Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

Franciaország gazdaságpolitikai tervei

2013 őszétől a központi kormányzat és az önkormányzatok között a fiskális kormányzat hatásköreit illetőleg érezhetően megnőtt a feszültség. Az állami szint föderatív jelleggel egyre több hatáskört (és ezzel forrást) kíván magához vonni, mely forrásokat viszont nem a helyi célokra, hanem az államháztartási hiány befoltozására tervezi felhasználni. (Kissé hasonló a folyamat a 2010 utáni magyar helyzethez. « Fronde » : XIV. Lajos alatti ellenállási mozgalom a központosítás ellen.)

Ez a politika főként Észak-Franciaországban feszültségekhez, tüntetésekhez vezetett a 3,5 tonna felletti, nemzeti és kerületi – azaz eddig ingyenes, de sok helyen autópálya minőségű – utakon közlekedő tehergépkocsikat sújtó adó tervezete ellen, melyet écotaxe-ként (környezetvédelmi adó) értékeltek. Ez 2014 jan 1-től lépett életbe. Az « elnöki liaison » a közvéleménykutatási adatok alapján úgy tűnik 2014 elejére nem rontotta Hollande amúgy rekod rossz népszerűségi mutatóit, de helyzetét sem könnyíti meg. A külügyi beavatkozások általában mindig plusz pontokat hoznak a felmérésekben, kérdés tehát, hogy a KAK-beli bevatkozás amennyire tompította a « sarkozyesedő » Hollande tekintélyvesztését.

François Hollande január 14-én jelentette be a 2014-re tervezett gazdaságpolitika irányvonalait, melyek főbb elemei a következők :
- 30 milliárd euróval csökkentik a vállalatokra háruló terheket 2017-ig : ezt az ún. családi befizetések megszüntetésével tervezik elérni és a vállalatokon kívül az egyéni vállalkozók is a hatálya alá fognak esni. Az elnök állítása szerint viszont e megszűnő terheket nem hárítják át a családokra.
- A fronde fiscale kérdésében újabb decentralizációs csomagot hirdettek meg, mely az ígéretek szerint a kompetenciák (vissza)adására, ténylegesen viszont inkább az adminisztráció egyszerűsítésére fog irányulni.
- Hogy az egyszerüsítés mennyire nem a franciák erőssége azt bizonyítja, hogy egy újabb tanácsot fognak létrehozni « Közkiadások Stratégiai Tanácsa », mely havonta fog ülésezni, feladata a büdzsé takarékossági intézkedéseire vonatkozó javaslatok kidolgozása.

- Új szociális paktum a « liberalizmus mellőzésével »
- Adócsökkentési program (kidolgozandó)
- Takarékossági program (értsd : pénzelvonások a helyi szintekről) plusz az állami kiadások csökkentése (értsd : leépítések, közalkalmazottakkal való konfliktusok felvállalása),
- Központosítási törekvések : a parlamenttel szemben az elnöki dekrétumok és rendeletek szerepének növelésével szeretne Hollande gyorsabb, hatékonyabb ügyintézést
Az elnöki bejelentések vegyes fogadtatásban részesültek, mind a bal (PCF) mind a jobb (UMP) oldalról megkérdőjelezték az elnök hitelességét az eddigi tevékenysége tükrében.

A nyugdíjreformmal a felmérések szerint a franciák 74%-a elégedetlen és ettől a kiegészítéstől várják a 2020-ra prognosztizált 20 milliárdos lyuk betömését a nyugdíjkasszában. Főbb elemei :
- 62 éves küszöb megmaradt,
- 41,5 évről 43 évre emelték a kötelező időszak mértékét, (2035-re).
- „veszélyességi számla” (compte pénibilité) bevezetése (2015-től) : ez egy nyilvántartási számla, melyen a különösen veszélyes vagy többletmunka alapján plusz pontokat lehet gyűjteni és ezeket a pontokat pl. előrehozott nyugdíjazásra lehet beváltani. A rendszer csak a munkaerőpiacra frissen belépetteket érinti.

Itt lényegében a Sarkozy-féle irányt vették át teljes mértékben. 2013 dec. 18-án a reformot a parlament végül megszavazta (a szenátusban hónapokig a szocialista szenátorok is ellene szavaztak), elemzők szerint itt további radikális lépések nem várhatóak.

Hollande bejelentései meglehetősen zavarosak abban a tekintetben, hogy a folyamatosan növekvő államháztatási hiány mellett további adócsökkentést és szociális intézkedéseket (könnyítéseket) javasol (elnöki programjának és népszerűsége növelésének érdekében), azaz egy 30 milliárd eurós könnyítést, melynek fedezete nem látszik a büdzsében.

A « csodaszert » az újabb adók bevezetése jelenti (melyek társadalmi feszültségekhez vezettek) valamint az adminisztráció átstruktúrálása és egyszerüsítése. Francia szakértőink szerint ezek a lépések aligha lesznek elégségesek. A „tax pause” ígérete jól hangzik, az adókat nem fogják emelni, sőt akár csökkenhetnek is a régiek, csak éppen életbelépnek az új adónemek (ld. tehergépkocsi-adó).

Úgy tűnik a francia gazdaságpolitika egyszerre akar takarékosodni és adni. A megoldást pedig a helyi szintekkel és egyes társadalmi rétegekkel való konfliktusok felvállalásában látja. Mozgalmas év várható és a PS lemérheti ereje csökkentését a márciusi helyhatósági választások eredményén.

Undefined