You are here

Euroatlanti Esték

A Közel-Kelet Arafat után
2004. december 1.,
Corvinus Egyetem

N. Rózsa Erzsébet
Gazdik Gyula

Az idei utolsó Euroatlanti Est került megrendezésre december elsején a Budapesti Corvinus Egyetemen. A téma: a Közel-Kelet helyzete Arafat halála után. Az est különlegessége volt, hogy a Régiók Szövetsége megalakulásának 5. évfordulóját ünnepelte.
Az előadás kezdete előtt nem akármilyen konkurenciával kellett szembenéznie a Régiók Szövetségének és a társszervezőknek: a szomszéd előadóteremben, ugyancsak 6 órától, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök urat hallgathatták a diákok. Ennek ellenére szép számmal jelentek meg az érdeklődők nálunk is, az Euroatlanti Esték népszerűségének köszönhetően.

Az estét – immár hagyományosan – dr. Fehér Zoltán, a RÉSZ tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, majd átadta a szót Krizmanits Józsefnek, aki az est moderátoraként működött közre.

Az első előadó, Nagyné dr. Rózsa Erzsébet – a Teleki László Intézet Külpolitikai Tanulmányok Központjának tudományos főmunkatársa – Arafat megosztó személyiségével kezdte beszédét: Izraelben terroristának tartják, a palesztinok pedig szabadságharcosként tisztelik, aki 1994-ben béke Nobel díjat kapott. Már életében szimbólummá vált: a palesztin ügy szimbólumává, de mégis sokan kritizálták az egyszemélyes vezetés miatt, a hatások miatt, amiket kiváltott, vagy éppen nem váltott ki. Az elmúlt két évben az USA és Izrael azért nem tárgyalt Arafattal, mert közvetve neki is része volt a terrorcselekményekben, azaz Arafat volt az akadálya a béketárgyalásoknak. Most hogyan tovább? Az USA, az ENSZ, az EU és Oroszország többször ülésezett, hogy együtt próbáljanak meg eredményt elérni a palesztin-izraeli válság megoldásában, de sajnos nem voltak sikeresek ezek a tanácskozások. Mindenesetre a palesztin területeken választást fognak tartani, míg Izralben Saron bejelentette a gázai kivonulás tervét. Számos nyitott kérdés van, ezért mind a világ és mind az Egyesült Államok "kivár" és figyeli, hogy mi fog történni.

Ezután Dr. Gazdik Gyula, az ELTE Társadalomtudományi Kar Politikai Tudományok Tanszékének docense következett bevezető előadásával. Azzal kezdte, hogy a palesztin-izraeli konfliktus nagyobb figyelmet érdemelne az USA külpolitikájában. Szerinte éppen ezért az Egyesült Államok nem fog átfogó rendezési tervvel jelentkezni. Az amerikai adminisztráció a Saron terv megvalósítását fogja fő célnak tekinteni, vagyis: négy szakaszból álló területátcsoportosítást és kiürítést, melyből három szakasz Gázára vonatkozik. Így az átfogó rendezés kitolódik. Ezt követően arról beszélt, hogy Arafat halála után a szekuláris nacionalizmus további gyengülése figyelhető meg a Közel-Keleten, folytatódik az átrendeződési folyamat, és az iszlám nacionalizmus fog mozgósító erővel bírni a térségben. Megemlítette még a demográfiai változások következményeit: 2020-ra közel 8 millióra nőhet a palesztinok száma, míg a zsidók jóval kevesebben lesznek a palesztinoknál. Ha ez valóban így lesz, akkor az ebből adódó konfliktusokat is kezelni kell.

Az előadók sorát Dr. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének vezetője zárta. Szellemesen megjegyezte, hogy egyszerre van könnyű és nehéz helyzetben, mivel szinte mindenben egyet ért az előtte szólókkal, így nem kell vitáznia, ami kellemes dolog, viszont így nehezebb újat mondani. Véleménye szerint Arafat halála nem korszakhatár a Közel-Kelet történetében, mivel ugyanazok a szereplők, mint eddig és ugyanazok a megoldandó problémák is. Ha a palesztin-izraeli kérdést vallási dimenziókban szemléljük, akkor ennek nincs és nem is lesz megoldása. Beszélt Bush újraválasztásának az esetleges következményeiről is: Bush nem folytat mérsékeltebb politikát, az iraki helyzet nem minden szempontból megnyugtató, az ottani konfliktus fokozódása kihat a palesztin-izraeli problémákra is.

Az előadók után szokás szerint a hallgatók kérdései következtek. Sokan, sok mindenre voltak kíváncsiak, ám a pontos válaszadást nehezítette a térségben lévő bizonytalanság és a sok megválaszolatlan kérdés, amire majd a történelem fog választ adni. Talán 50 vagy 100 év múlva már okosabbak leszünk.
Az este azonban nem ért véget az előadásokkal: várt még ránk egy kis születésnapi ünnepség pezsgővel, tortával, "Happy Birthday-jel" és vidámsággal.

Copyright © RÉSZ © ELTE-ETTDK © Europa Varietas Alapítvány
© Minden jog fenntartva.

A RÉSZ engedélyével. Az Euroatlanti Esték Előadássorozat archívuma, video és hangfelvételei a RÉSZ tulajdonát képezik. Tilos az anyagok engedély nélküli teljes vagy részbeni felhasználása, beleértve a jelen weboldal anyagát is.