You are here

A Valdai Club és a grúz válság

2008 szeptember 25-én a zártkörű ún. Valdai Club-ban egy EU képviselő (és orosz-szakértő), Giulietto Chiesa is részt vehetett egy zártkörű fórumon, melyen Putyin és Medvegyev egészen nyiltan beszélt az új helyzetről. Fontos megemlíteni, hogy itt nem a nagyközönségnek szánt propagandisztikus programok, hanem a valódi tervek hangozhattak el.)
(...) Medvegyev leszögezte, hogy Oroszország abban az esetben is beavatkozott volna, ha Grúzia NATO tagként hajtotta volna végre az “agressziót” a dél-oszét területek ellen, csak éppen a veszély mértéke miatt “egyéb fegyvereket” is készenlétbe helyeztek volna.

Továbbá leszögezték, hogy készek hasonló, katonai lépések megtételére, amennyiben Ukrajna NATO-tagsága komolyabb fenyegetéssé válik. Oroszország tehát csak a megfelelő alkalomra vár, hogy feltehetően a Krímet felhasználva (elragadva?) helyreállítsa hatalmát, cordon sanitaire-jét, Ukrajna területi szuverenitását veszélyeztetve. Mindez a kárpátaljai magyar kisebbség miatt Magyarországot is negatívan érintheti, amire fel kell készülni.

Undefined