétet erősíteni, másrészt Dzsibutit bekapcsolni a világkereskedelem vérkeringésébe, mert ez lesz Afrika legnagyobb tengeri kikötője. A tervek szerint ide fog becsatlakozni a Dzsibuti-Addis Abeba (Etiópia)-Dél Szudán vasútvonal végállomása is, így a dél-szudáni olaj szállítása ügyében Kína meg tudná kerülni Szudánt (Port Szudán) és a tervek szerint biztosítani tudja a folyamatos olajexportot (is). Kína célja ezzel kimondottan a regionális integrációt is támogatni (Tadjurak-Mekele vasúti leágazással Etiópia felé.).

Szudán és Dél-Szudán : Kínából induló afrikai export 3,95%-a érintette az országot (2011).
Szudán : A Heglig-Port Szudán vezeték és a közeli Csád-Kameruni vezeték is jelentős részben kínai tőkével indult, Szudánban (jelenleg inkább : Dél-Szudán területén, de Darfúr területén is) és Csádban is rendelkezik Kína olajkoncessziókkal.
Olajkoncessziók :
4-es blokk - Kaikang (Dél-Szudán) : CNPC (China National Petroleum Company)
7-es blokk - Melut (Dél-Szudán) : CNPC
6-os blokk (Dél-Darfúr) : CNPC

Afrikában a Kínai import legfontosabb területei : Angola 34%, Dél-Afrika 20%, Szudán 11%, KDK 7,5% ;
a kínai export legfontosabb területei : Dél-Afrika 20%, Egyiptom 11,75% , Nigéria 10,18%.
Kína számára a legnagyobb kihívást Afrikában közel sem az EU, hanem az élénkülő indiai és orosz behatolás jelenti.

Békefenntartás
A 2003-as indulóév óta 12 afrikai békefenntartó műveletben 3000 kínai békefenntartót (nem-harcoló egységek) vetettek be és számuk egyre emelkedik. Fő célterületek : KDK, Libéria (275 fő), Szudán. Számuk emelkedését mutatja, hogy 2006-ban még csak 1280 volt az afrikai térségben, bár Kína a soft, azaz a kereskedelmi módszereket lényegesen többre tartja a katonai módszereknél.

2012 októberében már 12 katonai rendőrt is küldtek Dél-Szudáni misszióba, mely területen a kínai békefenntartók száma 2000 óta elérte az 1786 főt (férfiak és nők vegyesen). A KDK-ban az ENSZ 14. kínai kéksisakos különítménye minőségi díjat nyert a dél-kivui békefenntartásban elért eredményeiért. 2012 nyara óta Kína számára politikailag is megfogalmazott cél az ENSZ és az AU (katonai) békefenntartó misszióinak támogatása. Jelenleg (2012 végi adatok) Szudánban (Darfúr) 315 fős, Dél-Szudánban 338 fős a KDK-ban pedig 218 fős kínai békefenntartó alakulat állomásozik. Ugyanakkor az Adeni öbölben Szomália partjainál 2008 decembere óta kínai hadihajók is őrjáratoznak. (A fentieken kívül Libanonba és Haïtiba is küldtek békefenntartókat.)

Míg az afrikai békefenntartás területén az amerikai és európai missziókat állandó botrányok kísérték és kísérik (elefántcsontparti, kongói, szomáliai olasz kínzási ügyek pl.) addig - jelenleg még - a kínai misszióknak igen magas a reputációjuk, ld. a fenti ENSZ kitüntetést és azon túl : 10.000 km utat építettek, 200 hidat emeltek, 30.000 beteget láttak el, 7500 robbanószerkezetet hatástalanítottak, (stb.) . A kínai békefenntartókba belesujkolják, hogy a civilizáció és a barátság hirnökei a kontinensen és nem számíthatnak esetleges kihágás esetén a nagypolitika segítségére, mint európai társaik erre szinte minden esetben. (Megjegyezzük, hogy az eredményeiket pluszban még profin marketingolják az afrikaiak felé, azt hangsúlyozva, hogy maximálisan figyelembe veszik az adott térség fejlesztési érdekeit is. Az ENSZ BT államai közül az afrikai térségben a legtöbb békefenntartót Kína küldi az ENSZ missziókba, a nagyobb államok közül pedig csak India előzi meg (6543 fő).

Kína főként az aknamentésben nyújt segítséget az afrikai államoknak, képzéssel és eszközökkel segítve őket. Az ENSZ-nél állandóan bevethető állapotban van 1-1 kínai logisztikai, orvosi és két szállítási feladatokra alkalmas békefenntartó alakulat. Hu elnök 2012 nyarán kijelentette, hogy a Kínai-Afrikai Stratégiai Partnerség jegyében Kína részt kiván vállalni (pénzügyi, csapaterősítési, fegyverkezési területeken) az afrikai regionális biztonságpolitikai törekvésekben is - kezdődő konkurenciát jelentve ezzel az amerikai és európai törekvéseknek. (Ez azt jelenti, hogy Kína több afrikai ország védelmi szektoránál is várhatóan "megjelenik" és számos (katonai) gyakornoki programot is indítottak.)
Főként azért, mert Kína töretlen népszerűségnek örvend továbbra is az afrikai államok körében mert nem próbál meg mindenáron beavatkozni azok politikai rendszerébe, a demokráciát és jogállamot színleg követelve, mint az EU, viszont lényegében semleges marad az afrikai államok belső konfliktusaiban, ami az EU-ról viszont nem mondható el. Nyílt, kiszámítható, csak a gazdasági érdekeket figyelembe vevő politikát folytatnak.

Dr. Türke András István

Undefined