You are here

Nukleáris terroristáktól tart Obama

Új nukleáris korszak köszönthet be Obama elnök törekvéseivel párhuzamosan. Egyre közelebb kerülhet a világ egy atomfegyvermentes korszakhoz. A nukleáris terroristák fenyegetése lesz a legfőbb téma a márciusi atom csúcson.

2010. március 12. | FN | Bihari Ádám

Barack Obama elnök új irányt szabhat az Egyesült Államok nukleáris politikájának. Az elnök terveiről először csupán kiszivárogtatott információkból lehetett értesülni, melyek alapján Obama drámai csökkentést irányoz elő a nukleáris arzenálban.

Vége a hidegháborús reflexeknek

Március 4-i közleményben már az elnök személyesen beszélt a nukleáris robbanófejek számának csökkentéséről és ezzel párhuzamosan az elnök az Átfogó Atomcsend Szerződés (Comprehensive Test Ban Treaty) ratifikálását is célként tűzte ki. Obama szavaival élve véget kell vetni a „lejárt szavatosságú hidegháborús gondolkodásmódnak”.

Varga Gergely, a Stratégiai Védelmi Intézet munkatársa szerint Obama 2009 áprilisában elmondott beszédében már egy atomfegyvermentes világot vízionált és kiemelte, hogy ebből az USA is ki fogja venni a részét. A demokrata elnök és környezete radikális változást akarnak, de a republikánusok, a Pentagon és az adminisztráció védelemmel foglalkozó szakpolitikusai óvatosságra intenek. A velük folytatott viták miatt nem jelent meg még az új politikát bemutató szakmai anyag sem, amit decemberre ígértek.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az USA-nak olyan szintű előnye van a többi állammal szemben a konvencionális fegyverek terén is, hogy nincs szüksége a hatalmas nukleáris arzenál egészére, habár az atomfegyverzet továbbra is jelentős elrettentő erőt fog jelenteni az ország ellenségei számára...

Bővebben :
http://www.fn.hu//kulfold/20100312/nuklearis_terroristaktol_tart_obama/

Varga Gergely SVKI/EuVI

Undefined