Az Europa Varietas Institute magyar nyelvű blogja, uniós szakpolitikákról, konferenciákról, biztonságpolitikáról, diplomáciai eseményekről

You are here

A francia helyhatósági választások első fordulójának értékelése

Franciaroszágban március 23-án és 30-án tartanak/tartottak helyhatósági választásokat, melyeken hagyományosan fel lehet mérni az éppen regnáló párt(ok) erejét, népszerűségét. Meglepetés nincs, ahogy vártuk a PS gyengült, az UMP kisebb az FN nagyobb mértékben erősödött.

A 23-ai választás 62,5 %-os - újabb rekord alacsony - részvétel mellett zajlott, ez pedig lényegében az egész politikai elitből való kiábrándultságot jelzi a hagyományosan politizálni szerető és aktív francia polgárok részéről. 2008-ban még 66,54%-os volt a részvétel.

Ugyanakkor az is elmondható, hogy ez az országos eredmény igencsak széles skála között mozog. Ile-de-France központi régió egyes városaiban volt kiemelkedően alacsony a részvétel (47-43%). Dél-Keleten ugyanakkor megugrott a részvétel, 70% körüli értékekkel.
Párizsban viszont kicsit emelkedett (56,51%), a baloldal fellegváraiban pedig elmaradt az átlagtól a választási hajlandóság. Született néhány meglepetés is, Marseille-ban arra számított a PS, hogy simány nyer, erre a jelöltje csak 3. lett, Niortban 60 éve a balodal volt uralmon, most jobboldali jelölt van az első helyen.

Igaz országos baloldali kampány nem is volt, nehogy a kormány/elnök rossz megítélése rányomja a bélyegét az eredményre. (Hollande népszerűsége 20% körül.) Ehhez képest a PS eredménye nem is annyira katasztrofális, főképp ha azt nézzük az első fordulóban 12 város maradt baloldali (PS, PC és egyéb) kézen, míg csak 5 jobboldalin. Igaz utóbbiak esélyei jobbak a második fordulóra nézve.

A baloldali szavazók tehát nem mentek el - mert alig volt mozgósítás - ezzel összességében 5-15%-al kevesebb szavazathoz "juttatták" a PS-t. De ez még nem jelenti azt, hogy más esetben - ha a mozgósításra sokkal jobban ráfekszenek - akkor ezek a most távolmaradt szavazók majd automatikusan a FN-ra vagy az UMP-re szavaznának. Ugyanakkor a jobboldalnak is lehetnek még tartalékai, mert a kampány ideje alatt szinte csak jobboldali - főként több éves - botrányok miatt volt hangos a sajtó.

Nem is annyira az volt a kérdés, hogy a PS gyengül-e, hanem, hogy elvesztett szavazóit képes-e a FN megkaparintani.

Az UMP nagyágyúit többnyire már az első fordulóban újraválaszották méghozzá igen kényelmes többséggel (60-73%). Tendenciájában elmondható, hogy az UMP lassan ugyan, de kezd magára találni botrányos elnökválasztása óta és jó esélyei vannak a második forduló megnyerésére.

A FN - harmadik erőként - történelmi eredényt ért el, fennállása óta először első fordulóban megszerzett egy polgármesteri helyet (Hénin Beaumont, Nord Pas de Calais régió), 50,26%-al. Az FN északon a bányaipari központokon túl a nagyobb városokban is jól szerepelt : Lille, 17,15% ; Roubaix 20%, Dunkerque 23,15%. Összesen 10 városban végeztek élen a jelöltjei, észak mellett délen Provence - Alpes - Côte d`Azur régióban ; Marseille-ban a második helyen végeztek.

Becslések szerint 270, 30.000 lakosunál több városból 114-ben három jelölt közül lehet választani a második fordulóban, ez főként a FN-nak köszönhető ahol jelöltjeik 10% feletti eredményt értek el. (77 ilyen városban 4, 22-ben 5 jelölt maradt állva a második fordulóra).

A kommunisták sem szerepeltek rosszul, Haut-Seine régióban bázisaikon Gennevilliers, Nanterre, Bagneux, Malakoff a kommunista polgármestereket már az első fordulóban újraválasztották. Sőt Montreux és Aubervilliers esetében reménykedhet abban, hogy e 2008-ban elvesztett városokat visszaszerzi.
A második forduló ad majd pontosabb képet az átszavazásokról és a mozgósítások végső eredményéről.

Undefined