Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

A francia pártok európai uniós víziói

A Front National-nak komoly esélye van megnyerni az EP választást, a PS csak a harmadik helyre várható.

Május 22-én este a France 2 rendezett több órás vitát a fontosabb franciaországi pártok képviselőinek részvételével. A vita során az egyes pártok bemutathatták, hogyan látják a jelenlegi EU-t és hogyan képzelik el az EU jövőjét. A törésvonal nem annyira az UMP és a PS, hanem inkább a mérsékeltek és a szélsőségek között húzódik. Előbbiek elvont megoldásokban és felelősség-áthárításban gondolkodnak. Utóbbiak kendőzetlenül beszélnek a problémákról ezért előretörhetnek, noha megoldási javaslataik hajmeresztőek.

Egyik meglepő elem, hogy a nemzetállamok európája gondolat, mely a franciák körében mindig is erős volt, most megújult erővel tért vissza a politikai közbeszédbe. Ez a konföderatív ághoz való visszatérést jelentené, azaz az unió alapos reformját. Ezt a FN-on kívül Bayrou (mérsékelt jobbközép) képviseli a legerősebben, de számos elemével az UMP (Copé) is egyetért. Utóbbiak uniós kérdésekben meglehetősen egy platformon vannak és alig burkoltan szövetségesek a FN ellen.

A nagy pártok tehát meglehetősen elvont reformokat sürgetnek, melyeket aligha vagy csak hosszabb távon lehetne megvalósítani. Stratégiájuk, hogy ezzel megpróbálják elhitetni a lakossággal a jelen égető problémáinak megoldása csak hosszabb távon lehetséges és "erről ők nem tehetnek" mert Brüsszelben születik a döntés.

Amiben egységesek a francia pártok az a további bővítés elutasítása és Schengen felülvizsgálata - a szélsőjobb (Le Pen) és a szélsőbal (Mélenchon) esetében a rendszerből való kilépés fogalmazódik meg. Amiben nagy a vita, az egyrészt az európai minimálbér és segélyrendszer kérdése (a németekhez mérve magukat jól járnának, de a szélsőségek nagyobb terhektől tartanak a kelet-európai államok javára).

Másrészt a migráció- és menekültügy, melyben a szélsőségek ismét egyetértenek. A több milliós francia munkanélküliségre hivatkozva azonnal munkaerő-bevándorlás stoppot rendelnének el, hogy az "idegen" ne "vegye el a munkát a franciától". Másrészt pár hónap munka után ne tengődjön évekig a francia állam munkanélküli segélyéből. Ez utóbbi gondokat az UMP és a PS jóval "elkentebben" kezeli.

Nyíltan nem mernek komolyabb megoldást javasolni, elvont egyetemes emberi értékekre és uniós szellemű szolidaritásra hivatkoznak. Tapasztalható, hogy erősödnek a többi uniós állampolgárral szembeni ellenérzések a francia munkaerőpiac területén.

A FN, mely a választásokon a második helyre számít (mint a Jobbik Magyarországon), sőt, egyes felmérések áprilistól már az első helyre várják (24%). A párt egyfajta "intelligens protekcionizmust" hirdet, azaz védővámok felállítását olyan termékek esetében, mellyel meg kell védeni a hazai termelőt az olcsó konkurrenciától (pl. textilipar).

Ezt az UMP és a PS - az EU és a WTO keretein belül - megvalósíthatalannak tartja. Marine Le Pen eléggé hatásosan érvelt, a jobb- és baloldalra ráolvasta azokat a 30 éves céljaikat (volt belőle bőven), melyekre 30 évük volt, hogy az EP vezető pártjaiként megvalósítsák, mégsem valósultak meg.

Félő, hogy e vita a bizonytalan szavazókat egyértelműen a FN mellett sorakoztatja fel, mert zavarosságukban is koherensebb elképzeléseket tudnak felmutatni és kommunikálni, mint az UMP, mely csak annyit tud lényegében kiizzadni magából, amennyit reklámszpotjába is belesűrített :
"Mondj nemet Hollande-ra, szavazz az UMP EP-képviselőire!"

Ha e TV vita befolyásolni tud még néhány bizonytalan szavazót, akkor nagyon komoly esélye van az FN-nek az első helyre. Ez közvetve a Jobbikot is erősíti majd az európai színtéren (EP). Tapasztalható, hogy korábbi mérsékeltebb politikai beállítottságú emberek (főként jobboldali szimpátiával) egyre nyiltabban felvállalják, hogy ők pedig az EP választásokon Marine Le Penre szavaznak. El kell ismerni az FN kommunikációja hatékonyabb, visszafogottabbak lettek.

Dr. Türke András István
(Paris)

Undefined