You are here

Euroatlanti Esték

„Four More Years” – A világ Bush újraválasztása után
2004. november 15.
Budapesti Corvinus Egyetem

Az előadás kezdetén Bödőcs Róbert, a Közgázon működő Euro-Atlanti Klub alelnöke mondott köszöntőt, majd a moderátor, dr. Fehér Zoltán megnyitotta a beszélgetést, szót ejtve többek között az Euroatlanti Esték korábbi témáiról, majd bemutatta a meghívott előadókat.

Az este Dr. Frank Tibor, az ELTE Bölcsészkar professzora előadásával kezdődött. A professzor aznap tért vissza az USA-ból és mint elmondta, a helyszínen szinte semmit nem hallott a választásról: az amerikaiak nem rágódnak hetekig a történteken, vége van a választásnak, megvan az új elnök és ők ezzel lezártnak tekintik az ügyet. Frank ezután Bush sikerének titkáról beszélt, a magyarázat szerinte: 1. a vallásos csoportok támogatásának megnyerése, 2. Bushnak a business világába vetett hite és velük fenntartott kapcsolata, 3. a konzervatív irány támogatása Bush részéről. Ezen kívül Bush személyisége szimpatikusabb egy átlag amerikai számára, mert Bush akár közülük való is lehetne, olyan, mint „ők”. Ezzel szemben Európában Kerryvel szimpatizáltak és az ő győzelmét várták. A professzor úr optimistán zárta beszédét: nem kell „temetni” a liberalizmust Amerikában, a demokraták már most elkezdték a felkészülést a következő választásra.

A következő előadó, Nicole Lindstrom, a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatója angolul adott elő, amit tolmács fordított a hallgatóknak. A RÉSZ történetében ez volt az első idegen nyelvű előadás és mindenki örült annak, hogy ilyen jól sikerült. Nicole Lindstrom elsőként egy közvélemény-kutatás eredményét ismertette: ha a világ szavazhatna arról, ki legyen az Egyesült Államok elnöke, mindössze három országban győzne Bush. Szerinte az USA-t kevésbé tisztelik a világban, mint eddig. Ezt követően ő is beszélt Bush és Kerry személyiségének különbözőségéről: Bush szemben áll a „könyvmolyokkal” és az elitistákkal, Kerry viszont „túl okos”, túlságosan intellektuális, ami egy áltag amerikaiból nem vált ki rokonszenvet. Hozzátette: Bush Amerika, Kerry pedig Európa szimbóluma volt ezen a választáson. Nicole Lindstrom is optimista a jövőt illetően: szerinte van remény a demokraták győzelmére négy év múlva, akik pedig csalódottak, nézzék meg a www.sorryeverybody.com című honlapot – tanácsolta a hallgatóságnak.

Utolsó előadóként Dr. Magyarics Tamás, az ELTE docense, a Teleki Intézet főmunkatársa zárta az estet. Szerinte az európaiak szerencsések, hogy Bush nyert, mert ez megkímélte Európát egy nagy csalódástól. A demokraták külpolitikája nem tért volna el Bush külpolitikájától, inkább a stílusban lehetett volna változást várni.

Ezután arról beszélt, hogy a Szovjetunió összeomlása után az Egyesült Államok egyedüli világhatalommá vált és feltette a költői kérdést: mi lenne, ha az USA visszavonulna és nem avatkozna be a nemzetközi ügyekbe, csak akkor, ha amerikai érdekek forognának kockán? Ki lépne a helyébe? Sokan az Európai Uniót emlegetik, de ennek az EU védelmi felkészültségének hiánya miatt nincs reális esélye. Ma csak Amerika tud globális méretekben gondolkodni és cselekedni, Európa csak gondolkodni tud, de cselekedni nem, mert nincs mivel.

Az előadók után a hallgatók kérdezhettek. A párbeszéd nehezen indult, de néhány perc múlva már záporoztak a kérdések. Ezek megválaszolása után a rendezvény egy rövid állófogadással ért véget (a The Fund for American Studies jóvoltából), ahol az előadók és hallgatók üdítőt és aprósüteményt fogyasztva folytathatták a beszélgetést a kicsit hosszúra nyúlt, de nagyon élvezetes és érdekes előadás után.

Még négy év, és ugyanitt találkozunk…
Sarkadi Márta

Copyright © RÉSZ © ELTE-ETTDK © Europa Varietas Alapítvány
© Minden jog fenntartva.

A RÉSZ engedélyével. Az Euroatlanti Esték Előadássorozat archívuma, video és hangfelvételei a RÉSZ tulajdonát képezik. Tilos az anyagok engedély nélküli teljes vagy részbeni felhasználása, beleértve a jelen weboldal anyagát is.