Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

Európai parlamenti választások és Franciaország

Könnyen lehet, hogy az FN nyeri meg az EP választást

Franciaországban - a tengerentúli területeket kivéve, ahol már 24-én - május 25-én vasárnap, (mint Magyarországon) tartják a választásokat. 44,6 millió francia választó 74 képviselő sorsáról dönt majd. Hagyományosan a franciák általában jóval kisebb jelentőséget tulajdonítanak az európai választásnak, mint a franciaországiaknak és ez a kisebb pártoknak (Zöldek, Front National) szokott kedvezni.
A részvétel 2009-ben 40,63%-os volt (rekord alacsony) és a felmérések szerint jelenleg 40% alatti részvétel várható. Jelenleg a franciák 52%-a elégedetlen azzal a móddal, ahogy az EU-t irányítják.

A választás politológiai szempontból azért fontos, mert kimutathatja az FN rejtett tartalékait, ugyanakkor csalóka is, mert ez a kibővült szimpatizánsi kör nemzeti választásokon már koránt sem szokott 100%-ban nagyobb felelősséget adni Le Pen kezébe. Tehát inkább a PS és az UMP szavazók elégedettségének és motiváltságának mutatója lesz az eredmény, hiszen szavazóik most nagyobb kockázat nélkül "büntethetik" pártjukat.

A legutóbbi felmérések szerint a Front National 23%-al a legtöbb szavazatot szerezné meg, míg az UMP 22,5%-ot, a PS pedig (a Radikális Baloldallal közös listán) 19,5%-ot szerezne. (A Zöld-baloldali koalíció 8%-ot kapnak.) Bár még 1 hónap alatt sok változás történhet, és a különbségek a felmérések szokásos plusz/mínusz 2%-os hibahatárán belül vannak. Tendenciájában e felmérés azt jelzi, amit a helyhatósági választások eredményeként megállapíthattunk : lényegében az FN az igazi győztes, mert mind a PS, mind az UMP jelentős mértékben kevesebb szavazatot kapott, mint a korábbi helyhatósági választáson.

Hosszabb távon úgy tűnik a FN járhat jól, mert a legerősebb támogatottsággal a 35 év alatti korosztályokban rendelkezik, míg az UMP a 65 év feletti korcsoportokban nagyon erős és bár a francia nyugdíjasok átlagéletkora folyamatosan növekszik, az UMP alól "kihalhatnak" a szavazók. Ugyanakkor az EP választás még nem lesz igazán mérvadó a március 31 óta miniszterelnök Manuel Valls kormánya teljesítményének megítélésében.

A Zöldeknél áprilisban egyébként Daniel Cohn Bendit bejelentette visszavonulását az Európai Parlamentből, így Magyarország (is) "megkönnyebbülhet".

Dr. Türke András István

Undefined