You are here

Blogroll

Subscribe to Blogroll feed
Europa Varietas Institute - aggregated feeds in category Blogroll
Updated: 3 hours 56 min ago

Francia Politika Blog II. (Sóos Eszter Petronella): Franciapolitika: EP-választás, baloldal, sárga mellényesek

Wed, 01/09/2019 - 09:10

Az elmúlt időszakban elhanyagoltam a Heti TV-vel közösen készített Franciapolitika adásainak a feltöltését. De most pótolom, itt vannak az elmaradt adások! Kovács László volt MSZP-elnökkel, volt külügyminiszterrel az európai baloldal helyzete volt a téma. Ez is egy fontos eleme ugyanis annak a keretnek, amiben Emmanuel Macron mozog. Meghívtam Boros Tamást, a Policy Solutions igazgatóját, hogy …

The post Franciapolitika: EP-választás, baloldal, sárga mellényesek appeared first on Francia politika.

Paracel blog: Xi Jinping újévi köszöntöje

Sat, 01/05/2019 - 08:58

A kínai elnök Tajvannal kapcsolatos kijelentései nagy port kavartak a nemzetközi sajtóban.

Január másodikán Xi Jinping kínai államfő egy Tajvannal kapcsolatos beszédet tartott. A beszéd hivatalosan egy 1979-es pekingi kongresszusi nyilatkozat évfordulója miatt volt esedékes. Negyven éve a Teng Xiaoping vezette Kína (miután rendezte viszonyát az Egyesült Államokkal) ebben a nyilatkozatban határozta el magát először nyíltan az ország „újraegyesítésére”.
Xi keddi beszédében hangsúlyozta, hogy az egyesítés a történelem természetes folyamata, és kiemelt helyen szerepel elnöksége céljai között. Tajvan státusza nem lehet vita tárgya, és hasonlóan elődeihez, Xi újra felajánlotta az „egy ország, két rendszer” elvét a szigetnek. Bár a békés újraegyesítés a cél, Xi a következő mondatban már felvetette az erőszak alkalmazását is, amennyiben Tajpej passzív maradna. Kifejtette, a ”tajvani kérdés” kínai belügy, és bármiféle külső beavatkozás elfogadhatatlan. Ez a kijelentés egyértelműen az Egyesült Államoknak szólt, mely fenntartja baráti, ugyanakkor formális kapcsolatait Tajvannal, és egy 1979-es bipoláris megállapodás szerint lehetőségeihez mérten védekező fegyverzettel látja el, hogy ellenállhasson bármilyen támadó félnek, amely fenyegetné a sziget biztonságát, társadalmi és gazdasági berendezkedését.
Kijelentette, hogy Tajvan esetleges függetlensége történelmi zsákutca, ugyanakkor a sziget 1949 óta de facto független országként működik, mióta Chang Kaishek és követői a szigetre menekültek. A Kínai Népköztársaság sosem gyakorolt tényleges hatalmat a sziget felett, mely az elmúlt harminc évben egy működő demokráciává vált.
Tsai Ingwen tajvani elnök asszony még aznap válaszolt. Tsai hangsúlyozta, hogy a tajvani közvélemény egyértelműen ellenzi az „egy ország, két rendszer” elvét, és egy ún. „tajvani konszenzust” részletezett, mely négy pont alkalmazásával javulhatnak a kapcsolatok.
1) Kínának el kell fogadnia Tajvan létezését, és nem letagadni azt a demokratikus berendezkedést, melyet a sziget lakói közösen megteremtettek.
2) Kínának tiszteletben kell tartania, hogy Tajvan 23 millió lakója elkötelezett a szabadság és a demokrácia mellett, és Peking ne avatkozzon be megosztással és ígérgetéssel a tajvani emberek életébe.
3) Kínának csakis békés eszközei lehetnek a bilaterális kapcsolatok során, melynek alapja az egyenlőség, szemben a korábban megtapasztalt elnyomással és fenyegetőzéssel.
4) Csak és kizárólag kormányzati és kormányzati felügyeletű ügynökségek tárgyalhatnak egymással. Bármilyen más megbeszélés, ülés, tárgyalás nem „demokratikus konzultáció”. Ez Tajvan álláspontja, a demokratikus álláspont.

Fontos megemlíteni, hogy a két államfő „szóváltása” már mintegy előjátéka a 2020-as tajvani elnökválasztásnak, ahol Tsai egy megerősödő Kuomintanggal néz szembe, mely párt végső célja deklaráltan az újraegyesülés. Ellenfele minden bizonnyal a jelenlegi tajpeji polgármester Ko Wenje lesz, aki nemrég így nyilatkozott: „a tajvani-szoros két oldalán ugyanaz a család él”. A két fő tajvani párt, a nemzeti Kuomintang és Tsai Demokratikus Progresszív Pártja közötti egyik lényegi különbség, hogy előbbi elismeri az ún. „1992-es konszenzust”, amely szerint csak egy Kína létezik. Peking számára ezen konszenzus elfogadása a tárgyalási alap, e nélkül nem lehet egyesítésről beszélni.
Tsai beszédében felvázolt egy három részből álló biztonsági rendszert is, mely a bilaterális kapcsolatokat szabályozná. Ez a három komponens a demokrácia védelme, a kiberbiztonság fejlesztése, valamint az egészségügyi kockázatok kiszűrése – ez az afrikai sertéslázra adott válasz, mely komoly károkat okozott Kínában. Ez utóbbival kapcsolatban kritizálta Pekinget, mondván nem adtak át elég információt a vírusról, így az súlyosan érintheti Tajvan sertéságazatát. Tsai szerint: „ezen elmaradások a tajvani közvéleményben negatív benyomásokat ébreszthetnek Kínáról. És ezt nem üdvözölnénk.”

Language Undefined

Francia Politika Blog II. (Sóos Eszter Petronella): 2018: az év, amikor Macron megbotlott (és nem kicsit)

Sat, 12/29/2018 - 10:46

Minek az éve volt 2018? Mi jellemezte a hátrahagyott esztendőt? Mit viszünk magunkkal az új évre? Nos, a francia politika 2018 a Emmanuel Macron köztársasági elnök megbotlásáról szólt. És a botlás még ma is tart… ez lesz 2019 nagy kihívása is. Az év eleje, még úgy ahogy, de ment Macron számára Az elnök népszerűsége a …

The post 2018: az év, amikor Macron megbotlott (és nem kicsit) appeared first on Francia politika.

Francia Politika Blog II. (Sóos Eszter Petronella): Miért nem volt még kormányváltás?

Sat, 12/15/2018 - 15:07

Miért nem a kormányátalakítás mellett döntött Macron, válaszul a sárga mellényes kihívásra?

The post Miért nem volt még kormányváltás? appeared first on Francia politika.

Atlantista (Fehér Zoltán): Kínai professzor előadása az amerikai-kínai "hidegháborúról"

Fri, 12/07/2018 - 03:34

Nagy örömömre szolgált, hogy a Stratégiai Tanulmányok Központja és a Fletcher Politikai Kockázatelemzés Klub meghívására a Fletcher Schoolban láthattuk vendégül Yu Tiejun urat, a Pekingi Egyetem professzorát és az egyetem Nemzetközi és Stratégiai Tanulmányok Központjának alelnökét. Yu professzor, aki jelenleg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vendégoktatója, az amerikai-kínai kapcsolatokról, a két nagyhatalom között állítólag kialakulóban lévő "hidegháborúról", a közöttük dúló kereskedelmi háborúról, valamint a kelet-ázsiai térség biztonságpolitikai helyzetéről beszélt.


Atlantista (Fehér Zoltán): Kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között - panelbeszélgetés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Fri, 12/07/2018 - 03:16

Üdv, kedves atlantisták!

Rég találkoztunk, de ennek oka csak az, hogy az elmúlt időszak számomra ismét sok munkával, előadással, tanítással, elemzéssel, írással telt.

2018. november 28-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutató Központja szervezésében panelbeszélgetésen vettem részt (videó kapcsolással Bostonból), amelyen megvitattuk az amerikai-kínai kereskedelmi háború állását és kilátásait Fellegi Tamás stratégiai igazgatóval, Örlős László tudományos főmunkatárssal, Ponevács-Pana Petra KKM helyettes államtitkárral és P. Szabó Sándorral, az NKE Kína Központja igazgatójával.

A telt házas egyetemi közönség előtt zajló panelbeszélgetés összefoglalóját elolvashatjátok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján: Kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között


CSDP Blog (András István Türke): The European Intervention Initiative (EI2)

Sat, 11/17/2018 - 22:22

The European Intervention Initiative (Initiative européenne d'intervention, EI2/IEI) was first proposed by French President Emmanuel Macron in his Sorbonne keynote in September 2017 and nine members signed a Letter of Intent (LoI) to begin work on 25 June 2018. France's motivation to establish this, and other European military projects, is to support its operations in the Sahel which it is struggling to maintain alone.

The ultimate aim of the EI2 is a shared strategic culture that would enhance the ability of its members to act together on missions as part of NATO, the EU, UN or other ad-hoc coalitions. The project is intented to be resource neutral and makes use of existing assets and other joint forces available to members. EI2 seeks for enhanced interaction on intelligence sharing, scenario planning, support operations and doctrine.

Launch
The starting point of the EI2 is the speech on Europe delivered on September 26, 2017 at the Sorbonne by President Macron during which in the field of defense, he "proposes now to try to build this culture. in common, by proposing a European intervention initiative aimed at developing this shared strategic culture. [...] At the beginning of the next decade, Europe will have to have a common intervention force, a common defense budget and a common doctrine to act ". The French will was to constitute a "hard core" ready to act very quickly in case of need as was the case in Mali where France mounted Operation Serval. in a few days. Not all IEI Member States will necessarily participate in each operation.

It is not a matter of creating a new rapid response force prepositioned as it already exists in the framework of NATO (with the NRF) or the CSDP (with the Battlegroups), or bilaterally for example between France and the United Kingdom (with CJEF (in). The means provided will be composed to specifically meet the needs of a crisis.
According to the LoI, the initiative will focus on enhanced interaction in four key areas: strategic foresight and intelligence sharing, scenario development and planning, operations support, and fourth. feedback and doctrine. To this end, the armed forces of the signatory countries will notably carry out exchanges of officers, joint exercises of anticipation and planning, the sharing of doctrines and the writing of joint scenarios of intervention.

The French Armed Forces Staff is responsible for organizing the effective launch of the IEI by holding the first Military European Strategic Talks (MEST) and developing a Memorandum of Understanding (MoU) here the end of the year 2018.

Ambitions
France's long-term ambition is to create a "common strategic culture". The French Minister of the Armed Forces, Florence Parly, specifies that it is about "developing between countries at the same time militarily capable and politically voluntary" habits "to work together, to be able to prepare, if necessary to be in capacity to intervene, where they decide, at the moment of their decision, on extremely varied scenarios ". German Federal Defense Minister Ursula von der Leyen adds that "the aim is to create a forum, with like-minded states, who will analyze situations, who will have discussions early, when crises will manifest themselves in a region, and which, together, will be able to develop a political will".

Participating States
The signatory states on June 25, 2018 of the letter of intent are Belgium, Denmark, Germany, Estonia, France, the Netherlands, Portugal, Spain and the United Kingdom. Germany is initially reluctant for fear that this new initiative will weaken those taken since 2016 under the CSDP (notably the European Defense Action Plan and Permanent Structured Cooperation). The meeting of the Franco-German Council of Ministers on 19 June at Meseberg Castle, near Berlin, offers a positive response.

Italy participated in the preparatory meetings but the new government formed on 1 June 2018 asked for a reflection period. The participation of the United Kingdom, in the process of withdrawal from the European Union, illustrates the willingness of the British to remain leading partners in European security. Their participation, like that of Danes who are not part of the CSDP, is made possible by the fact that the EI2 is outside the institutional framework of the European Union. Finland confirmed, during the visit of French President Emmanuel Macron in Helsinki on 30 August 2018, its decision taken a few days earlier to join the European intervention initiative and its accession was validated on 7 November 2018 by the nine defense ministers of IEI member countries.

Relationship with PeSCo
The EI2 is the creation of a set of European states as prerequisites for joint operational commitments in various predefined military intervention scenarios. EI2 operationally complements Permanent Structured Cooperation (CSP or PeSCo) focused on the capability area. Based on Article 42.6 and Protocol 10 of the Treaty on European Union, PeSCp was introduced by the Treaty of Lisbon in 2009, and first initiated in 2017.

EI2 seeks some synergies with the Permanent Structured Cooperation (PESCO) that has newly been established within the European Union's (EU) Common Security and Defence Policy (CSDP), and PESCO projects are intended to be integrated into the EI2 where feasible. France's concern is that developing the EI2 within PESCO would result in lengthy decision times or watered down ambition. This led to some tensions regarding the project between France and Germany, with the latter concerned that it would harm the EU's political cohesion. Including the EI2 within PESCO is also seen as problematic as it prevents the participation of the UK and Denmark.

The minimum number of participating states for cooperation under PESCO, according to the Lisbon Treaty, is nine. As the IEI does not fit within the institutional framework of the CSDP the number of participants is not limited.

Comments
NATO does not need such a structure anymore. Moreover it is very anacronistic at the moment or by the BREXIT one of the most powerful European armies will leave the Union. The participation of states, member of the EU but not member of the CSDP (Denmark) shows how this initiative can be considered serious.
The need for the establishment of the EI2 is highly questionable. One more idea of the political leaders (especially French) who instead of realizing and ensuring the conditions sine qua non of the programs already launched, the strengthening and modernization of the army. Everyone tinkers with his own new initiative, promises roaring never or little done. Why the battle groups do not work have never engaged? Instead of meeting this challenge rather another program with very nebulous goals, confused with lots of bullshits.
"A common doctrine to act" should be preceded by a "common strategy", but that of the EU is far from being a real strategy.


Tag: European Intervention InitiativeEI2Initiative européenne d'interventionIEIMEST

CSDP Blog (András István Türke): Towards a New Russian Military Doctrine?

Sat, 11/10/2018 - 20:59

According to Viktor Yesin, Russian weapons may simply be ineffective in case of an open armed confrontation. The point is about the withdrawal of the United States from the INF Treaty, which regulates the elimination of short and medium range missiles.

The Perimeter functions perfectly and has passed all stages of preparation and verification, the system can be used only if all of Russia's other nuclear weapons are destroyed as a result of the enemy's attack. This Russian system of automatic nuclear retaliation in the West is known as the Dead Hand.

The Perimeter system was put in operation in the USSR in 1985. In a nutshell, the system ensures the automatic launch of nuclear missiles in case of a nuclear attack against Russia, even if there is no one left to be able to give such an order. All the available data about the work of the system is served with such words as "probably," "possibly," and so on. No one knows how the system works exactly. In general, the Perimeter is a form of artificial intelligence that evaluates a multitude of factors about a nuclear attack on the basis of information received from radar stations, space satellites, seismic activity, etc.

Nuclear-capable missiles will thus be launched from silos, mobile launchers, strategic aircraft, submarines to strike pre-entered targets, unless there is no signal from the command center to cancel the attack. In general, even though there is little information available about the work of the Perimeter, one thing is known for sure: the doomsday machine is not a myth at all - it does exist.

The specialist is convinced that the United States can easily destroy Russia's nuclear arms. Without the INF Treaty, the USA will be able to deploy as many ballistic missiles as possible in Europe. According to Yesin, the Americans will thus be able not only to destroy Russian nuclear weapons, but to intercept them if Russia launches missiles to retaliate. The attack led to a massive nuclear exchange between the two countries that caused irreparable damage to the two states and claimed the lives of more than 400 million people.

Russia must revise its nuclear doctrine as soon as possible.

Source : Pravda.ru

Tag: RussiaINF TreatyPerimeter

CSDP Blog (András István Türke): New Failure of Europe of Defense : the Belgian F-35s

Fri, 10/26/2018 - 12:34

Unsurprisingly, Belgium has announced that it has chosen the American F-35 fighter.Unsurprisingly, Belgium has announced that it has chosen the American F-35 fighter. Second betrayal of partners by Belgium, "heart of the European Union" since the 1970s. After 48 years, new proof to what extent Belgium's policy is influenced by the Americans, which was also the case in 1970. New proof to what extent European integration can be considered serious. Quo vadis European integration?

Why has Belgium once again turned its back on the European preference?

Thanks to two defining criteria that were insinuated in the specifications for the replacement of the F-16: the ability to carry a US-made nuclear bomb and stealth. Two crucial criteria for the success of the F-35. Belgium has been carrying out the nuclear mission on behalf of NATO for decades. The F-16s stationed at Kleine-Brogel (F-16A) are capable of carrying and dropping an American B-61 nuclear bomb. In any case, Brussels who wishes to keep it, had made it known.

This skewed the competition and favored the American F-35 against its four competitors: F / A-18E / F Super Hornet, Rafale F3R, JAS-39E / F Gripen and Eurofighter Typhoon. Only the F-35 will be able to carry out the mission of nuclear attack by carrying a B-61 American gravitational bomb. It is designed as dual capacity (conventional and nuclear) and should be able to carry a bomb B-61 in a later phase (!) of its development, probably from 2022 (!).

What is not the case for other contenders to Belgian market, with the exception of the Rafale, which already carries a nuclear weapon. However, Germany has also made a formal request to the United States to integrate the B-61 under the Eurofighter. In theory, this ability could also be certified on the European fighter. Not sure if Washington shares with anyone the firing and releasing codes of the B-61s.

"Within the Alliance, Belgium has accepted, five decades ago, that its fighter jets have both conventional and nuclear capabilities, taking into account a joint analysis of the global threat. NATO is asking us to continue to maintain our combat aircraft available for any such missions, and we look forward to meeting all our obligations in this regard, " said Belgian Foreign Minister Didier Reynders.

In addition, the Belgian Air Force is close to that of the Netherlands, which without hesitation bought eight F-35s in March 2015 on a target of 37 aircraft.

Despite the fact that about 38,000 signatures were collected against the idea of ​​equipping the Belgian air force with F-35 stealth fighter jets, the finance committee of the House of Representatives refused to hear the arguments opponents of this project.

The F-35 project is the most expensive project ever seen. The aircraft had several hundred defeats (hardver + software) his "brother" the F-22 Rapter, after it was put in place with the US Army, was less effective in the fight against the Eurofighter and the former F-16 is stealth is also highly doubtful.

Tag: BelgiumF-35RafaleEurofighter

CSDP Blog (András István Türke): NATO response to Vostok 2018 : Trident Juncture 2018

Thu, 10/25/2018 - 14:49

NATO response to Vostok 2018 : Trident Juncture 18, abbreviated TRJE18, is a NATO-led military exercise to be held in Norway in October and November 2018 with an Article 5 collective defence scenario.

Trident Juncture 2018 will consist of three main parts:
- A phase of deployment lasting from August to October,
- LIVEX (live field exercise) from 25 October to 7 November. The land battle will take place in the area south of Trondheim and north of Rena Camp in Hedmark County. There will also be sea activity along the Norwegian Coast, the North Sea and limited areas in The Baltic Sea and Skagerrak. There will be air activity in the airspace over Norway, Sweden and Finland.
- CPX ( command post exercise) from 13 to 24 November 2018 at NATO's Joint Warfare Centre in Stavanger, Norway. This is a data simulated desk exercise to train the headquarters. This exercise is also a certification test for Allied Joint Force Command Naples.

The Norwegian Armed Forces have called the exercise the largest to be held in Norway since the 1980s, it will be NATO's largest exercise since 2002. An expected 50,000 participants from 31 nations will take part, including 10,000 vehicles, 250 aircraft and 65 vessels.

The exercise will mainly take place in central and eastern parts of Norway, and air and sea areas in Norway, Sweden and Finland. The main goals of Trident Juncture is to train the NATO Response Force and to test the alliance's defence capability. For Norway, the exercise will test the country's ability to receive and handle allied support.

Tag: Trident Juncture 2018Vostok 2018

Francia Politika Blog II. (Sóos Eszter Petronella): Novák Katalin államtitkár a Franciapolitikában

Mon, 10/08/2018 - 20:03

Ha van a francia kormányzatnak olyan tagja, aki “nagyon franciás”, akkor Trócsányi László igazságügyi miniszter (és volt párizsi nagykövet) mellett Novák Katalin egészen biztosan az. Meghívtam hát a Franciapolitikába, hogy a franciás pályafutásáról beszélgessünk – na meg arról, hogy mit másol a jelenlegi magyar családpolitika a francia mintából. Novák Katalin nemcsak hogy franciás, de végigjárta …

The post Novák Katalin államtitkár a Franciapolitikában appeared first on Francia politika.

Francia Politika Blog II. (Sóos Eszter Petronella): Dübörög a kampány, megint volt egy kis francia-magyar üzengetés

Mon, 10/08/2018 - 14:26

A kormány egy lépést sem hátrál, minden erejével védi Magyarország biztonságát – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel, reagálva a francia kormány európai ügyekért felelős miniszterének nyilatkozatára. Nathalie Loiseau a L’Obs magazinnak adott interjújában azt mondta, történelmi harcot kell vívni a magyar kormány ellen, Magyarország ugyanis rossz úton halad és meg kell állítani …

The post Dübörög a kampány, megint volt egy kis francia-magyar üzengetés appeared first on Francia politika.

Atlantista (Fehér Zoltán): Olvasztótégely helyett. A 2016. augusztus 4-i Figyelőben megjelent cikkem az amerikai erőszakhullámról

Mon, 10/01/2018 - 22:39

 

gazdaság és politika

Olvasztótégely helyett

ERŐSZAKHULLÁM AMERIKÁBAN ❘ Az elnökválasztás előtt ismét fellángolt az Egyesült Államokban a faji alapú agresszió. Clinton megválasztása enyhítheti, Trumpé kiélezheti a feszültségeket.

Anemzetközi közvéleményt sokkolta, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban egymást érik az Egyesült Államokban a feketék elleni halálos kimenetelű rendőri intézkedések, amelyet csak tetézett egy afroamerikai férfi által fehér rendőrök ellen válaszként elkövetett erőszak. Kívülről nézve az amerikai fekete közösség sorsa a 19. század végén eltörölt rabszolgaságtól az 1960-as évek polgárjogi harcán keresztül Barack Obama elnökké választásáig példátlan fejlődést és emancipációt mutat. Az elmúlt hónapok eseményei azonban felvetik a kérdést: vajon tényleg közelít a jogegyenlőség felé ez a folyamat az afroamerikai közösség a fehérek között, vége a faji alapú diszkriminációnak? Honnan törtek elő ismét a feszültségek?

GYÖKEREK

A feketék és fehérek közötti konfliktusok nem a semmiből bukkantak fel, azok nagyon is jelen voltak az elmúlt két-három évtizedben is. Gondoljunk csak az 1992- es Los Angeles-i zavargásokra vagy az O. J. Simpson 1995-ös gyilkossági ügye kapcsán magasba csapó indulatokra. A mostani erőszakhullám gyökerei pedig 2012- ig nyúlnak vissza. Az afroamerikaiak társadalmi integrációja és egyenlősítése sokat haladt előre a Martin Luther King vezette, 1960-as évekbeli polgárjogi harcok óta. Ugyanakkor a rendszerszintű fajgyűlölet és a különböző bőrszínű amerikai- ak közötti társadalmi különbségek nem szűntek meg. A feketék és más kisebbségek az emancipáció folytatását követelik. A fehér amerikaiak, különösen a lecsúszó közép- és alsó osztályokhoz tartozók, az elmúlt évtizedek velük szemben igazságtalannak vélt előnyös megkülönböztetése miatt fordultak olyan populista politikusok felé, mint Donald Trump republikánus elnökjelölt. Trump a kampánya során mind a latinókkal, mind a muszlimokkal, mind pedig – kevésbé nyíltan – a feketékkel szemben is megengedett magának rasszistának értelmezett kiszólásokat.

A faji alapú indulatok rég nem csaptak ilyen magasra az Egyesült Államokban. A legújabb erőszakhullám jú- lius 5-én kezdődött, amikor a louisianai Baton Rouge városban két fehér rendőr agyonlőtt egy már a földön fekvő 37 éves afroamerikai férfit, Alton Sterlin- get. Másnap a Minnesota állambeli St. Paulban egy szintén fehér rendőr a 32 éves fekete Philando Castile-t igazoltatás közben autójában lőtte le, barátnője és annak 4 éves kislánya szintén a járműbenült. A két halálos incidenst az afroamerikaiak országszerte óriási felháborodással fogadták, Dallasban békés tüntetést is szerveztek július 7-ére. Ezt a demonstrációt használta fel Micah Xavier Johnson fekete férfi arra, hogy az afroamerikaiak halála felett érzett frusztrációjából eredően a tüntetést biztosító fehér rendőrökre tüzeljen. Öt rendőr, négy fehér és egy latinó vesztette életét. A példátlanul agresszív cselekedet sokkolta az országot, a pesszimistábbak pe- dig egy faji polgárháború rémképét látták maguk előtt.

A SZÁMOK NEM HAZUDNAK?

A feketék elleni fehér rendőrök által elkövetett, halálos kimenetelű erőszak és a most fellángolt feszültségek gyöke- rei – ahogy említettük – 2012-ig nyúlnak vissza. Az év februárjában George Zimmerman, egy vegyes fehér-latinó származású polgárőr egy szóváltást követően rálőtt a fegyvertelen Trayvon Martinra a floridai Sanfordban. A fe- kete tinédzser belehalt sérüléseibe. Országos felzúdulást keltett, hogy a helyi rendőrség önvédelemre és a polgárőr- ökre vonatkozó szabályokra hivatkozva nem tartóztatta le és nem gyanúsította meg Zimmermant. Miután a média felkapta az ügyet, a floridai kormányzó által kinevezett különleges ügyész hat héttel később vád alá helyezte a polgárőrt. Egy hónapos tárgyalást követően azonban az ülnökökből álló bíróság felmentette. Ez adta a lökést a Fekete Életek Is Számítanak (Black Lives Matter) mozgalom megalakulásához, amely azóta is az afroamerikaiak elleni erőszakkal szemben folytatott kampány élcsapata.

A mozgalom és véleményformáló liberális támogatóik abból indulnak ki, hogy szerintük az Egyesült Államokban a fe- ketékkel szemben súlyosan elfogult az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi szervek. Az ő narratívájukat erősíti, hogy az afroamerikaiak messze létszámarányukon felül kerülnek börtönökbe. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint az Egyesült Államok népességének 13 százalékát adó feketék a börtönlakók közel 40 százalékát teszik ki. A rendőrök által elkövetett erőszakos cselekményekről a The Washington Post összegyűjtött statisztikái szerint több fegyvertelen afroamerikai hal meg rendőri intézkedés eredményeképpen, mint fegyvertelen fehér. A Vice magazin szerint az emberölések áldozatai között 3,28-szor több feketét találunk, mint fehér amerikait, de a megölt feketék aránya a többi származási csoporthoz képest is több mint kétszeres.

Más statisztikák más bontásban azonban árnyalják ezt a képet. Ezek szerint 2015-ben kétszer annyi fehér amerikai lett rendőri intézkedés vagy erőszak áldozata, mint ahány fekete. A rendőri agresszivitás sokkal gyakrabban oka a fe- hérek vagy latinók erőszakos halálának, mint az afroamerikaiakénak. A fehérek és latinók elleni emberölések 12 százalékát követik el rendőrök, míg az feketék esetében ez az arány 4 százalék. Az is kiderül a számokból, hogy gyakran pont az afroamerikai rendőrök rántanak pisztolyt fekete gyanúsítottakra: a Pennsylvaniai Egyetem vizsgálata szerint ők 3,3-szor gyakrabban használták fegyverüket igazoltatás vagy őrizetbe vétel közben, mint a fehér, ázsiai vagy latinó kollégáik. Végül pedig Heather Mac Donald bűnügyi újságíró az FBI statisztikáiból azt derítette ki, hogy az afroamerikaiak 18,5-szer gyakrabban ölnek meg rendőrt, mint azok fegyvertelen feketét.

A feketék két és félszer gyakrabban lesznek rendőri erőszak halálos áldozatai, mint a fehérek.

Tüntetnek Philadelphiában. Az első fekete elnök alatt kumulálódtak a faji ellentétek

Akkor mely számoknak higgyünk? A The Washington Post 2015-ben valós idejű adatfelvételű statisztikát hozott létre, amelybe folyamatosan bevezetik a halálos kimenetelű rendőri lövöldözések adatait. E szerint 2015. január és 2016. július között 1502 személy halt meg rendőri intézkedés nyomán, ebből 732 fehér volt, míg 381 afroamerikai. Ez első látásra cáfolja a feketék mozgalmának elméletét, de ha kicsit közelebbről megnézzük, teljesen más képet kapunk.

Az amerikai társadalom 62 százalékát kitevő fehérek a rendőrök által megölt személyek 49 százalékát jelentik, tehát a fehérek számarányukat tekintve kisebb mértékben lesznek érintettek. Az amerikaiak 13 százalékát adó feketék azonban az áldozatok 24 százalékát teszik ki, tehát népességarányukhoz viszonyítva gyakrabban halnak meg rendőri agresszivitás következtében. Az afroamerikaiak ez alapján két és félszer gyakrabban lesznek rendőri erőszak halálos áldozatai, mint a fehérek.

ELNÖKI KÉRDÉS

Ha a különböző narratívákat erősítő számoktól elszakadunk egy pillanatra, azt mindenképpen tisztán láthatjuk, hogy az Egyesült Államokban komoly probléma az utcai és a rendőri agresszivitás, valamint mély feszültségek húzódnak a társadalmon belül a különböző bőrszínű vagy származású csoportok között. A fekete közösség számára talán a legfontosabb sérelem mindazonáltal az, hogy a halálos kimenetelű intézkedések kapcsán az azokat foganatosító rendőrök cselekményeinek jogszerűségét utólag nem vizsgálják, a nyilvánvalóan indokolatlan fegyverhasználatot pedig az igazságszolgáltatás nem szankcionálja.

Ebben valóban A Fekete Életek Is Számítanak mozgalom mellett állnak a tények. A Trayvon Martint lelövő George Zimmermant 2013-ban felmentették; a Michael Brown életét 2014-ben Fergusonban kioltó Darren Wilsont először nem találták bűnösnek, majd az igazságügyi minisztérium is felmentette; a 2015-ben Baltimore-ban megölt Freddie Grayjel szemben intézkedő rendőröket szintén felmentették. A feketék Amerika-szerte elkeseredéssel és dühvel fogadták a verdikteket. Mind Fergusonban, mind Baltimore-ban zavargásokhoz, gyújtogatáshoz, fosztogatáshoz vezettek a felmentő ítéletek.

Novemberben új elnököt választ az Egyesült Államok. A szavazólapon a feketék körében rendkívül népszerű volt first lady és külügyminiszter, Hillary Clinton, valamint a frusztrált fehér többség szószólójává vált, rasszizmussal is kacérkodó ingatlanfejlesztő milliárdos, Donald Trump szerepel majd. Nyilvánvaló, hogy önmagában az elnök szemé- lye és politikája nem tudja megfordítani a társadalomban forrongó indulatokat; ha így lenne, az afroamerikai Barack Obama nyolcéves elnöksége végén nem szembesülne az Egyesült Államok ilyen mély társadalmi, faji problémák- kal. Az azonban biztos, hogy a különböző bőrszínű és származású amerikaiak közti feszültségeket egy empatikusabb elnök enyhíthetné, míg egy radikálisabb, kirekesztőbb államfő a jelenlegi helyzetet várhatóan tovább súlyosbítaná.

FEHÉR ZOLTÁN, Boston (külpolitikai elemző)

2016/31. FIGYELŐ 25

Fotó: ReuteRs


Francia Politika Blog II. (Sóos Eszter Petronella): Ma eldől a Nemzeti Összefogás (ex-Nemzeti Front) közeljövője

Wed, 09/26/2018 - 09:22

Ma eldől a volt Nemzeti Front, mai nevén a Nemzeti Összefogás pénzügyi jövője. A bíróság ma dönt arról, hogy törvényesen zárolták-e a párt 2 millió eurós állami támogatását. A zárolást vizsgálóbírók rendelték el egy európai uniós bűnügy miatt. A Nemzeti Összefogás több volt és jelenlegi EP-képviselője – így a pártelnök Marine Le Pen – ellen …

The post Ma eldől a Nemzeti Összefogás (ex-Nemzeti Front) közeljövője appeared first on Francia politika.

Francia Politika Blog II. (Sóos Eszter Petronella): Hamarosan távozik a belügyminiszter, Gérard Collomb

Tue, 09/18/2018 - 16:24

Gérard Collomb francia belügyminiszter kedden bejelentette, hogy a jövő májusi európai parlamenti választások után távozik a kormányból, mert a 2020-as önkormányzati választásokon ismét jelölteti magát a közép-franciaországi Lyon polgármesteri tisztére. “Az önkormányzati választások még messze vannak. Ha addig nem diagnosztizálnak nálam valami súlyos betegséget, jelölt leszek Lyonban” – mondta a L’Express című hetilapnak adott interjúban …

The post Hamarosan távozik a belügyminiszter, Gérard Collomb appeared first on Francia politika.

Francia Politika Blog II. (Sóos Eszter Petronella): Reggeli nyilatkozatom Macron (és kicsit Merkel) szándékairól és céljairól

Tue, 09/18/2018 - 16:15

Emmanuel Macron francia elnök elsősorban politikai tőkét és a lehető legtöbb szövetségest akarja megszerezni az európai parlamenti választások előtt – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán kedden. A francia elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár a szerdán esedékes salzburgi uniós csúcs előtt arról egyeztettek, hogy támogatják Jean-Claude Juncker, az Európa Bizottság (EB) …

The post Reggeli nyilatkozatom Macron (és kicsit Merkel) szándékairól és céljairól appeared first on Francia politika.

Pages